Türk bilim insanına araştırma ödülü

Türk Bilim İnsanı Dr.

Türk bilim insanına araştırma ödülü

Türk Bilim İnsanı Dr. Geylani Can, Harvard Üniversitesinde Kimyasal Biyoloji ve Moleküler Farmakoloji Bölümünde çalışmalarını sürdürüyor. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Moleküler Biyoloji ve Kalıtımsal lisans ve yüksek lisans mezunu Dr. Geylani Can, yüksek lisans eğitimi sırasında İsveç'teki Karolinska Enstitüsünde araştırmalarda bulunmuştu.

Çalışmaları milletlerarası saygın bilim dergilerinde yayımlanan Dr. Can, yüksek lisans çalışmalarından sonra, Cambridge Üniversitesi Gurdon Enstitüsünde doktora çalışmalarına başladı.

DNA'daki Değişiklikleri Çabucak Analiz Edecek Yöntemi Geliştirdi

Doktora sonrası Harvard Üniversitesi Kimyasal Biyoloji ve Moleküler Farmakoloji Bölümünde çalışmalarına devam eden Dr. Geylani Can, DNA'daki değişiklileri analiz edecek çok hızlı bir usul geliştirerek bunun berat başvurusunu yaptı.

400 Bin Dolar Değerindeki Ödülün Sahibi Oldu

Amerikan Kanser Araştırma Kurumu ve İngiltere Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen ve binin üstünde bilim insanının bir araya geldiği yarışmaya katılan Dr. Geylani Can, projesi ile ödüle layık görüldü.

Genç bilim insanlarına verilen 400 bin dolar değerindeki "Transatlantik Araştırma Ödülü"nün sahibi olan Can'ın bu projesi 4 yıl baştan başa Harvard Üniversitesi ve İngiltere Kanser Araştırma Enstitüsü kadar laboratuvar imkanları ile desteklenecek.

Proje 4 Sene Sürecek

Kanser ilk kez elde etmek üzere birçok rahatsızlık için yeni tedavileri geliştirmede kullanılabilecek hedefleri bulmayı amaçlayan Dr. Can, projeyi takriben 4 yıl sonradan sonlandıracak.

Yarışmaya binin üstünde bilim insanının katıldığını belirten Can, ödülü alan bir Türk bilim insanı olarak fazla mutlu olduğunu söyledi. Dinç hücrelerde genlerin bir dizilimi olduğunu belirten Can, şu ifadeleri kullandı:

"Kanserli hücrelerin genomunda ise koskocoman bir kaos var. Bu kaosun nasıl başladığını bu projeyle anlamaya çalışıyorum. Her şey yolunda sırası gelmişken, DNA kendini çoğaltırken ne gibi bir problem oluyor da biz böyle büyük bir karmaşaya gidiyoruz. Projede bunu anlayacağız. Bunun sonucu istediğimiz sonuçlara ulaşırsak yalnızca kanser değil çoğu hastalığın gelişimini engellemiş olacağız."

Ölen yıldızların muhteşem görüntüsü Tardigradların sırrı ne? En iyi 25 bilim kurgu filmi!
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER