KOBİ’lere dijital dünyada hayatta kalma kılavuzu

Günlük alışkanlıklara ve meslek hayatına dair çoğu değişikliği beraberinde getiren koronavirüs süreci ve ardından yapılacak irtibat çalışmaları, her zamankinden daha pozitif tartma taşıyor.

KOBİ’lere dijital dünyada hayatta kalma kılavuzu

Günlük alışkanlıklara ve meslek hayatına dair çoğu değişikliği beraberinde getiren koronavirüs süreci ve ardından yapılacak irtibat çalışmaları, her zamankinden daha pozitif tartma taşıyor. Dijital alanda KOBİ'lerin sahip olması gereken varlıklar ve çalışmalar ise bu yeni dönemde bundan böyle bir ihtiyaç değil, yükümlülük. Yazılım, tasarım, sosyal medya, dijital pazarlama ve sadakat uygulamaları konularında markalara hizmet veren Markakod'un CEO'su Ahmet Göker, kritik salgın dönemi ve sonrasında dijital dünyada KOBİ'lerin mutlaka atması gereken adımları paylaştı.

''Çevrimiçi varlıkların önemi artıyor''
Çevrimiçi varlıkların önemine değinen Ahmet Göker, ''Karantina sürecinin getirdiği hayat süreci dolayısıyla şimdiye değin olmadığından fazla daha fazla insan çevrimiçi durumda.Bu durumu fırsata döndürmek için KOBİ'lerin online varlıklarını geliştirmeleri, mümkünse minik bütçelerle yenilemeler ve düzenlemeler yapmaları kayda değer pazarlama fırsatları sunuyor. KOBİ'lerin müşterileriyle buluştuğu ilk alanlardan biri olan web sitelerinin yanı sıra mobil aplikasyon, blog, Youtube kanalı gibi mevcut online varlıklara küçük de olsa yatırımlar yapmalarının bilinirlik, satmak ve kazanç artırışını beraberinde getireceği unutulmamalıdır'' dedi.

''Dijital şeref KOBİ'ler için de öncelik''
Göker, sözlerine şöyle devam etti: ''İtibar yönetimi sadece büyük markalar için değildir. Ufak ve orta irtifa işletmeler, daha iyi hizmet etmek için müşterilerinin onlar hakkında ne düşündüklerini ne söylediklerini bilmeli ve yazılan bütün yorumları mutlaka peşine düşüp takip etmelidirler. Dijital dünyada işletmeye ait itibarın dürüst yönetimi için dijital PR'a ya da diğer bir deyişle dijital halkla ilişkilere yatırım yapılmalıdır. Hem dijital dünyada olumsuz gösterme bildiren müşterilerle iletişim kurulmalı ve mevcut sorunlarına çözüm sunulmalıdır''.

Müşteriye ulaşılacak dijital araçlara değinen Göker, ''KOBİ'ler içinde müşteriye ulaştıracak dijital araçlardan biri de Google Benim İşletmem (Google My Business) hizmetidir. Google üzerinden zahmetsizce ulaşılabilecek bu hizmet, KOBİ'lere ait bilgileri Google üzerinden kullanıcılarına bedava olarak sunuyor. Bu hizmeti kullanmak için bir gmail e-posta hesabınız sahip olmanız yeterli'' biçiminde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER