Uzm. Dr. Oğuzhan Onultan: 'ALS hastalığının başlangıç yaşı çoğunlukla 50-60 yaş grubunda'

Medicana Kadıköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr.

Uzm. Dr. Oğuzhan Onultan: 'ALS hastalığının başlangıç yaşı çoğunlukla 50-60 yaş grubunda'

Medicana Kadıköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, ALS hastalığı belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında veri verdi. Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) motor nöron denilen istemli kas hareketlerinden sorumluluk sahibi sinir hücrelerinin hastalığına bağlı ortaya çıkan bir nörolojik hastalık grubu olduğunu gösteren Dr. Onultan, "İstemli kaslar çiğneme, yürüme ve konuşma gibi hareketlerin yapılmasında görevlidir. Hastalığın yüzde 90-95'inin rastlantısal, yüzde 3-10'unun ailesel, başlangıç yaşının da genellikle 50-60 yaş grubunda ve ailesel olgularda ise rahatsızlık açılış yaşının daha erkendir." dedi.

ALS'nin nedenleri
Uzm. Dr. Oğuzhan Onultan, ALS hastalığının yüzde 5-10 kalıtımsal olduğunu belirterek, geri kalanında mümkün nedenler olarak gen mutasyonu, glutamat fazlalığı, bağışıklık sisteminin kendine karşın zarar vermesi ve sinir hücrelerinde bazı proteinlerin birikmesi üzerinde durulduğunu söyledi.

ALS'nin belirtileri
Hastalığın başlangıç belirtilerinin kişiden kişiye değişebildiğini gösteren Uzm. Dr. Onultan, "Ara Sıra yazı yazmada güçlük, ara sıra de konuşmada güçlük ile baş gösterebilir. Hastalığın ilerleyiş hızı, hastadan hastaya istikrarsızlık gösterir." ifadelerini kullandı.

Uzm. Dr. Oğuzhan Onultan, ALS'de en sık olarak görülen erken belirtileri şöyle sıraladı:

"Yutmada zorlanma, konuşmada biçimsizleşme, kaslarda kramplar ve seğirmeler, yürürken ayağın takılması, eşyaları taşımada güçlük olarak sıralanabilir.

ALS başlarda yalnızca bir kolu ya da bacağınızı etkileyebilir. İlerledikçe istemli olarak kullandığınız kasların az kalsın tümünü etkiler. Kalp ve mesane kasları gibi istemsiz kaslarla çalışan bir takım organlarıysa etkilemez.
ALS ilerledikçe daha çok sayıda kasta hastalık belirtileri görülmeye başlar. Bu dönemlerdeki bulguları: Kaslarda ileri derecede zaaf, kas kütlesinde azalma, çiğneme ve yutma problemlerinde büyüme gibi belirtiler bulunur."

ALS tanısı nasıl konur?
ALS'nin erken dönemde tanı edilmesinin oldukça şiddet gerçekleştiğin beliren Uzm. Dr. Onultan, "Çünkü belirtiler başka nörolojik hastalıklarla karışabilir. Tanısı için EMG (elektromyografi) denen tetkik yöntemi, MR (Manyetik rezonans görüntüleme), kan ve idrar testleri, lomber ponksiyon ( belden omurilik sıvısı alma) ve adale biyopsisi uygulanır. ALS hastalarında tanının çok önemlidir. ALS diğer hastalıklarla karışabiliyor. Hatalı teşhis konulabiliyor, belli teşhis konulduğunda da hastalıkla sonuna kadar çaba edilmesi gerekiyor" dedi.

ALS tedavi yöntemleri
Uzm. Dr. Oğuzhan Onultan, hastalığın belli tedavisi olmamakla birlikte belirtilerin ilerlemesini yavaşlatmaya karşın yardım tedavileri uygulanabildiğini belirterek, "Bu amaçla çeşitli ilaçlar, fizik çare ve rehabilitasyon, söylev terapisi, besin destekleri kullanılmaktadır. ALS hastalığı ilerleyicidir ve zamanla kötüleşme eğilimi gösterir. Günümüzde, ALS hastalığının ilerleyişini önlemek ya da tam tedavi etmek olası değildir." şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER