Koronavirüs tedavisinde 4 yaşındaki lama umut oldu

ABD'deki Teksas Üniversitesi ve Belçika'daki Ghent Üniversitesi'nden bilim insanlarının karşılıklı çalışmaları sonucu MERS ve SARS virüslerine karşısında üretilen bir aşı, 2016 yılında, Belçika'daki üniversitenin Vlaams Bioteknoloji Enstitüsü'ne ait bir çiftlikte yaşayan .

Koronavirüs tedavisinde 4 yaşındaki lama umut oldu

ABD'deki Teksas Üniversitesi ve Belçika'daki Ghent Üniversitesi'nden bilim insanlarının karşılıklı çalışmaları sonucu MERS ve SARS virüslerine karşısında üretilen bir aşı, 2016 yılında, Belçika'daki üniversitenin Vlaams Bioteknoloji Enstitüsü'ne ait bir çiftlikte yaşayan Kış isimli lamaya enjekte edilmişti.

KORONAVİRÜSE KARŞI SONUÇLAR UMUT VERİCİ

Lamanın ürettiği antikorlar, iki virüsü de yenebilecek dek güçlüydü. Bilim insanları, Kovid-19'un pandemiye dönüşmesinin arkasında laboratuvar ortamında bu antikorları bu kez yeni tip koronavirüse karşı denedi. Sonuçlar umut vericiydi.

"KOVİD-19'LA MÜCADELEDE BİR USUL"

Austin'deki Teksas Üniversitesi'nden çalışmaya katılan doktora öğrencisi Daniel Wrapp, Ghent Üniversitesi'ndeki alıştırma ortaklarıyla birlikte yeni bulguları ifade eden bir makale yayımladı.

Cell isimli bilim dergisinde yayımlanan makaleye kadar 4 sene önce SARS ve MERS'e karşı netice alınan çalışmanın bugün Kovid-19 tedavisine büyük muhtemelen katkı maddesi sağlayacak. Wrapp, "Bu antikorların Kovid-19'la mücadelede bir çare yöntemi olması ihtimali bizi çok heyecanlandırıyor" diyor.

LAMALAR EN UYGUN CANLILAR

Kış gibi birçok lama, bu antikorların test edilmesi için en yerinde canlılar. Çünkü bu lamalar, insanların ürettiği antikorların takriben yarısı kadar büyüklükte "nanokorlar" üretebiliyor. Lamaların yanı sıra develer, alpakalar ve köpek balıkları da bu nanokorlardan üretebiliyor. Nanokorlar, üzerinde çalışılan en ufak antikor parçaları olarak tanımlanabilir.

Koronavirüs tedavisinde 4 yaşındaki lama umut oldu

"ANTİKORLARIN GİREMEDİĞİ YERE NANOKORLAR GİRİYOR"

Wrapp, nanokorların neden daha fazla umut taahhüt ettiğini şu sözlerle açıklıyor: "Nanokorların çok daha küçük bir inşa olması, çare için daha büyük bir potansiyel sağlıyor. Çünkü daha büyük ölçekli antikorların giremediği çatlaklardan nanokorlar girebiliyor."

"KIŞ'IN ÜRETTİĞİ NANOKORLAR ÜZERİNDE GIZLI ÇALIŞILIYOR"

Çoğu lama bu nanokorları üretebilir ancak Kış isimli 4 yaşındaki dişi lamanın ürettikleri üstünde, laboratuvar ortamında çok daha basit çalışılabiliyor diyen Wrapp "Deneme aşaması ilk olarak hamsterlarla başladı. Eğer bu nanokorların Kovid-19'a aleyhinde hamsterları koruduğu ortaya çıkarsa, insan dışındaki primatlarda test edeceğiz. Bu da başarılı olursa ahali üstünde testlere başlayacağız." ifadelerini kullandı.

"ÜRETİME GEÇİLMESİ BİR YILI ALABİLİR"

Wrapp, "Fakat bütün bu testler, her şey yolunda giderse onaylanması ve üretime geçilmesi bir yılı alabilir" diyor ve ekliyor: "Laboratuvar ortamında insan hücrelerinde işe yaradığını şu lahza biliyoruz. Ancak muhakkak ama laboratuvar ortamında insan hücresinde yapılan deneylerle doğrudan insan vücudunda yapılan deneyler arasında büyük fark var.

"HAMSTER DENEYİ OLUMLU GEÇERSE İYİMSER OLACAĞIZ"

"Eğer hamster ve insan dışındaki primatlarda olumlu sonuçlar görmeye devam edersek, o zaman ırk üstünde yapacağımız deneyler için daha da iyimser olacağız."

"KIŞ'IN ONURUNA HEYKEL DİKEBİLİRİZ"

Son olarak eğer tüm bu testler olumlu netice verirse, Kış'ın onuruna üniversitenin çiftliğine bir heykel dikmeyi planladıklarını gösteren Wrapp, "Bu heykel Kış'ı bir elma dek sevindirmez ama yine de onu bir şekilde kutlamalıyız." dedi.

Koronavirüs tedavisinde 4 yaşındaki lama umut oldu BBC
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER