Ev kredisinde faiz düştü, fiyatlar arttı

Hazine ve Maliye Bakanı Patent Albayrak'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile ulus bankalarında tarihin minimum konut kredi faizi vatandaşlara sunulmaya başlandı. Rekor seviyede gerçekleşen bu faiz indirimi sonrası ev satışlarına büyük bir alaka gösterildi.

Ev kredisinde faiz düştü, fiyatlar arttı

Hazine ve Maliye Bakanı Patent Albayrak'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile ulus bankalarında tarihin minimum konut kredi faizi vatandaşlara sunulmaya başlandı.

Rekor seviyede gerçekleşen bu faiz indirimi sonrası ev satışlarına büyük bir alaka gösterildi. Vatandaşlar kredi işlemleri için bankaların yolunu tutarken Korona virüs sürecinde büyük yara bölge emlak piyasası da baştan hareketlendi. Piyasanın hareketlenmesi ve vatandaşların yatırım amaçlı konutlara yönelmesi ise emlak piyasasında da fiyat artışlarına niçin oldu. Konuyla ilgili İhlas Haber Ajansı'na konuşan Emlak Komisyoncular Odası Başkanı Gazi Çelik, emlak piyasasının bu sürece hazırlıksız yakalandığını ifade ederken artan talep sonucu bir takım fırsatçı mülk sahiplerinin ev fiyatlarını yüzde 30 oranında geçtiğimiz aylara tarafından arttırdığını belirtti.

“Fırsatçı ahali, fiyatların yüzde 30 civarında artmasına sebep oldu”

Emlak sektörünün rekor faiz indirimi ile oluşan istek patlamasına ön çalışmasız yakalandığını ifade eden Eskişehir Emlak Komisyoncular Odası Başkanı Gazi Çelik, piyasada ortaya meydana çıkan fırsatçılara ise sitem etti. Geçtiğimiz avuç içi göre ev fiyatlarının yüzde 30 arttığını söyleyen Çelik, “Virüsle birlikte bütün esnafın işleri durdu. İnsanlar takriben 2 buçuk ay evde kaldılar. Bizim sektörümüz de bu zamanda bir durağanlık yaşadı ve bezginlik oldu. Devletimiz, bu durağanlığı yenilenmek için takriben 10 yıldan beri yaşamadığımız, kamu bankalarındaki faiz oranıyla piyasaları canlandırmak için bir adım attı. Biz inşaat sektörü olarak buna hazırlıksız yakalandık. Bir sene önce faiz oranları yüksekti ve birçok vatandaş arsası elinde olmasına karşın inşaat üretmiyordu çünkü satmaktan çekiniyorlardı. Faiz oranları yüksekti. Şimdi faizlerin böyle olması inşaat sektörünü hazırlıksız yakaladı. Mevcut olan gayrimenkullerin sayıları sınırlı. Birden istek artınca, arz ve istek dengesi bozuldu. Bundan nedeniyle talep fazla. Bazı fırsatçı insanlarda, fiyatların yüzde 30 civarında artmasına sebep oldu. Bir satıcı 500 bin lira istiyorsa, acilen yaklaşık 600 bin lira istiyor. Fazla çeşitli fiyatlarla oynanıyor. İnsanlar gayrimenkule yerini belirlemek için arayış içerisindeler. Bu şekilde bir koşturma piyasada devam ediyor” biçiminde konuştu.

“derhal mülk bulamıyoruz”

Gazi Çelik, son olarak sektörün hazırlıksız yakalanmasıyla birlikte piyasada ikinci el konusunda büyük can sıkıntısı olduğunu vurgularken şu şekilde konuştu;

“Bankaların önündeki kredi kuyrukları çok yoğun ama şimdi da mal bulamıyoruz. Orta halli insanların tüketecekleri mallar, kalmadı diyebiliriz. Büyükşehirlerde projeler var. Projesi olanların, proje üzerinden satmak yaptıkları için daha yararlanacaklarını düşünüyorum. Lakin ikinci el evlerde fiyatların arttığını görüyoruz. Orta halli insanların bu malları tükettiğini görüyoruz. Talep istek dengesinin bozulmasıyla fiyatların arttığını görüyoruz. “

Ersin Gökdağ - Şevket Can Çikot
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER