Bakan Albayrak: 'Ekonomik İstikrar Kalkanı adımlarımızın maddi tutarı 240 milyar TL'ye ulaştı'

Hazine ve Maliye Bakanı Patent Albayrak, Dış Idareli İlişkiler Kurulu (DEİK) üyeleriyle video konferans yoluyla düzenlediği toplantıda buluştu.

Bakan Albayrak: 'Ekonomik İstikrar Kalkanı adımlarımızın maddi tutarı 240 milyar TL'ye ulaştı'

Hazine ve Maliye Bakanı Patent Albayrak, Dış Idareli İlişkiler Kurulu (DEİK) üyeleriyle video konferans yoluyla düzenlediği toplantıda buluştu. Bakan Albayrak, video konferansta ''Ekonomik İstikrar Kalkanı adımlarımızın fiziki tutarı 240 milyar TL'ye ulaşmıştır” açıklamasını yaptı.

Dünyayı etkisini altına alarak küresel ekonomiye önemli bir darbe vuran koronavirüs (Covid-19) salgının ekonomiye ve küresel sürece etkilerini analiz etmek ve buna yönelik hazırlık yapmak için yoğun bir mesai harcadıklarını söyleyerek, “Ekonominin bütün paydaşlarıyla görüşmelerimizi ve istişarelerimizi sürdürüyoruz. Salgınla mücadelemizi beş temel niyet üstüne yapı ettik. Vatandaşlarımızı salgından korumak ve hastalananları en iyi koşullarda tedavi etmek, salgından ekonomik anlamda olumsuz etkilenenlere maddi takviye belirlemek, idareli katma değer yaratıcı firmalarımızın geçici likidite sıkışıklığı sebebiyle kepenk kapatmasının önüne geçmek, istihdamı ve hane halkı gelirini gözetmek, sıhhat, gıda üretim ve dağıtımı, elektrik, su ve doğal gaz gibi temel hizmetlerin sürekli sürdürülmesi için gereken tedbirleri olmak” dedi.

Türkiye'nin salgın zarfında destek/milli gelir oranında dünyadaki iyi konumda olan ülkelerden biri olduğunun altını çizen Albayrak, “Covid-19 salgının ekonomimize etkilerini gidereceğimizden, ülkemiz için ortaya çıkan potansiyeli değerlendirebileceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

Bakan Albayrak, Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney'nin Türkiye ile ilgili "Türkiye'yi Geleceğin Küresel Layık Zincirlerinde Konumlandırmak" adlı bir rapor yayınladığını hatırlatarak şunları söyledi: “Salgının etkisiyle tedarik zincirlerinin kısalacağını ve Avrupa ülkelerinin yakın yerlerde üretim yaptırmayı tercih edeceği öngören bu rapor, bu eğilimin Türkiye'nin yıldızının parlamasına yol açacağını açıklama etti. Türkiye'nin toplam ihracatının salgın sonrası dönemde yıllık bazda 16 milyar dolar çoğaltma göstereceği tahmininde bulunan bu raporun değerlendirmelerinin ötesinde fırsatlara ve potansiyele sahip olduğumuzu biliyoruz. Özellikle dijitalleşme ve e-ticarette dünyanın en iyi ülkelerinden birisi durumundayız. Dünyanın bir kere daha önemini anladığı sağlık alanında lüzum altyapımız gerek teknoloji imal kapasitemizi daha iyi değerlendireceğiz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER