Hepimizi Gururlandırdı: Prof. Dr. İvet Bahar, 157 Yıllık ABD Ulusal Bilim Akademisi'ne Seçilen İlk Kadın Türk Bilim İnsanı Oldu

Hesaplamalı biyoloji alanında çalışmalar yapan Prof.

Hepimizi Gururlandırdı: Prof. Dr. İvet Bahar, 157 Yıllık ABD Ulusal Bilim Akademisi'ne Seçilen İlk Kadın Türk Bilim İnsanı Oldu

Hesaplamalı biyoloji alanında çalışmalar yapan Prof. Dr. İvet Bahar, ABD Milli Bilimler Akademisi üyeliğine seçilen birincil bayan Türk bilim insanı oldu.

Pittsburgh Üniversitesi'nde, bilgisayar destekli sistem biyolojisi bölümü başkanı

s-580055d23657031bc22ace95851fd10f018834
DHA'nın aktardığı bilgiye takriben Prof. Dr. İvet Bahar, Amerikan Milli Bilimler Akademisi'ne aza olarak seçildi.Pittsburgh Üniversitesi'nde, Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi bölümünün kurucu başkanı olan Bahar, hap tasarımları üstünde çalışıyor.

Ülkenin en prestijli akademisi

s-fd6b7064b50bd6c13579837a48c6ef4aacf605
ABD Milli Bilimler Akademisi, 157 yıllık bir tarihe sahip. Akademinin 2900 üyesi bulunurken, üyelerin 190'ı Nobel ödülüne sahip.Ülkenin en prestijli akademisine seçilen Bahar, haberi almasının peşinde yaptığı açıklamada "Bu seçim doğrusu şimdiye kadar yürüttüğüm araştırmaların saygın bir bilim kurumu tarafından kabul görmesi anlamına geliyor. Bu da fazla kibir verici bir şey natürel" dedi.

'Koronavirüsle ilgili çalışmalarımız var'

s-c61f732517d1daf38240ffff9b7e4985a563eb
İvet, son aylarda dünyayı az daha tutsak bölge koronavirüsle ilgili yaptığı çalışamalardan da laf etti:
"Bilgisayar destekli yaptığımız simülasyonların fazla bambaşka alanlara uygulanma şansı oluyor. Benim bu anlamda en fazla yoğunlaştığım konular, son yıllarda nörolojik hastalıklar oldu. Özellikle kanser tedavisine yönelik ilaç tasarımlarında da epey çalıştım. Hatta şimdilerde koronavirüs ortaya çıktıktan sonra, bununla ilgili de grubumuz fazla yoğun bir şekilde çalışmaya başladı. Virüsün hücreye girmesine nasıl engel olabiliriz, çoğalmasını nasıl azaltabiliriz, o cins sorulara cevap arıyoruz. hemen birkaç laboratuvarda bizim simülasyonlar sonucu varsayım ettiğimiz birtakım verilerin deneylerle doğrulanmasına çalışılıyor. Özellikle kayıtlı bir protein üzerine odaklandık. Virüsün yüzeyinde, insan hücresinin reseptörlerini tanıyan Spike proteinleri var. Bu proteinlerle, virüsün hücreli içine girmesini karşılayan ACE2 reseptörleri arasındaki etkileşime engel olarak, virüsün vücutta enfeksiyon yaratmasının önüne geçmeye çalışıyoruz. Bu etkileşimin önüne geçecek ilaçların peşindeyiz. İlginç olan gözlemlerimizden biri ise antikoagülan dediğimiz kan sulandırıcı bazı ilaçların, buna tezgâhtar olabileceği yönünde."

Yaptığı çalışmalar, deneylerin süratli sonuçlanmasını sağlıyor

s-e724e9e83dcce11a06ba956f4cef66cc9be4eb
Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden sonradan araç gereç bilimleri konularında çalıştığını belirten Prof. Dr. Bahar, “Artan Bir Şekilde biyoloji ile ilgili malzemelere ilgi duymaya başladım. 2001 yılında ABD’ye geldim. Genom teknolojisi alanındaki büyük gelişmelere paralel olarak bilgisayar destekli hesaplamalı biyoloji önem kazandı. Ben de daha önce polimerlere uyguladığım yöntemleri, biyolojik sistemlere uygulayarak, bilgisayar destekli çalışmalar yapmaya devam ettim buraya geldikten daha sonra kurduğum bölümde" dedi. Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yaptığımız şey, bilgisayarda biyoloji ile ilgili süreçlerin nasıl çalıştığı, moleküller arasındaki etkileşimlerin nasıl gerçekleştiği konusunda araştırmalar gerçekleştirmek. Bizim yaptığımız simülasyonlar, sonra yapılacak olan deneylere ışık tutuyor."

Akademi'de 4 Türk üye daha var

s-2830e75795cc5bcf8313a55d46f7c323783d68
Akademi, 2005 yılında da Nobel ödülü alan Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ı aza olarak seçmişti. 2014 yılında da MITOS Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu NAS üyeliğine seçildi. Öbür ülkelerden ABD vatandaşı olmayan bir grup bilim insanını da yabancı aza olarak seçen NAS’ın bu üyeleri arasında ise Türkiye’den Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Celal Şengör ile Antropolog Prof. Dr. Mustafa Özdoğan yer alıyor.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER