Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Okyay cevapladı: Böceklerden corona geçer mi?

Afiyet Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Okyay cevapladı: Böceklerden corona geçer mi?

Afiyet Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay, son dönemlerde ağız dalaşı konusu olan sivrisinek ve karasineklerin corona virüsü bulaştırabileceği iddialarına karşın açıklama yaptı.

Prof. Dr. Okyay, bulaşıcı hastalıklarla ilgili defalarca enfeksiyon zincirinden bahsettiklerini hatırlatarak, “Bu enfeksiyon etkeni içeren bir kaynak, bu bir insan, hayvan ya da herhangi bir ölü bir yüzey, eşya da olabilir. Buradan etkenin gücenme yolu, bulaşma yolu, bu hastalığa açık olan kişi, yani bu hastalık açısından sağlıklı, buna aklıselim olan kişi” diye konuştu.

“DSÖ AÇIK BİR ŞEKİLDE ANLATTI”

Enfeksiyonların bulaşma yollarına değinen Okyay, kan ile bulaş, zoonatik hastalıklar, hayvanlarla bulaş, gıdalarla bulaş, su ile bulaş gibi birçok seçenek olduğunu belirterek, “Fakat Covid-19'a özel biz şunu biliyoruz. Covid-19 esasen damlacık enfeksiyonuyla bulaşıyor. bir de bilhassa enfekte olan yüzeylerden başta elimiz almak üzere elimizle yeniden aynı şekilde solunum yolumuza, gözümüz, burnumuz veya mukozalarıza, ağzımıza taşınmasıyla oluyor.

O yüzden sivrisinekler ve evdeki sinekler fazla konuşuldu lakin DSÖ fazla açık bir şekilde bugüne değin böyle bir bulaşmanın mümkün olmadığını, gösterilmediğini, ana bulaşma yolunun damlacık enfeksiyonu ve bu benekli yüzeylerden temas biçiminde olduğunu bir defa daha söyledi” şeklinde konuştu.

“BÖYLE BİR BULAŞ YOLU YOK”

Karasinekler ile ilgili fazla yakın bir zamanda kayda değer bir dergide yayınlanan çalışmayı anımsatan Okyay, “Fiilen dışkıda bu virüsün RNA'sı dediğimiz bir takım kalıtımsal materyalin izleri saptanmıştı. O yüzden özellikle karasinekler bazı dışkılara konuyor ve oradan bizlere ulaşabilir mi diye hep tartışıldı.

Lakin tanıdık şey şu; zaten böyle bir bulaş yolu değil, damlacık enfeksiyonu yok bu yol. Bu bahsedilen yayında da belirtildiği gibi sahiden dışkıda kalan canlı virüs değil, sadece orada virüsün bir parçası. Gerçekten canlı virüs bile olsa birçok şey bulaşmayı çok etkiliyor. Canlı virüsün miktarı, hastalığa açık olan kişinin direnci gibi birçok şey etkileyebiliyor. O yüzden o kadar mümkün yok” ifadelerini kullandı.

NASIL TEDBIR ALINMALI?

Bununla ilgili Covid-19'a özel bir şey yerine getirmek gerekmediğini vurgulayan Okyay, “Fakat tabii bizim bütün yaz boyunca sivrisinekler, karasinekler ve diğer özellikle böceklerle ilgili öncelikle bariyer dediğimiz, yani onlarla aramıza bir bariyer çekme, cibinlik gibi, evlerin penceresindeki teller gibi uygulamaları başta yapmak durumundayız.

Bu bariyer önlemlerinin olamadığı durumlarda bilhassa açık alanda olanlardaysa, yaz dönemi de olsa uzun kollu, ince, serin tutabilecek, fakat sineklerin bize ulaşmasını engelleyebilecek uzun pantolonlar, uzun kollu kıyafetler, icabında eldivenler, botlar gibi, doğa yürüyüşleri için bunlar söylenebilir. Bu tip önlemlerin alınması gerekiyor. Fazla gerekmedikçe üzerimize sıkılan böcek ve bunları öldürücüler veya evlerimizdeki öldürücüleri ayrıca kendi sağlığımız keza de çevre sağlığı açısından fazla kullanmamalıyız” dedi.

ŞU BELLI BAŞLI KADAR GÖSTERİLMEDİ

Sivrisinekler ve karasineklerle Covid-19'un bulaştığının şu ana kadar gösterilmediğinin altını çizen Okyay, “Covid-19 ile ilgili belli başli korunma unsurumuz her zaman söylediğimiz gibi damlacık enfeksiyonuna karşın önlemlerdir. Bunun için mutlaka zorunlu olan el hijyenini sağlamalıyız, el yıkama ve el antiseptiği kullanım gibi. Sosyal mesafemizi korumaya çalışmalıyız ve de mutlaka maske takmalıyız” uyarısında bulundu. (İHA)

İLGİLİ HABERCovid-19, böcek ve sineklerle taşınabilir mi?Covid-19, böcek ve sineklerle portatif mi?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER