Tuz Gölü Havzası'nda 71 endemik bitki türü tespit edildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kadar Tuz Gölü Havzası'nda bugüne değin gerçekleştirilen çalışmalarda 71 bambaşka endemik bitki türü saptandı. Havzadaki 226 bitki türünün 8'i de yeni keşfedilen bitki türleri arasında yerini aldı.

Tuz Gölü Havzası'nda 71 endemik bitki türü tespit edildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kadar Tuz Gölü Havzası'nda bugüne değin gerçekleştirilen çalışmalarda 71 bambaşka endemik bitki türü saptandı.

Havzadaki 226 bitki türünün 8'i de yeni keşfedilen bitki türleri arasında yerini aldı. Konuya ilişkin tanımlama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Ülkemizin en manâlı sulak alanlarından biri olan ve yalnızca Türkiye'de değil dünyada da ender bulunan doğal değerleri barındıran Tuz Gölü Havzası'nda bugüne dek yaptığımız bilimsel çalışmalar neticesinde dünyada eşi olmayan 71 öbür endemik bitki türü tespit ettik. Bu endemik bitki örtüsü, tuza ve kuraklığa dayanıklı yapısıyla iklim değişikliğinin etkilerinin yoğun şekilde hissedildiği bu dönemde dünyamız için fazla kıymetli bir kaynak. Hem Tuzlu Gölü Havzası'ndaki 226 bitki türünün 8'i yeni keşfedilen bitki türleri arasında yerini aldı. Dünyanın en tuzlu göllerinden biri olan ve ülkemizin tuzlu üretimini büyük ölçüde ihtiva eden bu tabiat harikası gölümüz, varlıklı bitki örtüsünün yanı sıra 17 ekip 34 familyaya ait toplam 101 kuş türüne konut sahipliği yapıyor. Ülkemizin de taraf olduğu birçok uluslararası uzlaşma çerçevesinde korunması gereken türler arasında yer alan, ülkemizin en büyük flamingo kolonisi bu tabiat harikasında yaşıyor. Geçtiğimiz yıldan bugüne 20 bin 381 ufak flamingo Tuzlu Gölü'nde hayata gözlerini açtı. Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Tuzlu Gölü Havzası'nda yaşayan bitki ve kuş türlerini gözetmek için Bakanlık olarak izleme çalışmalarımız sürekli sürecek. Bin yıldır Anadolu'yu mesken tutan, zarafetin simgesi allı turnalarımız daima türkülerimizi, deyişlerimizi süsleyecek” dedi.

Neşra Durmaz
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER