AİHM, İsviçre'yi 'cinsiyet ayrımcılığından' mahkum etti

Eşini 1994 yılında bir kazada kaybeden, o sırada 1 ve 4 yaşında olan çocuklarına tek başına bakmak zorunda kalan Max Beeler, İsviçre yasasına göre en küçük çocuğu 18'ine gelince devletin dul erkeklere verdiği yardımı kesmesini önce İsviçre mahkemelerine taşıdı.

AİHM, İsviçre'yi 'cinsiyet ayrımcılığından' mahkum etti


Eşini 1994 yılında bir kazada kaybeden, o sırada 1 ve 4 yaşında olan çocuklarına tek başına bakmak zorunda kalan Max Beeler, İsviçre yasasına göre en küçük çocuğu 18'ine gelince devletin dul erkeklere verdiği yardımı kesmesini önce İsviçre mahkemelerine taşıdı. Beeler, İsviçre yargısında istediği sonucu alamayınca AİHM'e başvurdu.

AİHM, dul kadınlara devlet yardımının hayat boyu verilmesini, dul erkeklere ise en küçük çocuklarının reşit olmasıyla kesilmesini öngören İsviçre yasalarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) aykırı ve ayrımcı bir uygulama olduğuna karar verdi.

İsviçre Beeler'a 21 bin 500 euro ödeyecek

İsviçre yönetiminin, evin ve karısının geçimini erkeğin sağladığı varsayımını doğru bulmayan AİHM, sadece çok ciddi etmenlerin AİHS'yi ihlal etmeden cinsiyetler arasında farklı muameleye izin vereceğini bildirdi.

AİHM yargıçları, İsviçre'nin Beeler'a 5 bin euro manevi tazminat, 16 bin 500 euro da masraf ödemesine hükmetti.

İsviçre Merkez Bankası Başkanı: Faiz oranları yeniden yükselmeli

Türkiye-İsviçre ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaşması bekleniyor

Gazprombank, İsviçre'deki faaliyetlerini durdurdu

BM: İsviçre'de sistematik ırkçılık sorunu var

Avusturya ve İsviçre’den düzensiz göçe karşı iş birliği

İsviçre'de buzullar eriyor

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER