Corana virüsünden nasıl korunabiliriz?

Corona virüsü akciğerleri enfekte eden, iki asıl semptomu, ara sıra solunum problemlerine yol açabilen yüksek ateş ve kuru öksürük olan ölümcül bir hastalıktır.

Corana virüsünden nasıl korunabiliriz?

Corona virüsü akciğerleri enfekte eden, iki asıl semptomu, ara sıra solunum problemlerine yol açabilen yüksek ateş ve kuru öksürük olan ölümcül bir hastalıktır. Peki, özellikle 60 yaş üstü insanların risk aşağı olduğu corana virüsünden nasıl korunabiliriz? Bilinmesi gerekenler için haberimize göz atmanız yeterli olacaktır. İşte corana virüsünden korunma yolları…

CORONA VİRÜSÜ (COVİD-19) NEDİR?

Corona virüsü hastalığı (COVİD-19) yeni keşfedilen bir corona virüsünün niçin olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. COVID-19 virüsü bulaşmış birçok insanda hafif ila orta şiddette solunum güçlüğü yaşanırken, çoğu insan özel tedaviye gerek olmadan iyileşir. Ihtiyar millet (60 yaş üstü) ve kardiyovasküler rahatsızlık, diyabet, kronik solunum hastalığı ve kanser gibi altta yatan tıbbi sorunları olanlar ve de 2 yaş altı insanların corona virüsünden ağır şekilde etkilenme riski daha yüksektir.

CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

COVID-19 virüsü ayrı insanları bambaşka şekillerde etkiler. Bir Takım millet enfekte olur, oysa herhangi bir bulgu geliştirmezler.

COVİD-19’un yaygın belirtileri;

– Ateş,
– Takâtsizlik,
– Kuru öksürük.

Diğer belirtiler ise;

– solunum yetmezliği
– Sızı ve sızılar
– Boğaz ağrısı
– Fazla eksik insanda ishal, bulantı ya da burun akıntısıdır.

Foto: shutterstock

CORONA VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNABİLİRİZ?

COVID-19 virüsü, enfekte bir birey öksürdüğünde ya da hapşırdığında ilk önce tükürük damlacıkları veya burun akıntısı yoluyla yayılır. Hafif semptomları olan hastaların evde en düşük yedi gün kendi kendini izole etmesi fazla önemlidir.

Corana virüsünün (COVİD-19) bulaşmasını önlemek için aşağıdakileri yapın:

– Ellerinizi uyumlu olarak sabun ve su ile (minimum 20 saniye ovalayarak) yıkayın ya da içki bazlı (80 derecelik kolonya) el dezenfeksiyonu ile temizleyin.
– Öksürük ya da hapşıran kişilerle aranızda minimum 1-1.5 metre mesafe bırakın.
– Yüzüne dokunmaktan kaçının.
– Öksürürken ya da hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatın.
– Kendinizi iyi hissetmiyorsanız evde kalın.
– Sigara ve akciğerleri zayıflatan diğer aktivitelerden kaçının.
– Geveze seyahatlerden kaçınarak ve büyük insan gruplarından uzak durarak somut mesafeyi uygulayın.

İLGİLİ HABERCorona virüsü belirtileri nelerdir? Corona virüsü başlangıçta nasıl belirtiler gösterir?Corona virüsü belirtileri nelerdir? Corona virüsü başlangıçta nasıl belirtiler gösterir? İLGİLİ HABERCorona virüsü baş ağrısı yapar mı?Corona virüsü baş ağrısı yapar mı? İLGİLİ HABERCorona virüsünün yetişkinlerde ve çocuklardaki belirtileri neler?Corona virüsünün yetişkinlerde ve çocuklardaki belirtileri neler?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER