AYM'nin İptal Ettiği Güvenlik Soruşturması Uygulaması Baştan Meclis'te: 'Bu Coğrafyada Yaşamanın Bedeli Var'

AYM’nin iptal ettiği oysa AKP kadar bitmiş TBMM’ye sunulan güvenlik soruşturması uygulaması Genel Komite’a sevk edildi.

AYM'nin İptal Ettiği Güvenlik Soruşturması Uygulaması Baştan Meclis'te: 'Bu Coğrafyada Yaşamanın Bedeli Var'

AYM’nin iptal ettiği oysa AKP kadar bitmiş TBMM’ye sunulan güvenlik soruşturması uygulaması Genel Komite’a sevk edildi. Teklifi anlatan AKP’li Dülger, “Yiğit ısırıldığı yerden yeniden ısırılmayandır. Bu coğrafyada yaşamanın bedeli vardır” dedi. Muhalefet ise düzenlemeye aleyhinde çaba edeceğini bildirdi...

s-d12cf4584f132252de258f5ec9e651f4c3a5a2
OHAL sürecinde yaygınlaşan ve Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilen kamuya girişte emniyet soruşturması ve arşiv araştırması uygulaması, TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edilerek, Genel Komite’a sevk edildi. Muhalefetin fişlemeye niçin olacağı gerekçesiyle karşı çıktığı ve temel hakları gasp ettiği açıklama edilen düzenleme, gelecek hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Ödev için soruşturmadan geçirilecek

s-f1dce373deaa9320b667503d15b597c4e8a499
BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine kadar, Emniyet Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi’nin TBMM Genel Kurulu’nda bu haliyle kabul edilmesi durumunda Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma, Güvenlik, Sahil Emniyet, istihbarat teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personeli, cinayet infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personel ve üst kademe ulus yöneticileri emniyet soruşturmasına natürel tutulmadan atanamayacak.

"Yeniden ısırılmamak için"

s-d61d577376a1c58e7f9084abf3cb1c28ca3b95
Araştırma sadece memur olacak kişi ile sınırlı kalmayacak, akrabalar da araştırılacak. Teklifin kurul görüşmeleri esnasında söz bölge AKP Kilis Milletvekili Mehmet Hilmi Dülger, ‘ısırılmamak için’ bu uygulamayı hayata devretmek istediklerini anlattı. Dülger, “Yiğit odur ama ısırıldığı yerden yeniden ısırılmayandır. Dolayısıyla bu kanun bir gereğin sonucu ortaya çıkmıştır. AYM’nin iptal kararından sonra ortaya meydana çıkan bir tembellik doldurulmaya çalışılmıştır, eksiklik giderilmiştir” dedi. Dülger’in açıklamaları bununla da sınırlı kalmadı. AKP’li Dülger, emniyet soruşturması uygulamasını savunurken, “Bu coğrafyada yaşamanın da bir bedeli vardır” ifadelerini de kullandı.

"AYM baştan iptal eder"

s-669dc8159732d13d8550d5b63d495490113876
TBMM İçişleri Komisyonu’nun CHP’li Üyesi Ali Öztunç ise kabul edilmesi durumunda teklifi tekrar Yüksek Duruşma’ye taşıyacaklarını söyledi. Öztunç, “Teklifte tekrar anayasaya aykırılıklar çok artı. Kaş yapalım derken göz çıkarılmış. Emin olun öneri böyle geçerse CHP olarak yine AYM’ye gideriz, AYM de yine bunu iptal eder” dedi.

"İnsanların hayatları kararıyor"

s-a87a96e29702eaf9bd572b53cf966674dd50c8
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de teklife tepki gösterdi. Yurttaşların kamuda işe başlayamamaları sonrasında tecride maruz kaldığını anlatan Gülüm, “İnsanların hayatları kararıyor, haberdar mısınız bilmiyorum. Raporlarla memur olamadığı için komşuları kendilerinden uzaklaşıyor çünkü yazıda, ‘Bilmem ne örgütleriyle iltisaklı’ diye bir anekdot yazdığı için ırk bunu öğreniyor ve insanların yaşamlarını mahvediyoruz” diye konuştu.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER