Oxford Üniversitesi'nden 3 aşamaya geçtikleri koronavirüs aşısıyla ilgili kayda değer açıklama: 2 farklı doz halinde uygulanabilir

Dünya Sağlık Durumu Örgütü'nün (DSÖ) son yaptığı açıklamaya göre, 200'ün üstünde ülkede ve bölgede 9 milyon 300 bini aşkın kişiyi enfekte eden yeni müşteri koronavirüs (Kovid-19) pandemisine karşın küresel çapta 135 aşı geliştiriliyor.

Oxford Üniversitesi'nden 3 aşamaya geçtikleri koronavirüs aşısıyla ilgili kayda değer açıklama: 2 farklı doz halinde uygulanabilir

Dünya Sağlık Durumu Örgütü'nün (DSÖ) son yaptığı açıklamaya göre, 200'ün üstünde ülkede ve bölgede 9 milyon 300 bini aşkın kişiyi enfekte eden yeni müşteri koronavirüs (Kovid-19) pandemisine karşın küresel çapta 135 aşı geliştiriliyor. Bu aşılardan 8'i ise insan deneyleri aşamasında bulunuyor.

İngiltere'de Oxford Üniversitesi'nin geliştirdiği koronavirüs aşına ilişkin yeni bir gelişme kaydedildi. Araştırmacılar aşının iki ayrı doz olarak uygulandığına virüse aleyhinde fazla daha dinç bir bağışıklık tepkisi geliştiğini açıkladı.

DOMUZLARDA İŞE YARADI

Bilim insanları, domuzlar üstünde aşıyı iki kademeli olarak denedi. "Öncü" adı bahşedilen ilk aşılama iki ay önce gerçekleşti. 28 gün daha sonra baştan aşılanan domuzların ürettiği antikor düzeylerinin çok daha pozitif yükseldiği belirtildi. Çalışmayı geçekleştiren Profesör Simon Graham, domuzların insanlara benzer bir metabolik hıza ve antikor tepkisine sahip olduğunu belirterek, insanlarda da aynı bir sonuç almayı umduğunu belirtti.

KORUYUCULUĞU 6 AY İLE 2 YIL ARASINDA OLACAK

Bununla birlikte, bilim insanları potansiyel bir aşının Kovid-19'a karşısında ne kadar koruyacağına ön göremiyor. Virüsün aralıksız mutasyona uğradığı bilindiğinden mümkün bir aşının koruyuculuğunun en fazla 6 ay ile 2 sene arası koruyucu olabileceği düşünülüyor.

MİLYONLARCA DOZ DAĞITILACAK

Bununla birlikte Oxford Üniversitesi Profesörlerinden Dr. Adrian Hill, en iyi ihtimalle aşının Ekim ayında dağıtılabileceğini bildirdi. Oxford Ünviersitesi göre aşı denemelerinin Ağustos'ta tamamlanacağı öngörülüyor. Bu kapsamda üniversiteyle anlaşma yapan AstraZeneca milyonlarca doz aşının küresel çapta dağıtımını yapacak. Cambridge merkezli işyeri, Cumartesi günü 400 milyon doz aşının Almanya, Fransa ve Hollanda'ya dağıtımı için anlaştı. öte yandan, aşının birincil 100 milyon dozunun ilk olarak olarak imalatçı İngiltere'de, 400 milyon dozunun ise ABD'de dağıtımı geçen ay kararlaştırılmıştı.

Oxford Üniversitesi'nden 3 aşamaya geçtikleri koronavirüs aşısıyla ilgili önemli açıklama: 2 ayrı doz halinde uygulanabilir
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER