AB Dış İlişkiler Temsilcisi Borrell: 'Türkiye Sondaj Çalışmalarına Hemen Son Vermeli'

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'nin Kıbrıs açıklarındaki doğal gaz arama ve sondaj çalışmalarını "yasa dışı" diye nitelendirerek Türkiye'nin bu faaliyetlerini durdurmak zorunda olduğunu söyledi. DW Türkçe'de bulunan haber.

AB Dış İlişkiler Temsilcisi Borrell: 'Türkiye Sondaj Çalışmalarına Hemen Son Vermeli'

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'nin Kıbrıs açıklarındaki doğal gaz arama ve sondaj çalışmalarını "yasa dışı" diye nitelendirerek Türkiye'nin bu faaliyetlerini durdurmak zorunda olduğunu söyledi.

s-d574d92810193ef1303d534ead7994d1de00c8
DW Türkçe'de bulunan habere göre, Lefkoşa'da AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulides ile bir araya gelen Borrell, görüşmede bölgesel istikrarı güçlendirme ve gerilimi düşürmenin yollarını ele aldıklarını belirterek "Münhasır hesaplı bölgelerin belirlenmesi, Kıbrıs'ın da önerdiği üzere uluslararası hukuka bütün hürmet ve iyi amaç temelinde yapılmalıdır" diye konuştu.

"Kıbrıs ve Türkiye arasındaki müzakereleri destekleyeceğiz"

s-e7cd074d3cdc059411e8e52c40da0835a65068
Borrell keza "AB olarak, ilgili kıyılar aralarında deniz alanlarının sınırlandırılması konusunun iyi niyet içinde münazara edilmesi için Kıbrıs hükümetinin Türkiye'ye yaptığı çağrıyı memnuniyetle karşıladıklarını ve müzakereleri destekleyeceklerini" söyledi.AB'nin Kıbrıs'ın bağımsızlık haklarına desteğinin tam olduğu mesajını yineleyen Borrell, "Kıbrıs'ın, hepimize zarar verebilecek bir gerilimden sakınmak için gösterdiği çabaları takdir ediyoruz. Müzakereler uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde gerçekleşmelidir" dedi.

Hristodulides: "Türkiye bölgede oyunbozan konumunda"

s-772aec1806a2d62e2fd5719a61202170c1600c
Kıbrıs Dışişleri Bakanı Hristodulides de Borrell ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin bir yıl içinde altıncı yasa dışı sondaj çalışmalarını başlattığını, Kıbrıs'ın hakimiyet haklarını ihlal ettiğini ve bölgeyi daha da istikrarsızlaştığını" savunarak "Türkiye'nin Kıbrıs'ın münhasır hesaplı bölgesindeki eylemleri tek başına değerlendirilemez. Bu faaliyetler alarm verici bir genel tutumun parçasıdır" diye konuştu."Türkiye'nin bölgede bölgesel işbirliği, istikrar ve güvenliği zayıflatmanın yollarını arayan bir oyunbozan konumunda olduğunu" açıklayan Bakan, "Bunu Libya'da da Suriye'de ve Irak'ta da görüyoruz" dedi. Hristodulides, Borrell'in Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'e de "AB'nin milletlerarası hukuka saygı göstermesi için Ankara'ya net mesajlar göndermeyi sürdüreceği ve yargı ihlallerini hemen sona erdirmesi için zorlama uygulayacağı" güvencesi verdiğini söyledi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER