Karantina kilolarıyla başa çıkma yolları…

Bütün dünyayı etkisi altına bölge Covid-19 ülkemizde de takriben 4 aydır hayatımızı derinden etkiledi.

Karantina kilolarıyla başa çıkma yolları…

Bütün dünyayı etkisi altına bölge Covid-19 ülkemizde de takriben 4 aydır hayatımızı derinden etkiledi. Jurnal tempo ve modumuzun değişmesinin de etkisiyle özellikle karantina günlerinde kilo artışı mecburi oldu. Ülkelerin afiyet sistemini ve ekonomisini sarsan bu virüse aleyhinde bir zaman daha kontrollü yaşamamız gerekecek. Peki bütün da yaz başlamışken artı kilolardan nasıl kurtulabiliriz? İşte Uzm. Dyt. Ayşe Gül Güven'in önerileri…

Beslenme Uzmanı Ayşe Gül

KİLO SAPTAMAK ŞIDDET DEĞİL

Karantina kilolarını tahsis etmek göründüğü değin zor değil. Bir haftada takriben 5 kilo saptamak mümkün tabii bunun hepsi yağdan olmayacaktır. Zaten bu sürede bu miktarda yağı yakmak herzamanki durumlarda da olası değildir.

Kilo kaybının çoğu kuşkusuz yağdan gelse de beraberinde fazla akışkan atımı da gerçekleşir. Bu uygulamalar vücuda yerleşen yağları hareketlendirir ve sizi daha uzun soluklu kilo verme periyodları için motive edebilir.

KALORİYİ AZALTIN

Tüketilen kalorinin azaltılması kilo kaybının başlıca kurallardan biridir. Bunun için yediğiniz yiyecekleri tartarak kalori miktarlarını hesaplamanız, kaydetmeniz ve gün içine dağıtmanız gerekir. Hem geveze kalori taşıyan şekerli içecekler, yağlı soslar ve atıştırmalardan da uzakta durmalısınız.

 

Tabii ki bir hafta sonra tatmin edici ve dengeli beslenmenin devamlığı sağlanmalıdır. Bu sayede ambar karbonhidratlar harcanırken, glikojenin vücutta bağladığı istikrarsız da atılır.

KARBONHİDRATA DİKKAT

Beslenme planınız eksik yağlı et seçenekleri ve ılımlı miktarda kompleks karbonhidratlı (kuru baklagiller, sebze ve meyveler, siyez bulguru, kara buğday) besinlerden oluşmalı. Proteinli gıdalar iştahınızın teftiş aşağıda kalmasını sağlarken, vücudun kalori harcamasını da artırarak kilo kaybına katkı maddesi sağlar.

LİFLİ BESİN TÜKETİN

Lifli besinler sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlarken uzun süreli tokluk da sağlar. Fırın sebzeler, eksik yağlı tava veya fırına sürülmüş balık, hindi, tavuk, kırmızı etler birincil tercihleriniz olsun.

YÜRÜYÜŞ YAPIN

Ekstra kalori yanmak ve kilo veriminizi artırmak için günlük aktivitenizi da artırmalısınız. bu nedenle merdiven çıkma, dışında yürüyüş mesafenizi artırma, daha pozitif ayakta durma hatta evi arıtma gibi kolay yaşam tarzı değişiklikleri bile işe yarayıcı etki sağlar.

BOL BOL SU İÇMEYİN UNUTMAYIN

Uzun süreli açlık kalori alımını doğal yollarla eksilmek ve kilo verimi ve yağ yakımı için çok iyi bir yöntemdir. 16 saatlik ya da 20 saatlik özlem periyodlarının kombinasyonları şeklinde uygulanabilir. Ayrıca bol su içmeyi unutmayın. Gün içi akışkan alımını yüksek tutun. Böylece sindirim sistemi ve bağırsaklar daha huzurlu olur.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER