Ambliyopi nedir? Nedenleri ve tedavisi…

Önemli ve daimi görme kusuru, derinlik algılamasında kayıplar ve eğer alışılagelmiş favori hastalık veya yaralanma olursa, ömür boyu az görme gibi sonuçları olan ambliyopi nedir? Nedenleri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.AMBLİYOPİ (GÖ.

Ambliyopi nedir? Nedenleri ve tedavisi…

Önemli ve daimi görme kusuru, derinlik algılamasında kayıplar ve eğer alışılagelmiş favori hastalık veya yaralanma olursa, ömür boyu az görme gibi sonuçları olan ambliyopi nedir? Nedenleri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.

AMBLİYOPİ (GÖZ TEMBELLİĞİ) NEDİR?

Ambliyopi ya da halk müziği arasında bilinen adıyla göz tembelliği; reçeteli gözlükler ya da kontakt lenslerle bile bir gözün olağan görme keskinliğine ulaşamadığı bir görme gelişimi bozukluğudur. Yalnızca bir gözde meydana gelir.

Normal görme, yaşamın ilk birkaç yılında gelişir. Doğumda bebekler fazla çelimsiz görüşe sahiptir, fakat gözlerini kullandıkça görme gelişir, çünkü beyindeki görme merkezleri gelişir. Bebekler çeşitli nedenlerle gözlerini kullanamazlarsa, görme merkezleri akıcı gelişmez ve gözlerin yapılarının normal görünümüne rağmen görme azalır.

AMBLİYOPİ NEDENLERİ

Ampliyopinin genelde nedeni tamamiyle bilinmemektedir. Ama çoğu vakada kalıtımsal yatkınlıktan söz edilebilir. Ailesinde sampliyopi hikayesi bulunan çocukların erken yaşta göz doktoruna görünmesi çok önemlidir.

Diğer nedenler şöyle sıralanabilir:

Şaşılık

Genellikle gözler bir çift olarak birlikte hareket eder. Ancak şaşılık olan çocuklarda gözler hizalanmaz. Bir göz içeri, dışarı, yukarı veya aşağıda kayabilir. En sık görülen sebeptir.

Gözler arasındaki görünüm netliğinde çeşitlilik (refraktif ambliyopi)

Her gözdeki dereceler aralarında önemli bir fark vardır. Amblyopi tek gözün diğerine kadar daha artı miyopik, hipermetropik veya astigmatik olmasıyla oluşmaktadır. Flu görebilen göz yok sayılır ve ambliyopi gelişir. Gözler sıradan gözükmektedir fakat tek göz diğerine göre daha eksik görmektedir. Bu en zor teşhis konan ambliyopi nedenidir ve sıkı takibin yapılması gerekmektedir.

Göz dokularının geçirgenliğinin bozulması

Katarakt yada görüntünün net olarak odaklanmasını engelleyecek her türlü durumda ambliyopi gelişmektedir. Bu en ağır ambliyopi tipidir.

Kırma kusuru

Her iki favori 3 dereceden fazla hipermetrop ya da 7-8 derece miyopi varlığı her iki gözün ansızın tembelliği ile sonuçlanır.

AMBLİYOPİ TEDAVİSİ

Erken teşhis ve tedavi ile göz tembelliği ile baş etmek mümkündür. Görme tembelliği çocukluğun ilk yıllarında çare edilmesi fazla önemlidir. En iyi sonuçlar, 7 ila 17 yaş arasındaki çocukların yarısının tedaviye cevap vermesine karşın, çare 7 yaşından önce başladığında ortaya çıkar.

Ambliyopinin en manâlı tedavilerinden biri, kırma kusurunu gözlük ve / veya kontakt lenslerin uyumlu kullanımı ile düzeltmektir. Ambliyopi tedavisinin diğer ana dayanakları, mümkün olduğunca net bir görüntü elde etmeyi ve çocuğu daha kuvvetsiz gözü kullanmaya zorlamaktır. Bunun için hastanın yaşına ve görme tembelliğinin derinliğine tarafından belirlenen sürelerle sağlıklı göze kapama tedavisi planlanır. Göz kapama tedavisinde yapış yapış göz kapatma pedleri ile iyi görebilen göz kapatılır ve kişinin tembellik olan gözü kullanması sağlanır. Göz doktoru tarafından önerilen sürenin sonunda görme keskinliğinde çoğalma miktarı saptanır. Kapama tedavisinin gün içindeki süresi ve devam edilmesi gereken süre bitmiş belirlenir. Ahenkli takip ile görme keskinliğinde çoğalma sağlanmaktadır.

Göz tembelliğinin cerrahi bir tedavisi yoktur. Buna niçin olan şaşılık ya da göz kapak düşüklüğü ise, öncelikle cerrahi ile tedavi edilir.

İLGİLİ HABERGöz kanlanması nasıl geçer?Göz kanlanması nasıl geçer?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER