Genelge Yayımlandı: Berber ve Kuaförlerde Hangi Kurallar Uygulanacak?

İçişleri Bakanlığı, 11 Mayıs’ta açılacak berber, çekicilik salonu ve kuaförlerle ilgili yeni bir genelge yayımladı.

Genelge Yayımlandı: Berber ve Kuaförlerde Hangi Kurallar Uygulanacak?

İçişleri Bakanlığı, 11 Mayıs’ta açılacak berber, çekicilik salonu ve kuaförlerle ilgili yeni bir genelge yayımladı. Buna tarafından bu iş yerleri 09.00-21.00 saatleri aralarında çalışacak ve müşterilere randevu sistemiyle hizmet verilecek.

s-a224f5a804d2812a5b81c742bb8f1e4093cb46
İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine 11 Mayıs’ta açılacak berber, güzellik salonu ve kuaförlerle ilgili yeni bir genelge gönderdi. Genelgeyle hususlar şu şekilde belirlendi:

Tabi yanlamasına iki müşteri kabul edilemeyecek

s-9cd73ea2e25c3504dfb3a4b7aea55a43ce6d1a
"Bu iş yerleri saat 09.00-21.00 saatleri arasında etkinlik yürütebilecek. Bu iş yerlerinde müşterilere randevu sistemiyle hizmet sunumu esas olacak. Bu iş yerleri benzer anda ast yana iki koltukta alıcı kabul edemeyecek, kesin bir koltuk batmış bir koltuk boş olacak şekilde hizmet verebilecek. Randevularda kayma ya da hizmette geç kalma olabileceği hususu göz önüne alınarak dükkan içinde maksimum bir müşterinin beklemesine müsaade edilecek. Belirlenen kriterler dıştan iş yeri içine alıcı kabul edilmeyecek. Fakat hava şartlarına kadar randevusuz gelen müşteriler meslek yeri dıştan ve sosyal uzaklık kurallarına riayet etmek, maske takmak şartıyla bekleyebilecek.

Çalışanlar müşterinin görebileceği şekilde ellerini dezenfekte edecek

s-5302a3bd4ae26ad162d123bfb43295d5b400f1
Bu meslek yerleri içine hizmet alan ve bekleyen olmak üzere içeri kabul edecekleri maksimum herif sayısını iş yerinin giriş kısmına herkes göre görünebilecek şekilde asacak. İş uygun çalışanlar muhakkak surette maske kullanacak. Müşteriler ise işlem süresince maske kullanacak oysa yapılacak işlemin özelliğine tarafından maskeyi çıkarabilecek. Müşteriye yönelik işleme başlamadan önce mutlaka müşterinin oturacağı, bağlantı edebileceği tüm alanlar ile zeminin temizliği/dezenfeksiyonu yapılacak, her işlem sonrasında bu temizlik işleminin tekrarlanması sağlanacak. Müşteriye yönelik işleme başlanmadan önce çalışanlar müşterinin görebileceği şekilde ellerini dezenfekte edecek veya her müşteri için bambaşka olmak üzere mikropsuz eldiven kullanılacak. Eldiven kullanılacak ise eldiven değişikliğinin yapıldığı müşteriye gösterilecek."

Ustura ile traşa ve ense fırçası kullanımına izin yok

s-04c8ac44972ad6bc573694d6a74caa586480c9
Açıklamada, müşteriye hizmet sunulması esnasında kullanılan tüm malzemelerin hizmet sunumuna başlamadan önce temizlik, dezenfeksiyon/sterilize etme işlemi uygulanacağı ve bu işlemin her herif için tekrarlanacağı vurgulanarak, şu bilgilere yer verildi:"Saç kesimi, yıkama, boyama gibi hizmetler sırasında kullanılan havlu, önlük gibi malzemeler tek kullanımlık malzemeler olacak, veya her tip için öbür araç gereç olması (kişisel havlu, önlük) sağlanacak. Hizmet bölge tip için kullanılan malzemeler gerekli mikroplardan arındırma sağlanmadan muhakkak diğer müşteride kullanılmayacak. İsterlerse kendi kişisel havlu, tarak gibi malzemelerini yanlarında getirebilecekleri hususu randevu aşamasında müşterilere bildirilecek. Berberlerde tıraş bıçağı/ustura ile sakal tıraşı yapılması hizmeti geçici süreliğine verilmeyecek, oysa sakal traşı alet ile kısaltılma biçiminde yapılabilecek. Kadın kuaförleri ve güzellik merkezlerinde, deri bakımı, makyaj ve daimi makyaj hizmetleri geçici süreliğine verilmeyecek, bunların dışındaki faaliyetlere ise devam edilebilecek. Saç kesimi sırasında yüz ve baş bölgesinde kalan indirimli saçların ve kullanılan vasıta ve gerecin geçici süreliğine temizlenmesi için kullanılan 'ense fırçası'nın kullanımı, (anılan malzemenin dezenfekte edilmesinde yaşanan sıkıntılar ve çok artı yere/yüzeye bağlantı etmesi nedeniyle) geçici süreliğine durdurulacak. Bu iş yerlerinde yiyecek ve meşrubat ikramında bulunulmasına geçici süreliğine müsade verilmeyecek.

Diğer şehre gide berberler iş yeri hastalık bağını bildiren evrak ile dönüş yapabilecek

s-1eb360b5f3269a0c6930593baecd3fa6e34302
Genelgede meslek yerlerinin bulunduğu yerlerden başka illere dışarı giden berber, alımlılık salonu/merkezi, kuaför gibi meslek yeri sahipleri ve çalışanları, şehir antre/çıkış kısıtlaması bulunan 24 ile giriş/çıkış yapabilmesine (anılan meslek yerlerinden biri ile illiyet bağını bildiren iş yeri ruhsatı, SGK tescil belgesi belgelerinden birinin takdim edilmesi şartıyla) yolculuk müsade belgesi aranmaksızın müsade verilecek. Keza bu iş yerlerinde 18-20 yaş arasındaki çalışanlar, 81 ilde uygulanan 20 yaş altı sokağa çıkma kısıtlamasından, meslek yerlerine illiyetlerini belirten belgeyi takdim etmeleri halinde bunun dışında bir işleme lüzum kalmaksızın muaf sayılacak."

Kurallara uymayanlara para cezası kesilecek

s-6935deac38b2bfb6052cc4c08a2a37411bff24
Bakanlık 81 il valiliğine gönderdiği genelgeyle, berber, alımlılık salonu/merkezi, kuaförlerin bu kurallar çerçevesinde 11 Mayıs pazartesi günü sabah 09.00 itibarıyla faaliyetlerine başlaması için Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27'nci ve 72'nci maddesi uyarınca gerekli kararların alınmasını istediği aktarılan açıklamada, "Genelgede söz konusu kararlara uymayan vatandaşlara/meslek yerlerine Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282'nci maddesi gereğince yönetimle ilgili para cezası verilecek. Aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri uyarınca işlem yapılacak ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195'inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak." ifadelerine yer verildi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER