Bilim Kurulu Üyesi Yamanel: 'Normalleşme Sürecini İnsanlar Fazla Yanlış Anladı'

Afiyet Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof.

Bilim Kurulu Üyesi Yamanel: 'Normalleşme Sürecini İnsanlar Fazla Yanlış Anladı'

Afiyet Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, normalleşme sürecinin hatalı anlaşıldığını belirterek "Bu süreç yeni bir adi sahiden. Daha steril ve toplumdan muhtemel olduğunca sosyal mesafeyi koruyarak geçirilecek bir işlem." dedi.

'Virüs ne dünyamızı ne de ülkemizi terk etmiş durumdadır'

s-abe9689d42a0160673aeda87fcdc3066868f6a
Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, normalleştirme sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de salgının devam ettiğine göze çarpan eden Yamanel, "Virüs ne dünyamızı ne de ülkemizi terk etmiş durumdadır. Seri dağılım ve ciddi rahatsızlık yapma potansiyelini sürdürmektedir. Küresel bir bağışıklık oluşana değin hepimizin yeni adi diye adlandırılan sürece ahenk göstermemiz gerekmektedir. Küresel bağışıklığın kazanılabilmesi için ya toplumun büyük bir bölümü hastalığı geçirecek veya fazla etkili bir aşı bulunacaktır." dedi. Yamanel, normalleşme sürecinin hatalı anlaşıldığına dikkati çekerek, "Bu işlem yeni bir sıradan doğrusu. Daha mikropsuz ve toplumdan mümkün olduğunca sosyal mesafeyi koruyarak geçirilecek bir süreç." ifadelerini kullandı.

'Yeni normalin olmazsa olmaz bir takım kuralları vardır. Bunlar olası olduğunca topluluk olabilecek yerlerde bulunmamak'

s-2d688c801e8f7b22b3b32b0600b4f4a2fa905f
Yamanel sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yeni normalin sürdürülmesiyle hem kendimizi ayrıca de bütün sevdiklerimizi, basit yayılan ve bilhassa risk grubundaki kişilerde önemli hastalık oluşturan bu virüsten koruyabiliriz. Yeni normalin olmazsa olmaz bir takım kuralları vardır. Bunlar mümkün olduğunca topluluk olabilecek yerlerde bulunmamak, 1,5-2 metrelik sosyal mesafeyi gözetmek ve bununla birlikte uygun olarak maske takmak, özellikle el hijyenimiz öncelikle edinmek üzere temizlik kurallarına adapte etmek. Tabii oysa bunların yanı sıra ayrıca bireysel temizliğimize mümkün olduğunca itina göstermek ayrıca de öteki çevresel temizliğe ve hijyen kurallarına da uyarlamak gerekiyor. Kapalı alanlarda bulunmak riski arttırmakta olup, açık alanlar tercih edilmelidir."

'Hastane ve yoğun bakım eksikliği yaşanmadı'

s-ab636237bc6d297074eef0a3b0d56f9f8a1159
Prof. Dr. Yamanel, Sağlık Bakanlığının bu dönem için bütün alanlara ve sektörlere yönelik çok ciddi rehberler oluşturduğunu ve bunların uygulanıp uygulanmadığının sıkı şekilde takip edildiğini dile getirerek, "Tüm tedbirlerin hepimiz tarafından dikkatlice uygulanmasıyla Kovid-19 salgınının önüne geçmek mümkün olacaktır." dedi.Yamanel, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kovid-19 salgınının bütün ülkelerde sağlık sistemlerinin kaldıramayacağı kadar ağır seyrettiğini gördük. Özellikle İtalya ve İspanya gibi gelişmiş Avrupa ülkelerinde yoğun bakıma ihtiyaç duyan hasta sayılarının yoğun bakım yatak sayılarını geçtiğini gözlemledik. aynı zamanda hastaneye yatarak tedavi olması gereken hastalara hastaneler yanıt verebilecek kapasitede değildi. böylece bu ülkelerde lokantalar dahil çoğu yerde afiyet hizmeti verilmeye başlandı. Ülkemizde ise büyük kasaba hastanelerinin yüksek yatak ve yoğun bakım kapasitesi sebebiyle hiçbir süre böyle bir koşul ortaya çıkmadı."
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER