Zoom, Çin'in isteğiyle aktivistlerin hesaplarını kapattığını doğruladı

Zoom, 1989'da Çin'in başkenti Pekin'de Tiananmen Meydanı'nda hayatını kaybedenler için anma töreni düzenleyen aktivistlerin hesaplarını kapattığını ya da askıya aldığını doğruladı. Son birkaç günde ABD merkezli iki Tiananmen tanığı Wang Dan ve Zhou Fengsuo ile Hong Kong'da .

Zoom, Çin'in isteğiyle aktivistlerin hesaplarını kapattığını doğruladı

Zoom, 1989'da Çin'in başkenti Pekin'de Tiananmen Meydanı'nda hayatını kaybedenler için anma töreni düzenleyen aktivistlerin hesaplarını kapattığını ya da askıya aldığını doğruladı.

Son birkaç günde ABD merkezli iki Tiananmen tanığı Wang Dan ve Zhou Fengsuo ile Hong Kong'da her yıl anma törenlerini aranjör Lee Cheuk-bağlı, Zoom hesaplarının kapatıldığını duyurmuştu.

Koronavirüs salgınının yol açtığı karantina önlemleri sırasında popülerliği gelişen ABD merkezli Zoom şirketi, 4 Haziran 1989'da yaşanan katliamda hayatını kaybedenlerin anıldığı törenden önce ve sonra bir takım aktivistlerin hesaplarını askıya aldığını duyurmuştu. Zoom'ın kararı kavga yaratmıştı.

ÇİN'İN DÖRT ANMA TÖRENİYLE İLGİLİ BAŞVURUDA BULUNDULAR

Zoom ise suçlamalara "faaliyet gösterdiği ülkelerdeki yerel kanunlara adapte etmek zorunda oldukları" biçiminde cevap vermişti. Perşembe günü konuyla ilgili şimdiye kadarki en detaylı açıklamasını yapan Zoom, Çin'in dört anma töreniyle ilgili olarak başvuruda bulunduğunu "Çin hükümeti bu faaliyetin Çin'de kanunsuz olduğunu bize haber verdi. Zoom'dan bu toplantıları ve toplantıya konut sahipliği yapan hesapları kapatmasını istedi." ifadeleriyle açıkladı.

Zoom ise Çin anakarasından katılımcıların yer aldığı toplantılara müdahale edildiğini, "muhakkak katılımcıları ya da açıklanmış bir ülkeden katılımcıları" uzaklaştıracak teknolojiye henüz sahip olmadığını açıkladı:

"bu nedenle, dört toplantıdan üçüne son verme kararı aldık ve bu üç toplantıya konut sahipliği yapan hesapları ya kapattık ya da askıya aldık."

HESABI KAPATILAN KİŞİLERİN İSMİNİ VERMEDİ

Zoom, bu kararlarının Çin'in dışındaki katılımcıları etkilemesinden duydukları memnuniyetsizliği de dile getirdi. Şirket belirli ülkelerden katılımcıları bloke etme ya da uzaklaştırma imkanını sağlayacaklarını açıkladı. Zoom, hesabı kapatılan şahısların ismini vermedi.

Zhou Fengsuo'nun kurduğu 'The Humanitarian China' isimli grup, arasında Çin'den katılımcıların da olduğu toplam 250 kişinin katıldığı etkinlikten günler sonra hesaplarının askıya alındığını bildirmişti. Eski öğrenci liderlerinden Zhou, South China Morning Post'a yaptığı açıklamada, "Faaliyet birincil kere 1989 demokrasi yanlısı harekete katılan bu değin fazla üstteki seviye ismi bir araya getiriyordu" dedi ve "Bu ülkede bile, ABD'de, bu tarz sansüre tedbirli olmamız gerektiği için çok öfkeliyim." diye ekledi.

"ZOOM'DAN YANIT ALAMADIM"

Lee Cheuk-ast ise Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, Çin'in dünya çapındaki etkisi ile ilgili internet üzerinden bir kavga yürütmeye hazırlanırken Zoom hesabının kapatıldığını söyledi. Hong Kong'daki nma törenlerini düzenleyen Lee, "Zoom'a bunun siyasi bir sansür olup olmadığını sordum ama hiçbir süre cevap alamadım" diyor.

Lee, Zoom'da daha önce sorun yaşamadan iki toplantı gerçekleştirdiklerini kaydetti. 4 Haziran 1989'da, Çin ordusu başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda ağırlama aranjör kalabalığı ateş açarak dağıtmıştı. Ölenlerin sayısı hala tamamen bilinmiyor oysa yüzler ya da binlerle ifade ediliyor.

Tiananmen Katliamı'nın yıldönümü Çin'deki en hassas konulardan biri. Ülkenin kısıtlı internet ortamında bu konu hakkındaki içerikler engelleniyor ya da sansürleniyor.

BBC
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER