AFAD Başkanı Güllüoğlu: 'Bursa, felaket tehlikesi yüksek illerden bir tanesi'

Türkiye Yıkım Müdahale Planı (TAMP) zarfında İl Afet ve Acele Koşul Müdürlüğü (AFAD) göre hazırlanan egzersiz grupları toplantısı, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ve Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın iştirakiyle gerçekleştirildi.

AFAD Başkanı Güllüoğlu: 'Bursa, felaket tehlikesi yüksek illerden bir tanesi'

Türkiye Yıkım Müdahale Planı (TAMP) zarfında İl Afet ve Acele Koşul Müdürlüğü (AFAD) göre hazırlanan egzersiz grupları toplantısı, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ve Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın iştirakiyle gerçekleştirildi. Bursa İl Afet ve Acele Koşul Müdürlüğünde gerçekleştirilen toplantıya vali yardımcıları, kaymakamlar, İl Güvenlik Müdürü, İl Jandarma Komutanı, TAMP ile ilgili kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşları katıldı.

Bursa'nın zelzele bölgesinde olduğunu ve bununla birlikte facia riskinin yüksek olduğu illerden biri olduğunu bildiren Güllüoğlu, “Bursa sadece yer sarsıntısı yok, diğer felaket risklerinin de yüksek olduğu vilayetlerden biri. Bursa 4'üncü kalabalık şehir halkı. Bir taraftan sanayi şehri, felaket tehlikesinin yüksek olduğu illerden bir tanesine. Biz AFAD olarak, Türkiye çapında afetlerden önce, yıkım esnasında ve sonrasında faaliyetleri yürütmeye çalışıyoruz. Fakat afetin temelde yöneticileri mahallî idarecilerdir. Afetlerin birincil seviyelerdeki yönetimini onlacak yapacak” diye konuştu.

Türkiye Afet Müdahale Planının faaliyete alınmasının arkasında depreme daha hazırlanmış olduklarını belirten Güllüoğlu, “Yakın zamanda Elazığ-Malatya depremini yaşadık. 1 ay değin 3 bakanımız bölgedeydi. Bizim açımızdan Türkiye Yıkım Müdahale Planının uygulandığı, reaksiyonun çabuk gösterildiği, vatandaşın mağduriyetinin giderildiği bir afet oldu. Ve aynı zamanda Türkiye Facia Müdahale Planının çoğu detayıyla birlikte test etmenin ötesinde, aynı zamanda uyguladığımız bir facia oldu. Ayrıca Bingöl depremi ufak bir facia, ama bundan böyle bir reflekse dönüştü. Data notu hazırlama ve ihtiyaçların giderilmesi açısından çoğu şey sistemli bir şekilde işlemeye başladı. Bakan beyle bölgeye gittiğimizde bilgilerin hiçbir ayrımı olmadan örtüştüğünü gördük. Çadırlar kurulmaya başlamıştı. Depremin ardındaki 5 saat geçmeden çadırlar kurulmaya başlanmış, ekipler görevlendirilmişti" ifadesinde bulundu.

Her yıl binlerce zelzele ölçümü yapıldığını ve bu toplantılar ile birlikte afetlere hazırlanmış ışık halkası geleceklerini bildiren Güllüoğlu, “Afetler bu hayatın bir gerçeği. Geçen sene 23 binden fazla yer sarsıntısı ölçtük, ondan önceki yıl 22 bin, ondan önceki yıl 38 bin zelzele ölçtük. Yer Sarsıntısı bu coğrafyanın bir gerçeği. Bunun hazırlığını hayata geçirmemiz gerekiyor. Biri riski azaltma, diğeri müdahaleyi hazırlama. Bir burada müdahaleye hazırlık kısmını konuşacağız. Bu toplantılar ile birlikte Bursa afetlere hazır olacak” dedi.

Fatih Çapkın

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER