Diyetisyen Duygu Gencel’den futbolculara önemli mesajlar!

Korona virüs salgını sebebiyle yeşil sahadan ve ekip idmanlarından uzaktan kalan futbolcular, evlerinde bireysel çalışmalarını sürdürürken, Başakşehir Kulübü Diyetisyeni Duygu Gencel'dan oyunculara önemli mesajlar geldi.

Diyetisyen Duygu Gencel’den futbolculara önemli mesajlar!

Korona virüs salgını sebebiyle yeşil sahadan ve ekip idmanlarından uzaktan kalan futbolcular, evlerinde bireysel çalışmalarını sürdürürken, Başakşehir Kulübü Diyetisyeni Duygu Gencel'dan oyunculara önemli mesajlar geldi. İhlas Haber Ajansı'na özel açıklamalarda yer alan Gencel, evlerinde çekilen futbolcuların bu vakit dahilinde doğru beslenmeleri gerektiğine uyarı çekti. Futbolcuların kas kütlelerini kaybetmemeleri için beslenmelerine fazla uyarı etmeleri gerektiğini bildiren Gencel, “Beslenme sporcular için her dönemde çok gerekli. Kulüp bünyesinde, sıradan lig sürecinde antrenmanlara özgü protokoller gerçekleştiriyoruz. Maç öncesi, maç günü ya da idmanlara özgü beslenmeler epeyce farklılaşıyor. Menüler buna uygun olarak hazırlanıyor. Futbolcuların adale kütlelerini denetim etmeleri için beslenmelerine fazla uyarı etmeleri gerekiyor. Futbolcuların antrenmanları azalsa bile muhakkak periyotlarda beslenmeleri, oyuncuların kas kütlelerini kuvvetli tutan bir durum. Şu an mevcut şartlarda futbolcuların maç yoğunlukları yok fakat yine de daha düşük kalorilerde daha planlı beslenmeleri, doğru gıda gruplarını almaları futbolcular için çok manâlı” diye konuştu.

“Bu dönem Omega 3'ün varlığı çok önemli”
Futbolcuların besin saatleri için dürüst bir düzen oturtmaları gerektiğini söyleyen Gencel, “Sporcuların mutlaka saat düzenini oluşturmaları gerekiyor. Şayet 3-4 öğün olmasa bile en azından saat planlamalarının her zaman aynı zamanda olması gerekiyor. Biz, sporcularda karbonhidratları çok istiyoruz özellikle maç günü veya maçtan önceki gün yaptığımız protokollerde. Ama şu zaman dahilinde azıcık daha bunları kısıtlayıp, biraz daha sebze-meyve ağırlıklı beslenmelerini istiyoruz. İki öğünde de mutlaka hayvansal ya da bitkisel olacak şekilde protein almaları kayda değer. Bu keza bağışıklık keza de adale kütlelerini gözetmek için sporcular namına fazla daha iyi olacaktır. Bu dönemde proteinler ön plana çıkıyor. Omega 3'ün varlığı çok kayda değer. Çünkü Omega 3 bünye için çok önemli bir bileşim. Bu da balıkta daha çok var. Biz bu sürçte haftanın iki günü mutlaka futbolculara balık öneriyoruz. Nebati proteinlerde de haftanın iki günü mercimek, kuru bakla gibi besinlere yer verebilirler. Bu süreçte tekrar çinko gibi e vitamini gibi bir takım yapılar da ön plana çıkıyor. Bunlar genelde yağlı kuru yemişlerde var. Fakat bu kavrulmamış ve tuzsuz olması gerekiyor. Ceviz, badem gibi kuru yemişleri de günlük 30 gram mutlaka ara öğünlerinde almaları gerekiyor. Bu dönemde çok uyarı etmeleri gereken şey tabaklarının büyük kısmını sebze ve meyvelerle doldurmaları gerekiyor. Burada da meyve sularını çok önermiyoruz. Taze bunalmış meyve suları sporcuları antrenman sonrası evet toparlanmalarını hızlandırıyor lakin şu dönemde meyvenin kendisini yemelerini istiyoruz. Günlük 4-5 porsiyon meyve tüketmeleri gerekiyor” biçiminde konuştu.

“Uyku düzenlerini korumalılar”
Beslenme değin futbolcuların evde kaldıkları sürede uyku düzenlerine de dikkat etmeleri gerektiğini gösteren Gencel, “Uyku en önemli basamak. İyi beslenme kadar, iyi dinlenmeleri de önemli. Kas kütlelerinin ve performanslarının yapısı dinlenme oluyor. bu nedenle saat dilimlerini bozmamaları gerekiyor. Şu an yoğun antrenman yapmasalar bile var olan kas kütlelerini ve performanslarını kaybetmemek için geç saatlere değin açıkgöz kalmaları ya da öğle saatlerine değin uyumaları bağışıklıklarını da düşüren bir konu. Bunu yapan oyuncuların uyarı etmesi gerekir” şeklinde konuştu.

“Futbolcularımıza bilgilendirme videoları gönderdik”
Futbolcuları bıraktıkları kilolarda yerine getirmek istediklerini söyleyen Gencel, “Kulüp olarak özellikle sıkı şekilde emin periyotlarda sporcuların kilolarını peşine düşüp takip ediyoruz. Futbolcular da hangi kilo ağırlıklarında en iyi performansını verdiklerini biliyorlar. Biz bu vakit sonunda onları bu kilolarda bekliyor. Biz tüm futbolcularımıza ve akademimize bir video ile bilgilendirme gönderdik. Biz ligler başladığında da rutinimize başlayacağımızı düşünüyoruz” dedi. Futbolcuların bu salgın sonrası destek alabileceklerini de belirten Gencel, “Ruhsal sağlığımız, gıda ve motivasyonda çok önemli bir rol oynuyor. Sadece bu sürede yok adi şartlarda da bu önemli. Bu sürede sporcunun biraz düzeni bozulduysa bir takviye alması gerekebilir” ifadelerini kullandı.

“Olumsuz tablolar için planlarımız hazır”
Virüs süreci sonrası her türlü negatif tabloya aleyhinde planlarının hazır olduklarını ifade eden Gencel, “Kulüp bünyesinde besin çok ön planda tutuluyor. En kaliteli besine, en hijyenik besine uyarı ediyoruz. Korona virüs sürecinden sonra olur ya bir futbolcumuzun kondisyonunun düşmesi ya da beklediğimiz kilo ağırlığında gelmeme durumu olabilir. Bu olursa yeni gıda planlaması konusunda da düşündüğümüz stratejiler var. Ama biz takibimizi yapıyoruz. Amacımız onları beklediğimiz kilo aralığında bulmak” dedi.

“Mevcut şartlarda karbonhidrat ilgimizi azıcık azaltabiliriz”
Futbolcuların yemek yemek tabaklarını renkli gıdaları seçmeleri gerektiğini söyleyen Gencel, “Özellikle sporcuların bu süreçte düzenlerini bozmamaları gerekiyor. Saat planlamalarına uyarak belli öğün planlaması ile çeşitli tabaklar oluşturmaları gerekiyor. Bu tabakların içinde protein, sebze-meyvelerin olması gerekiyor. Yani renkli tabaklar olmalı. Bu bağışıklıkları ve adale kütleleri için çok fazla değerli. Burada koruyucu besinlere de yer verilebilir. Renkli beslenmeleri bağışıklıklarını fazla koruyacaktır. Bu virüsten de koruyacaktır. Saatli beslenmeleri, uyku kalitelerini bozmamaları gerekiyor. Şu an takım idmanları ve maçlar olmadığı için, kişisel antrenmanlar yaptıkları için birazcık karbonhidrat ilgimizi birazcık azaltabiliriz” ifadelerini kullandı.

Güven Mert Ercan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER