TTB: COVID-19 tanısı almış sağlık çalışanlarının sayısı artıyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB), corona virüsünün sebep olduğu COVID-19 tanısı bölge sağlık durumu çalışanları ile ilgili manâlı bir izah etme yaptı.

TTB: COVID-19 tanısı almış sağlık çalışanlarının sayısı artıyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB), corona virüsünün sebep olduğu COVID-19 tanısı bölge sağlık durumu çalışanları ile ilgili manâlı bir izah etme yaptı. Nisan ayında 24 afiyet çalışanının hayatını kaybettiği belirtilmiş raporda, sıhhat personelinin egzersiz koşullarına dikkat çekildi.

COVID-19 TANISI ALMIŞ SAĞLIK ÇALIŞANI SAYISI ARTIYOR

Hükümeti önlem almaya davet eden TTB, “Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu'nun yaşamını yitirdiği 1 Nisan 2020 tarihinden bugüne dek, 24 afiyet çalışanı hayatını kaybetmiştir. Yaşamını kaybeden 14'ü hekim 24 arkadaşımızın yanı sıra, binlerce hekim ve afiyet çalışanı hastanelerde, ASM'lerde ve filiyasyon sırasında enfekte olmaktadır.” açıklamasını yaptı.

“SAĞLIK BAKANLIĞI ZAMANINDA ÖNLEM ALMADI”

Afiyet Bakanlığı’nın, sağlık personeli için alınması gereken önlemlerin zamandında ve etkin olarak almadığı açıklamasını yapan TTB, bakanlığı ve hükümeti eleştirdi.

İşte TTB’nin o raporu:

“Yaşananların başlıca sorumlusu, afiyet çalışanlarının şiddet çalışma koşullarını görmezden gelen, egzersiz koşullarını ve çalışma düzeninini salgınla mücadeleye uygun ışık halkası getirmeyen, gerekli önlemleri vaktinde ve etkili olarak almayan, gerekli denetimleri yapmayan, kişisel koruyucu donanımları zamanında sağlamayan hükümet ve Sağlık Bakanlığı'dır.

Covıd-19 salgınının başladığı ilk günden itibaren Türkiye'de sıhhat çalışanlarının hastalanma durumuyla ilgili bilgiler, istek ediliyor olmasına karşın, Afiyet Bakanlığı tarafından iş örgütlerine ve sendikalara bildirilmemektedir. Bu tutum, afiyet çalışanlarının yaşam ve afiyet haklarını değil sayan, önemsemeyen, siyasi bir tutumdur. Bunun en son örneği Zonguldak Valisi'nin açıklamalarında net olarak görülmüştür. Hekimler ve diğer sıhhat çalışanları kendilerini değil sayan, suçlayan bu tavra tanıdık olmayan değildir.

İLGİLİ HABER'Sağlıkçılar yük' diyen Zonguldak Valisi, tekrar özür diledi'Sağlıkçılar yük' diyen Zonguldak Valisi, baştan özür diledi

AKP iktidarı senelerdir afiyet alanındaki bütün olumsuzlukları hekimlere ve afiyet çalışanlarına yüklemiş, halkla hekimleri ve diğer sağlık durumu çalışanlarını aleyhinde karşıya getirmekten kaçınmamıştır. Bu politikanın, şiddeti meşrulaştırması sonucunda, onlarca arkadaşımızın ölümüne niçin olduğu unutulmamalıdır. Bizleri değil sayan, görmezden gelen bu anlayış devam etmekte ve bizlerin ölümüne, hastalanmasına niçin olmaktadır.

Tedavi gören tüm doktor ve sıhhat çalışlarının bilgisine sahip olan Afiyet Bakanlığı bilgi açıklamayınca Türk Tabipleri Birliği olarak kendi sınırlı olanaklarımızla ve “asgari rakam olarak açıklanabilecek” rakamları saptama etmeye çalıştık. Bu çalışmada Türk Tabipleri Birliği kadar, Tabip Odaları yoluyla, illerde ulaşılabilen sağlık kurumlarından hasta sağlık çalışanı sayıları derlenerek, COVID-19 salgınında genel durum değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sınırlılıkları yazının sonundaki notlar bölümünde belirtilmektedir.

44 İLDEN RAPOR: 3 BİN 474 SAĞLIK ÇALIŞANINA CORONA VİRÜSÜ BULAŞTI

Rapor, 44 ilde kamu ya da özel ayırt edilmeksizin bütün sıhhat kurumlarını kapsamaktadır. Teşhis almış doktor sayısına 37 ilde ulaşılmış, üç ilde sağlık çalışanlarının meslekleriyle ilgili ayırım yapılamamıştır. Toplam 3 bin 474 sıhhat çalışanının COVID-19 tanısı aldığı bilgisine ulaşılabilmiştir. Bunların yüzde 38'ini hekimler oluşturmaktadır (Şekil 1). Hekim dışı sağlık çalışanlarının meslekleri ebe, hemşire, sıhhat teknisyeni, sıhhat memuru, eczacı, dişçi, temizleme çalışanı, tıbbi sekreter, şoför ve mühendistir.


TANI ALAN EN YÜKSEK HEKİM SAYISI İSTANBUL’DAN

Tanı almış hekim sayısının en yüksek olduğu iller İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir ve Adana'dır (Şekil 2). İstanbul'da 960'ı doktor elde etmek üzere toplam 2005 sağlık durumu çalışanının hastalığa yakalandığı bilgisine ulaşılmıştır. Bu illeri sırasıyla 12 afiyet çalışanı ile Diyarbakır, 11 ile Kırklareli, 11 ile Antalya, 10 ile Bursa, 9 çalışan ile Samsun izlemektedir.

Tablo'da bu beş ilde sıhhat çalışanlarının yüzde kaçının bu sorunları yaşadığı paylaşılmıştır. Hasta sağlık çalışanı sayısının azami olduğu beş il ile KKD'ye erişim sorunlarının en fazla olduğu beş il örtüşmektedir.

İLGİLİ HABERTTB: Özel hastane çalışanları ücretsiz izne zorlanamaz!TTB: Özel hastane çalışanları bedava izne zorlanamaz!
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER