Almanya'da iş dünyasının ekonomiye güveni kötüleşti

Almanya'nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ifo tarafından açıklanan iş dünyası güven endeksi Kasım ayında Ekim ayındaki 97,7 puandan 96,5 puana indi. Tedarik zincirlerindeki darboğazların yol açtığı sıkıntılar ve artan korona virüs vakaları işletmeler için .

Almanya'da iş dünyasının ekonomiye güveni kötüleşti

Almanya'nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ifo tarafından açıklanan iş dünyası güven endeksi Kasım ayında Ekim ayındaki 97,7 puandan 96,5 puana indi.

Tedarik zincirlerindeki darboğazların yol açtığı sıkıntılar ve artan korona virüs vakaları işletmeler için kısa vadeli görünümü bulanıklaştırdı.

Alman şirketlerinin cari durumdan memnuniyetlerini yansıtan endeks 100,2 puandan 99,0 puana ve beklenti endeksi 94,2 puana geriledi.

Ifo ekonomisti Klaus Vohlrabe yaptığı değerlendirmede, güven endeksinin Kasım ayında gösterdiği düşüşün endişe yarattığını ifade etti. Tedarik zincirlerindeki sıkıntının şirketler üzerinde gerçek bir baskı yarattığını belirten Vohlrabe, hizmet sektörünün güveninde ciddi kötüleşme olduğunu, özellikle konaklama ve ağırlama sektörlerinin 2-3 aydır zorluklarla karşıya bulunduklarını da vurguladı.

Vohlrabe yaptığı değerlendirmede, Almanya'da dördüncü çeyrekte GSYH'da büyümenin duraksamasını beklediklerini belirtirken, fiyat artışlarının Ocak ayından itibaren yavaşlamasını beklediklerini de ifade etti.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER