Her kadın menopoz evrelerini farklı şekilde geçirebilir

Dr.

Her kadın menopoz evrelerini farklı şekilde geçirebilir

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Bayan Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tijen Ataçağ, menopoz hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Kadınların aylık ziyaretçinin ne süre ve nasıl ortadan kalkacağının farkında olmayabileceklerini belirten Ataçağ, “12 ay periyodu olmayan bayan menopozdadır. 40'lı ve 50'li yaşlarda görülebilir. Sıradan menopoz yaşı 51'dir. Bu noktada östrojen üretimi büyük ölçüde azalır. Artık overlerden yumurta salınımı olmaz” dedi.

Menopozun aşamaları ve belirtileri nelerdir?

Çoğu bayan için menopoz evrelerinin aslında gerçekleşene kadar bir gizem olduğunu dile getiren Ataçağ, “Her bayan bu evreleri bambaşka şekilde geçirebilir. Perimenopoz, menopoz ve menopoz sonrası edinmek üzere üç evresi vardır.“40'lı yaşların ortalarında başlayabilir ve genel olarak 4 sene sürer. Açılış noktasını bilmek zordur. Baştan Savma adetler genellikle ilk işarettir. Bu dönemde gebe kalabilirsiniz. Gebelik istenmiyorsa korunulması gerekmektedir. Bu dönemde östrojendeki dalgalanmaya bağlı olarak peridolarda uzama ya da kısalma olabilir. Miktarında azalma veya büyüme gözlenebilir. Adet döngüsündeki değişikliklerle birlikte anksiyete, buhran, amnezi dahil elde etmek üzere duygusal ve psikolojik şartların değişmesi olabilir. Menopoz döneminde her kadına göre istikrarsızlık belirten semptomlar yelpazesi vardır. Ateş basmaları yaygın olarak görülür. Yoğunluk ve süre bakımından değişkenlik gösterebilir. Uyku düzenini etkileyebilir ve kronik uyku yoksunluğuna, yorgunluğa ya da fikir bulanıklığına sebebiyet verebilir. Vajinal kuruluğa, cinsel istekte azalmaya, anksiyeteye, depresyona, kilo alımına neden olabilir” diye konuştu.

Menopoz sonrası dönemde kadınları neler beklemektedir?

Menopoz sonrası dönemde alev basması gibi semptomların ağır ağır azalabileceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ataçağ, “Bu dönemde kadınlar, östrojendeki düşüş nedeniyle artmış osteoporoz ve yürek hastalığı riski altındadır. Ciltte şansın dönmesi meydana gelir. Menopoz sonrası cilt daha hassastır, kolaylıkla yırtılma ve morarma eğilimindedir. Daha kurudur, egzama gibi sağlık sorunlarına daha yatkındır. Sözlerimi bitirirken şunu da eklemek isterim oysa son araştırmalara göre menopoz döneminde doktora giden hastaların üçte birine antidepresanlar reçete edilmektedir. Bu da hastaların semptomlarını daha ağırlaştırmakta ve özgüvenlerini yıkmaktadır” şeklinde konuştu.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER