Türkiye'de Nesli Tükenmekte Olan Saz Kedisi Talih Eseri Görüntülendi

Türkiye’de nesli tükenmekte olan saz kedisi (Felis chaus), kuş gözlemcisi ve yaban hayatı uzmanı Belli Yoğurtcuoğlu tarafından talih eseri görüntülendi.

Türkiye'de Nesli Tükenmekte Olan Saz Kedisi Talih Eseri Görüntülendi

Türkiye’de nesli tükenmekte olan saz kedisi (Felis chaus), kuş gözlemcisi ve yaban hayatı uzmanı Belli Yoğurtcuoğlu tarafından talih eseri görüntülendi. Nesli tehlike aşağı olduğu için yer bilgisi paylaşmayan Yoğurtçuoğlu, rastlama anını hayatının en harikulade akşamlarından biri olarak niteledi. 

Kendisinden uzaklaşan yabani kediyi "Pisi pisi" diyerek çağıran Yoğurtçuoğlu, "Tabii yabani saz kedisi ‘pisi pisi’ ne aramak bilmiyor. Bir etkisi olmadı. İnsan 22 sene daha sonra böyle bir anda karşılaşınca o an bitmesin istiyor. " dedi.

Saz kedisini görüntüleyen Yoğurtçuoğlu, Türkiye'de en çok kuş türünün gözlem kaydı rekorunu elinde tutan bir yaban hayatı uzmanı.

s-25ef400b4dffd5cf5d6ece8bddd823e01f30b2
Türkiye’deki 485 belirtilmiş kuş türünden 433 tanesini gözlemleyen Yoğurtçuoğlu, 431 tanesini de fotoğrafla tescil altına aldı.

Göç mevsimindeki kuşları gözlemlemek nedeniyle gittiği bölgede ise saz kedisi ile karşılaşan Yoğurtçuoğlu, o görüntüleri Twitter hesabından paylaştı.

"Avcıların hedefi olmasın diye lokasyonu paylaşmıyorum"

s-f41624d2b9eed2d4d23b8b532055d02cc1b543
Hayvanlarla ilgili Anadolu Ajansı'na da konuşan Yoğurtcuoğlu, türün tehlike aşağı olması nedeniyle yer bilgisi paylaşmayacağını tekrar ederek şunları söyledi:
"Oysa bu bölge bugüne kadar kayıtların olduğu yerlerden ayrıntılarıyla egemen yeni bir bölge. Zaten korunaklı bir yer olduğunu düşündüğüm için türü riske atmamak adına lokasyonu şehir bazında bile paylaşmamayı yerinde görüyorum. Maalesef bu endişem, yeri belirli edilen hayvanların avcılar göre firari bir şekilde öldürülmesinden kaynaklanıyor. Ayrıca resim çekmek isteyenler de rahatsız edecektir. Buna engel olmak istiyorum."

Amacı 2 türü daha görüntülemek

s-e0034ccf11dea74d25bc05762287fd16a14bbb
Türkiye'deki 5 kedi tarzında yaban kedisi, vaşak ve saz kedisini görüntüleyen Yoğurtçuoğlu, bundan sonra ise karakulak ve Anadolu parsını görüntülemek istediğini söyledi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER