1- Öğün atlamayın

1- Öğün atlamayın

1- Öğün atlamayın

1- Öğün atlamayın

Akşam yemek yememek, öğle yemeğini meyve ile geçirmek, kalori kısıtlamasını düşünüp ara öğün yapmamak aslında uzun vadede size daha çok kilo olarak dönecektir unutmayın. Düzenli saatlerle beslenmek ve vücudu aç bırakmamak kalıcı ve sağlıklı kilo vermenin ilk şartı.


2- Haftada bir balık yiyin

Hem protein hem omega 3 ve yararlı yağ asitlerinden faydalanmak istiyorsanız balık mutlaka tüketmelisiniz. Balığı düzenli tüketen kişilerin daha kolay kilo verdiğini ve kalp damar sağlıklarının daha iyi olduğunu unutmayın.


3- Bitki çayı için

Bir şeyler yeme içme isteğini en iyi kesecek, kalorisiz bir seçenek. Üstelik metabolizma hızını arttırması da ayrı bir avantajdır. Özellikle yeşil çay ve beyaz çay kilo kontrolünde vazgeçilmez iki seçenek. Tarçın ile demlemeyi ve günde iki fincan tüketmeyi alışkanlık haline getirmek size çok şey kazandıracaktır.


4- Güne kahvaltıyla başlayın

Yapılan en büyük hatalardan bir tanesi zaman ya da iştah nedeniyle hep atlanan, günün en önemli, öğünüdür. Uyandıktan sonra ki bir saat içerisinde kahvaltı yapmanız metabolizmanızın hızını arttıran en önemli adımdır. Zaman problemi olanlar daha pratik, iştah problemi olanlar ise hafif seçenekleri tercih edebilirler.


5- Doğru karbonhidratlar tüketin

Doğru miktardaki yararlı karbonhidratların kullanılması hem gün içerisinde ki enerjinizi hem de uzun vadede kilonuzu koruyacaktır. Karbonhidratları seçerken şeker, beyaz un ile hazırlanmış besinler yerine tahıllı seçenekleri kullanabilirsiniz. Ekmeğinizi tahıllı ekmek kullanmak istemiyorsanız bulgur, kepekli makarna ya da esmer pirinç gibi tercihler zayıflamanıza yardımcı olacaktır.


6- Lifli beslenin

Sizi daha tok hissettirecek, kan şekerinizi dengeleyecek, sindirim sisteminizi düzenleyecek ve en önemlisi metabolizmanızı hızlandıracak mucize lif oranı yüksek besinlerden geçiyor. Sebze, meyve ve kuru baklagiller lif oranı yüksek besinlerdir. Her öğününüze salata ilave etmek, günde 1-3 porsiyon meyve tüketmek, her gün sebzenin dahil olduğu bir öğün bulundurmak, haftada en az 2 öğün kuru baklagilleri tüketmek yaza çok daha fit girmenizi sağlayacaktır.


7- Baharattan vazgeçmeyin

Tuzu kısıtlayın ancak tamamen tuzsuz beslenmek zorunda değilsiniz. Onun dışında ki tüm baharatları hem yemeklerinizi lezzetlendirmek hem de metabolizmanızı hızlandırmak için kullanabilirsiniz. Kırmızı pul biber, nane, kekik, kimyon, zerdeçal gibi tatlandırıcı baharatları mutlaka yemeklerinize ilave edin.


8- Tabakları küçültün

Tabaklarınızın küçülmesi sizi zayıflatacaktır emin olun çünkü beyin tamamlama eğiliminde çalışır. Küçük bir tabakta daha dolu görünen aynı miktar besin gözünüzü doyururken, büyük bir tabağa oranla daha az kalori alırsınız. Üstelik beyin tamamlanan tabakta ki besin için tokluk sinyalini çoktan göndermiştir.


9- Sağlıklı atıştırmalıklar tercih edin

Atıştırmalıklar genelde küçük miktarda bol karbonhidrat ve yağ içeren yüksek kalorili besinlerdir. Kilo vermek istiyorsunuz diye sosyal hayatınızdan uzaklaşmanıza gerek yok, kalorisi daha düşük, sağlıklı tarifleri kullanabilirsiniz. Tam tahıllı peynirli bir poğaça, meyveleri ince dilimleyip fırınlayarak elde ettiğiniz meyve cipsleri, şekersiz sütlü tatlılar aslında seçenek o kadar çok ki…


10- Yeterli miktarda sıvı

Kış aylarında havaların daha soğuk olması nedeniyle çoğu kişi su ihtiyacı hissetmediğini düşünür ve yeterli miktarda su içmez. Oysa siz hissetmeseniz dahi vücudunuzda gerçekleşen tüm metabolik olaylarda su gereklidir. Su içmeyi sevmiyorsanız meyve, nane, tarçın gibi suyun aromasını güzelleştiren metotları kullanabilir, ya da çorba, ayran gibi seçimleri hayatınıza katarak günlük sıvı alımını arttırabilirsiniz.


11- Hareket edin

Harcanan kalori ne kadar yüksekse zayıflamak o kadar basittir. Günün her anında daha çok hareket etmeye çalışın. İlla spor salonuna yazılmanıza gerek yok yürüyüşler yapabilirsiniz, arkadaşlarınızla bisiklet binebilirsiniz hatta evde kendi başınıza dans bile edebilirsiniz.


12- Uyku düzenine dikkat

Düzenli uykunun kilo kontrolünde çok etkisi vardır. Pek çok çalışma ile hem metabolizma hızının ayarlanması, hem de alınan besin miktarının kontrolü için düzenli uyku saatlerini öneriyor. Günlük 6-8 saat kaliteli uyku uyuduğunuzdan emin olun.


Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2018, 10:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER