Kediden kediye Koronavirüs geçer mi

Yeni bir araştırmanın doğruladığına tarafından, SARS-CoV-2 Koronavirüs içeren kediler hastalığın hiçbir semptomunu göstermeseler de, virüsü diğer kedilere bulaştırabiliyor.

Kediden kediye Koronavirüs geçer mi

Yeni bir araştırmanın doğruladığına tarafından, SARS-CoV-2 Koronavirüs içeren kediler hastalığın hiçbir semptomunu göstermeseler de, virüsü diğer kedilere bulaştırabiliyor. Daha önceki raporlar insanlardan evcil hayvanlara SARS-CoV-2 virüsünün bulaşmasının olası olabileceğini gösteriyordu ve Belçika'daki bir kedi, bilinen ilk vaka olmuştu. Bu ilk vakanın ardından New York hayvanat bahçesindeki farklı alanlara yönlendirilmiş kaplanlar ve büyük kediler de virüs için fazla test sonucu vermişlerdi.

Virüsün kediler aralarında bulaşıp bulaşmadığını araştırmak için Amerikalı ve Japon araştırmacılar, bir insandan alınan virüs örneğini, üç kedi arasındaki bir kediye uyguladı. Bir gün daha sonra alınan örneklerde hayvanlardan ikisinde virüs gözüküyordu. Üç gün içerisinde ise bütün kedilerde virüs görüldü. Dördüncü, virüs taşımayan bir kedi diğer üç kedinin yanında yerleştirildi ve iki gün içerisinde bu kedi de de virüs saptandı. Kediler altı güne kadar virüsü taşımaya devam ettiler fakat virüs ölümcül değildi ve kedilerde semptomlar gözükmüyordu. Her kedi başarılı bir şekilde virüsten kurtuldu.

gerçi araştırmacılar, az önce kedilerden insanlara virüsün bulaşmasına dair bir delil görülmediğini ve kedilerin insanlara geri virüs bulaştırdığı hiçbir belirli vakanın olmadığını belirtiyorlar. Uzmanlar, kedilere insanlardan Covid-19 bulaşması ihtimalinin ise, çok daha mümkün olduğunu söylüyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER