Kalsiyum deponuzu çöpe atmayın! Yumurta kabuğu tozu nasıl kullanılır?

Kalsiyum deponuzu çöpe atmayın! Yumurta kabuğu tozu nasıl kullanılır?

Kalsiyum deponuzu çöpe atmayın! Yumurta kabuğu tozu nasıl kullanılır?

Yumurta kabuğu kalsiyum açısından zengin bir kaynak.Ayrıca yumurta kabuğunda, yine kemik sağlığını destekleyen stransiyum, florür, magnezyum ve selenyum mineralleri olduğunu da unutmamak gerekir.


Zarı da faydalı

Son zamanlarda yumurta kabuğu zarının eklem sağlığını desteklediği yolundaki yayınlara sıkça rastlıyoruz. Emre Uzun, bu konuya da açıklık getiriyor: " Zar temelde kolajen formundaki proteinden oluşur ve kondroitin sülfat, glukozamin ve daha birçok besin öğesini eser miktarda içerir. Şaşırtıcı ama bu bileşenler de sağlık için son derece önemlidir. O yüzden, yumurta kabuğu tozu yaparken bu zarı ayırmamak gerekir.


Nasıl tüketmeli?

Yumurta kabuğu tozu besinlere veya içeceklere ilave edilerek kullanılabiliyor. Hatta ekmek, makarna, spagetti, pizza ve pişmiş et, üzerine yumurta kabuğu tozu serpmek için ideal! Kendi yumurta kabuğu tozunuzu kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bunun için tek ihtiyacınız bir havan. Havanınız yoksa, oklava veya blender da işinizi görür.


Yumurta kabuğu, kalsiyumun yaygın formu olan kalsiyum karbonat bakımından zengindir. Kalanında ise protein ve diğer mineraller bulunur. Kabuğun %40’ı kalsiyumdan oluşuyor ve bu da gram başına 381-401mg kalsiyum demek. Yumurta kabuğunun yarısı yaklaşık 1000mg kalsiyum içeriyor ve sadece yarım yumurta kabuğu ki bu da 2,5 grama tekabül eder, yetişkin birinin günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamada yeterli bulunmuştur.


Osteoporoza karşı da etkili

Diyetisyen Emre Uzun, menapoz sonrası osteoporoz ile yüz yüze kalan kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmayı örnek gösteriyor ve D3 Vitamininin yanında magnezyum ile birlikte yumurta kabuğu tüketiminin de kemikleri güçlendirdiği ve kemiklerdeki mineral yoğunluğunu artırdığı yolundaki bulgulara değiniyor.


Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2018, 15:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER