ABD'de protestocuların özerk bölge ilan ettiği şehre polis müdahalesi geldi

ABD'de geçtiğimiz 25 Mayıs'ta siyahımsı George Floyd'un gözaltına alındığı sırada polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin arkasında ülke geneline yayılan protestolar devam ediyor.

ABD'de protestocuların özerk bölge ilan ettiği şehre polis müdahalesi geldi

ABD'de geçtiğimiz 25 Mayıs'ta siyahımsı George Floyd'un gözaltına alındığı sırada polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin arkasında ülke geneline yayılan protestolar devam ediyor. Washington eyaletinde bulunan Seattle kentinde göstericiler kadar "özerk bölge" olarak bildiri edilen Capitol Hill bölgesine polis müdahalesi başladı.

Seattle Polis Departmanı kadar yapılan açıklamada polisin, 2 kişinin hayatını kaybettiği ve haftalar süren zor olaylarından sonradan "illegal" hale gelen protesto bölgesini temizlemek için egzersiz başlatıldığı bildirildi. Açıklamada, sürekli güç ve millet güvenliği sorunları sebebiyle Seattle Belediye Başkanı Jenny Durkan'ın alanın boşaltılması için direktifler yayınladığı belirtildi. Polislerin kentin özerk bölgesine sabahleyin erken saatlerde antre yaptığı ve en düşük 31 kişiyi tutukladığı duyuruldu.

EYLEMLER ŞİDDET OLAYLARINA DÖNDÜ

Komutanların Belediye Başkanı Durkan'ın ivedi durum kararına uygun şekilde göstericilere dağılma emri verdiği aktarıldı. Göstericilerin 8 dakika içinde bölgeyi terk etmeleri istendi. Seattle Emniyet Müdürü Carmen Best yaptığı açıklamada polis müdahalesinin bölgedeki güç olaylarının peşinde geldiğini belirterek, "Söylediğim gibi dostane gösterileri destekliyorum. Black Lives Matter (Siyahilerin hayatı değerlidir) gibi ben de toplumumuzda anlamlı değişime içten hareketi desteklemek istiyorum. Ama bu kadarı fazla" ifadelerini kulandı. Binlerce protestocu, siyahımsı George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin arkasından polis reformu istek etmek nedeniyle haziran ayı başından bu yanlamasına Seattle şehir halkı merkezinin doğusundaki Capitol Hill bölgesinde 6 sokağı kapatarak özerklik ilan etti. Ülke genelindeki ırkçı uygulamalara ve polis şiddetine aleyhinde protestolar devam ederken, son iki hafta içinde eylemler baskı olaylarına döndü. Söz konusu alan, "Capitol Hill Özerk Bölgesi (CHAZ)" ve "Capitol Hill İşgal Protesto (CHOP)" olarak adlandırılıyor.

TRUMP, PROTESTOCULARI "TERÖRİST" OLARAK NİTELENDİRMİŞTİ

Protestocuların kentte özerk alan duyuru etmesinin arkasında ABD Başkanı Donald Trump, 11 Haziran'da protestocuları "terörist" duyuru etti. Trump Twitter'dan yaptığı açıklamada, "İç teröristler, radikal solcu demokratlar kadar yönetilen Seattle'ı aldı" ifadelerini kullandı. Başkan Trump Seattle Belediye Başkanı Jenny Durkan ve kentin emrindeki olduğu Washington eyaletinin valisi Jay Inslee'ye seslenerek, "Şehrinizi geri alın yahut ben almasını bilirim. Bu bir oyun değil" demişti.

ABD'de protestocuların özerk bölge ilan ettiği şehre polis müdahalesi geldi

Kaynak: İHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER