Lokal anestezi nedir, nasıl yapılır?

Lokal anestezik, daha eksik hazırlık ve daha kısa iyileşme süresi ile birçok cerrahi prosedürü seri bir şekilde gerçekleştirmeyi mümkün kılmıştır.

Lokal anestezi nedir, nasıl yapılır?

Lokal anestezik, daha eksik hazırlık ve daha kısa iyileşme süresi ile birçok cerrahi prosedürü seri bir şekilde gerçekleştirmeyi mümkün kılmıştır. Yerel anestezide ast etkiler ve komplikasyonlar nadirdir. Peki, yerel uyuşma nedir, nasıl yapılır? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.

LOKAL ANESTEZİ NEDİR?

Lokal anestezi, vücudunuzun minik bir bölgesini geçici olarak uyutmak için anestezik adı bahşedilen bir ilacı kullanmak anlamına gelir. Bu nesil anestezide, genel anesteziden ayrı olarak hasta uyanık ve bilinci yerindedir. Her şeyin farkındadır. Ameliyattan daha sonra ilacın dozuna emrindeki olarak bazı tabi etkiler görülebilir. En çok görülen ast etkisi baş ağrısıdır. bunun dışında mide bulantısı ve yüksek alev görülebilir. Nasıl uygulandıklarına bağlı olarak iki belli başlı lokal anestezik türü vardır.

Dokuya nüfuz eden (infiltrasyon) duyumsuzlaşma

Bir iğne vasıta­sıyla cilt altına ya da diğer üstünkörü dokuların içine ilaç enjekte edilerek o bölgenin duyarsız ülkü getirilmesidir.

Yüzeyden emilen (topik) uyuşturma

Herhangi bir iğne kullan­madan ve vücut bütünlüğünü bozmadan lokal anestezik mad­denin bir pamuğa emdirilip sürülmesi ya da damlatılmasıyla uygulanan anestezidir. Gaye hastanın sancı duymamasıdır. Örneğin, diş etine yerel anestezik sürerseniz sonrasında hastalar iğneyi hissetmezler. Lokal duyu yitimi, göze ya da kulağa damla damlatılarak veya diş eti, ağız ve burun içi gibi ince doku ta­bakası (mukoza) yer alan bölgelere krem sürülerek de yapılır. Yerel anestezinin tesir süresi kullanılan ilaca bağlıdır. Tesir süresini uzatmak için yerel anesteziklerin içine bir takım ‘damar büzücü' maddeler de karıştırılabilir.

LOKAL ANESTEZİ NASIL YAPILIR?

Lokal anestezi, genellikle diş hekimleri, cerrahlar, anestezistler tarafından uygulanır.  Lokal duyumsuzlaşma uygulaması sırasında, cilde uyuşması için krem veya sprey gibi bir ilaç uygulanır veya prosedürün uygulanacağı bölgeye enjekte edilir. İlaç enjekte edilirse, bu bazen birkaç minik enjeksiyonla yapılır. Enjeksiyonlar yapıldıktan birkaç dakika sonra alan tamamen uyuşmalıdır. Alan hala uyuşmamışsa bütün uyuşmayı sağlamak için ek enjeksiyonlar verilebilir.

Lokal anestezi esnasında verilen anestezik vücudun bir kısmındaki sinirleri beyne gönderdiği sinyallerle uyuşturur. Anestezik taşıyan bir takım ilaçlar reçeteyle ya da eczanelerden reçeteyle alınabilir. Ne için kullanıldıklarına emrindeki olarak, lokal anestezikler enjeksiyon, krem, jel, sprey ya da merhem olarak verilebilir.

İLGİLİ HABERGenel anestezi nedir, kimlere uygulanmaz?Genel anestezi nedir, kimlere uygulanmaz?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER