'Hipertansiyon ölümcül sonuçlar doğurabilir'

Hipertansiyondan kaynaklanan, böbrek hastalığı, kalp hastalığı, inme gibi asap sistemi hastalıklardan korunma konusunda toplumu bilgilendirmek ve bilinçlendirmek için 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü'nde Medicana Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr.

'Hipertansiyon ölümcül sonuçlar doğurabilir'

Hipertansiyondan kaynaklanan, böbrek hastalığı, kalp hastalığı, inme gibi asap sistemi hastalıklardan korunma konusunda toplumu bilgilendirmek ve bilinçlendirmek için 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü'nde Medicana Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Begüm Öztürk hipertansiyonla ilgili kıymetli bilgiler verdi.

“Bayağı kan basıncı değerleri”

Dr. Begüm Öztürk şunları söyledi: “kan basıncı kalbin kanı pompalarken damar duvarında oluşturduğu basınçtır. Milimetre civa (mmHg) olarak ifade edilir. İstenen değerlerin üzerinde ise hipertansiyon olarak tanımlanır. Kalbin kan pompalarken oluşturduğu basınca sistolik, kan pompalamaya ara verdiğinde oluşan basınca diyastolik kan basıncı denir. Sıradan tansiyon: 120/80 mmHg dir. (2017 Amerika Hipertansiyon Kılavuzu'na göre) . Ev ölçümlerinin ortalaması; 135/85 mmHg, hastane ölçümlerinin ortalaması 140/90 mmHg üstünde ise yüksek tansiyondan bahsedilir.

“Hipertansiyon sık görülen bir hastalıkdır”

Türkiye'de 28 yaşın üstündeki erişkin erkeklerin yüzde 49 'u, erişkin kadınların yüzde56 ‘sı hipertansiftir. Türkiye'de takriben 17 milyon hipertansiyon hastası olduğu bilinmektedir. Malesef hipertansif hastaların yarısı tansiyonunu bilmiyor. Tansiyonunu bilenlerin yarısı tedavi olmuyor. Çare olanların yarısının tansiyonu regüle yok. Tansiyonu regüle olan hipertansif oranı ise yüzde 6 dır. böylece toplumun hipertansiyon konusunda bilinçlenmesi ve biz sıhhat personeli tarafından da bilgilendirilmesi gerekmektedir.

“Hipertansiyonun nedenleri farklılık gösterir”

Yüksek tansiyonun çoğu nedeni olabilir. Bunlar kalıtımsal, cinsiyet, diyabet, obezite, sigara ve içki kullanımı, gerginlik, sedanter hayat, fazla tuz kullanımı, sağlıksız gıda ve yaşlılıktır. Bazen böbrek hastalıklarında, hormon hastalıklarında ve gebelikte de hipertansiyon görülebilir. Belli bir hastalığa ast ise sekonder hipertansiyon, altta yatan bir rahatsızlık değil ise primer hipertansiyon veya esansiyel hipertansiyon olarak adlandırılmaktadır. Yaş ilerledikçe damar duvarının esnekliğinin azalması ile daha sık görülmeye başlar. 20 yaşından önce hipertansiyon saptanır ise altta yatan bir rahatsızlık açısından araştırılması gerekir.

“Içki ve sigaradan uzak durun”

Içki ve sigaranın bırakılması, dinç besin, düzenli egzersiz, tuzlu tüketiminin azaltılması, pozitif kilo varsa kilo verilmesi yüksek tansiyonun gelişmesini önleyebilir veya geciktirebilir.

“Sinsi rahatsızlık hipertansiyon'u alt edin”

Yüksek tansiyon damar yapısını bozmaktadır. Damarlar da tüm organlarımızda bulunmaktadır. böylece tansiyon teftiş altına alınmaz ise bütün organlarımız zarar görür ve gaye organ hasarı dediğimiz geri dönüşsüz durumlar ortaya çıkar. Kalp damar hastalığı, yürek krizi, kalp yetmezliği gibi kalp hastalıkları olabilir. Beyin damarları etkilenirse akut olarak beyin kanaması, felç, inme, kronik durumlarda ise beyin dokusunun yeterli beslenememesine tabi olarak bunama, hafıza sorunları olabilir. Böbrekte yetmezliğe niçin olabilir. But damarlarında tıkanma oluşabilir. Göz damarları etkilenirse göz içine kanama ve görme bozukluğu meydana gelebilir. “

Cinsel fonksiyon bozukluğu her iki cinsiyette de görülebilir diyen Dr. Begüm Öztürk; ‘' Tüm bunlar göz önüne alındığı vakit, hipertansiyonun önlenebilir önemli bir rahatsızlık olduğunu görüyoruz. bu nedenle uyumlu muayene ve tetkiklerle hastalığın takibine yük vermeli, ilaçlarını önerilen dozda ve sürede, aksatmadan kullanmalıyız. Yılda hiç olmazsa bir kez tansiyonumuzu ölçmeli ve kan basıncımızın farkında olmalıyız. Hipertansiyon tanısı aldıysak doktorumuzun önerdiği aralıklarda, uyumlu hekim kontrollerini dikkatsizlik etmemeliyiz. Öyleyse Dünya Hipertansiyon Günü kutlu olsun'' diyerek sözlerini noktaladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER