Dr. Cengiz Uzun uyardı: Su Baskını suyunda corona riski

Etkin olan su baskını felaketinde hastalık bulaşma riskinin epeyce yüksek olduğunu gösteren Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr.

Dr. Cengiz Uzun uyardı: Su Baskını suyunda corona riski

Etkin olan su baskını felaketinde hastalık bulaşma riskinin epeyce yüksek olduğunu gösteren Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Uzun, “Sel felaketleri enfeksiyon hastalıkları açısından epeyce önemli. Çünkü kanalizasyon karışma olasılığı epeyce yüksek.

Belki sadece yağan yağmur olsa bezginlik olmaz ama kanalizasyon karışmasından nedeniyle büyük bıkkınlık yaratıyor. Bilhassa dışkıyla bulaşan birçok rahatsızlık kişilere geçebilir. Bunlar ishal yapan etkenler mesela karahumma, paratifo gibi önemli hastalıklar baş gösterebilir. Yine sadece sel sularından geçen mikroorganizmalar var. Bunlar önemli enfeksiyonlara yol açabilir” biçiminde konuştu.

Ülkemizi etkisi altına alan corona virüsü salgınının su baskını sularıyla da bulaşabileceğini ifade eden Dr. Uzun, “Tabii günümüzde ise herkesin aklına corona virüsü gelecek. Biliyoruz fakat dışkıda corona virüsü gösterildi. Yani bulaşabilir. Yani su baskını sularına kanalizasyon suyu karışmışsa corona virüsü bulaşabilir.

Diğer mikroorganizmalara göre fazla artı olabileceğini düşünmüyorum. Ama muhtemel mı, evet mümkün. Fakat ondan çok daha manâlı öteki mikroorganizmalar karahumma, dışkıyla bulaşan ve ishal yapan diğer hastalıklar, oldukça ciddi hastalıklardır. Erken de tanı konmazsa can sıkıntısı yaratabilir” dedi.

“SEL SULARINA BAĞLANTI ETMİŞ KİŞİ MUTLAKA SAĞLIK KURULUŞUNA GÖRÜNMELİ”

Vücuduna su baskını suyu temas etmiş şahısların mutlaka bir sıhhat kuruluşuna gitmeleri gerektiğinin altını çizen Dr. Cengiz Uzun, “Su Baskını sularıyla temasınız bulunduysa ve sonrasında kişide ateş gelişirse, halsizlik olursa yani bir enfeksiyon tablosu olursa hemencecik bir hekime başvurmalarında avantaj var. Ve hekime de mutlaka ‘yakın zamanda su baskını sularıyla bağlanti ettim’ söylemesi gerekiyor fakat, biz ona göre hangi mikroorganizma veya mikrop bu hastalık olabilir diye onu varsayım edelim ve ona kadar tedbir alalım” ifadelerini kullandı.

Sonrasında yapılacak konut temizliğinde çamaşır suyunun önemine uyarı çeken Uzun, “Temizlik yaparken itinalı olmakta avantaj var. Bilhassa bodrum katlarındaki sel su birikintilerinin mutlaka bir an önce temizlenmesi gerekiyor. En iyi temizlik malzemesi böyle durumlar için çamaşır suyu. Ellerimiz için de su-sabun ve mümkünse içki bazlı el dezenfektanları önemli. Zaten aylardır hepimiz aşinayız. Lakin bundan böyle yaşantımızın her alanına yaymak zorundayız” ifadelerini kullandı.DHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER