Türkiye’deki ilk plazma tedavisi yapılan hasta, normal servise alınacak

30 Mart’ta rahatsızlanan çiftçi Abidin Aybar, Turgut Özal Tıp Merkezi’ne kaldırıldı.

Türkiye’deki ilk plazma tedavisi yapılan hasta, normal servise alınacak

30 Mart’ta rahatsızlanan çiftçi Abidin Aybar, Turgut Özal Tıp Merkezi’ne kaldırıldı. Burada yapılan Covid-19 testi pozitif meydana çıkan Abidin Aybar, sağlık ağırlaşınca yoğun bakımda tedaviye alındı.

5 NİSAN’DA PLAZMA NAKLİ YAPILDI

Tedavisi devamlı Aybar’a, Türkiye’de ilk önce 5 Nisan’da, plazma nakli uygulandı. 15 Nisan’da sağlığında iyileşme görülen Aybar, bağlı olduğu entübasyondan (solunum cihazı) ayrıldı. Abidin Aybar, plazma nakliyle vücudunda iyileşme görülmesiyle önümüzdeki birkaç gün içerisinde yoğun bakımdan çıkarılarak servise alınacak.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay FOTO:DHA

REKTÖR KIZILAY: HASTAMIZIN DURUMU İYİYE DÜRÜST GİDİYOR

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Türkiye’de ilk olarak Abidin Aybar’a plazma nakli yapıldığını söyledi. Plazma naklinin peşinde hastanın iyileşmeye başladığını gösteren Kızılay, şöyle konuştu:

“Yoğun bakımda uzun süredir ağır tablodaki hastamıza plazma tedavisini verdik. Tekrar iyileşmiş bir hastadan aldığımız plazmayı ilk olarak uyguladık. Hastamızın seyrinde 72 saat sonraki tablosunda kısmi iyileşmeler gördük. Daha Sonra bu iyileşmeler devam etti.

10’uncu günde hastamızı makineden entübasyondan kurtardık, ayırdık. Hastamız derhal durumu yine iyiye içten gidiyor. Yoğun bakımda peşine düşüp takip ediyoruz. Çünkü uzun vakit makineye bağlı kaldığı için yoğun bakımda takip etmeyi daha uygun buluyoruz. Durumu her geçen gün daha iyiye gidiyor. Yakın zamanda da servise almayı bekliyoruz, ümit ediyoruz.” DHA

İLGİLİ HABERSağlık Bakanlığı'ndan, 'immün plazma tedavisi' bilgilendirmesiSağlık Bakanlığı'ndan, 'immün plazma tedavisi' bilgilendirmesi
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER