Onlar göçüyor, Sivaslı fotoğrafçı onları deklanşörle avlıyor

Sivas'ta yaban hayatı fotoğrafçılığı yapan üniversite öğrencisi Mustafa Aslan, Afrika ve Orta doğudan göç eden İbibik; sarı kuyruksallayan, alacabalıkçıl ve nehir düdükçünü gibi kuşları göç üzerinde yer alan Tödürge ve Hafik göllerinde görüntülemeyi başardı.

Onlar göçüyor, Sivaslı fotoğrafçı onları deklanşörle avlıyor

Sivas'ta yaban hayatı fotoğrafçılığı yapan üniversite öğrencisi Mustafa Aslan, Afrika ve Orta doğudan göç eden İbibik; sarı kuyruksallayan, alacabalıkçıl ve nehir düdükçünü gibi kuşları göç üzerinde yer alan Tödürge ve Hafik göllerinde görüntülemeyi başardı. Çoğu zorluğa karşın yerli ve göçmen kuşları resim makinesinin deklanşörü ile avlayan Aslan, öte yandan videoda çekerek ortaya belgeselleri aratmayacak görüntüler çıkardı. Fotoğraflanan kuşlar arasında, kışı İngiltere'de geçiren ve sözde göçmen özelliğine sahip minik ak balıkçıl kuşu ise dikkat çekti. Şimdiye değin yaklaşık 80 nesil kuş fotoğraflayan Aslan, kimi zaman resim çekemeden de evine döndüğünü söyledi.

Mustafa Aslan, kuşları gözlemlemeyi sevdiğini belirterek, “Çocukluğumdan beridir hayvanları seviyorum. Onları gözlemlemeyi de seviyordum. Bilhassa kuşları. Sonradan doğada gözlemledikçe hayvanların acayip davranışlar sergileyebildiğini gördüm. Ardından bunları insanlara resim ve video yoluyla uyarlamak istedim. Bu yüzden yaban hayatı fotoğraflamaya ve videosunu çekmeye başladım. Sivas'ta yaşıyorum. Genel Olarak Zara ilçesinde bulunan Tödürge Gölüne gidiyorum ve Hafik gölünde çekim yapıyorum. asıl yerler var oralarda da yapıyorum” dedi.

80 nesil kuş fotoğrafladı

Aslan, 80 cins kuş fotoğrafladığını ifade ederek, “Kuşların genelde sevdikleri iki şey var; biri besin alanı bunu da sazlık alanlar ve sulak alanlar sağlıyor. İkincisi de hoş havalar. İlkbaharın gelmesiyle bunu sağlamış olundu. Afrika, orta doğu ve bir kısmı da Hindistan göre göçmen kuşlar ülkemize antre yapmaya başladılar. Bir sürü balıkçıl kuş var. İspinoz türlerinden birçok kuş var. Yerli olarak ispinoz ve baştankaralar dan birçok nesil ülkemizde yaşıyor. Ülkemizde takriben 500'e yakın cins görüntülenmiş. Bende şu ana dek takriben 80 türünü fotoğrafladım. Özellikle havaların soğuk ve fena olduğu durumlarda günlerce peş peşe artan bir şekilde elim anlamsız geldiği fazla oldu. Fakat şu lahza göç sezonu başladığı için resim çekmek bir nebze daha basit. Korona virüs sebebiyle ırk sosyal mesafeyi gözetmek için biraz doğaya kaçmaya başladı. Tödürge gölüne ırk fazla gidiyor. Yanlarında çöp poşeti götürürlerse ve doğaya kirletmezseler doğrusu hoş olur” biçiminde konuştu.

Övünç Erden

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER