'Çürük dişler kalp-damar hastalıklarına, romatizmaya ve ülsere yol açabilir'

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Diş Tedavi Bölümünden Dr.

'Çürük dişler kalp-damar hastalıklarına, romatizmaya ve ülsere yol açabilir'

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Diş Tedavi Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Özge Gürbüz, çürük dişin öncelikle kalp hastalıkları elde etmek üzere çoğu rahatsızlığa sebebiyet vereceğini belirterek kayda değer açıklamalarda bulundu. Diş çürümesinin nedenlerine değinen Dr. Gürbüz, ''Diş çürüğü genelde dişin sert dokusu olan mine, onun altındaki kemiğin ve kimi zamanda kök yüzeyini örten sement dokusunun yıkılması olayıdır. Genellikle karbonhidratlı yiyeceklerin diş yüzeyinde uzun süre kalmasıyla oluşur. Ağızda var olan bakteriler bu yiyecek artıkları ile beslenir ve bu mikroorganizmalar yardımıyla zamanla çürüğe uygun bir etraf gelişir. Bir süre daha sonra bu etraf dişin sert dokularında yıkıma sebep olup diş çürüklerine neden olur'' dedi.

''Fazla kilonuzun nedeni olabilir''

Çürük dişin bununla birlikte pozitif kiloya da niçin olabileceğini bildiren Dr. Gürbüz, ''Beslenmelerinde karbonhidratlı yiyeceklerin oranı fazla yüksek olanlar, tükürük akışını ve miktarını azaltan hastalıkları olanlar, ağız hijyeni fena bireylerde diş çürükleri rahatça oluşabilir. Çok sayıda kişide gördüğümüz diş çürükleri insan sağlığını korkutma ettiği değin sosyal alanda da insanları negatif etkiliyor. Çürükler bulundurdukları mikroorganizmalar ve oluşturdukları lezyonlar sebebiyle; kalp-damar hastalıklarına, romatizmaya ülsere, böbrek ve karaciğer sorunlarına yol açabilir. Diş çürükleri olan bireylerde çiğneme fonksiyonu bütün ve iyi olarak gerçekleştirilemeyeceğinden besinler düzgün çiğnenmeden yutulur, artı kiloya sebep olabilir''şeklinde konuştu.

''Çürüğü temizleyen yok, engelleyen besinler var''

Dr. Gürbüz, bazı besinlerin ya da karışımların çürüğü temizlediği görüşüne ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu: ''Maalesef oluşmuş bir diş çürüğünü geri döndürüp temizleyecek herhangi bir beslenme mevcut değil. Fakat diş çürüğünü engelleyici besinler var. Örneğin süt, yoğurt ve peynir diş sağlığımız için önemli besinler. Bu besinler içerdikleri yüksek orandaki kalsiyum ve fosfat ile dişleri korur ve çürük oluşumunun önüne geçer. Bazı antioksidan içecekler antibakteriyel özellikleri sebebiyle diş ve diş eti sağlığına iyi kazanç. Çürüğü alıkoymak için dişler günde 2 defa içten bir teknikle fırçalanmalı. Her akşam diş fırçalandıktan daha sonra diş ipi veya ara yüz fırçalarıyla dişler arası bölgeler de keza temizlenmeli ve peşinde hiçbir besin tüketmeden yatılmalı. diş doktoru kontrollerine ahenkli olarak gidilmeli.Yemeklerden daha sonra dişler fırçalanmalı. Aşırı asitli ya da yapışkan gıda ve içeceklerden uzak durulmalı''.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER