Brezilya'da koronavirüs salgınından ölenlerin sayısı en yüksek düzeyine çıktı

Uzmanlar bir çok başka ülkede olduğu gibi Brezilya'da da salgının yol açtığı can kaybının resmi rakamların çok üstünde olabileceğini söylüyor. HAKIKI SAYININ 15 KAT POZITIF OLDUĞUNU SAVUNANLAR VARSao Paulo Tıp Fakültesi'nden Domingo Alves "Brezilya yalnızca hastanelere gidenle.

Brezilya'da koronavirüs salgınından ölenlerin sayısı en yüksek düzeyine çıktı

Uzmanlar bir çok başka ülkede olduğu gibi Brezilya'da da salgının yol açtığı can kaybının resmi rakamların çok üstünde olabileceğini söylüyor.

HAKIKI SAYININ 15 KAT POZITIF OLDUĞUNU SAVUNANLAR VAR

Sao Paulo Tıp Fakültesi'nden Domingo Alves "Brezilya yalnızca hastanelere gidenlere deneme yapıyor" diyor ve salgına aleyhinde ülkenin etkin bir strateji izlemediğini düşünüyor. Domingo Alves bununla beraber Brezilya'da Kovid-19'a yakalananların reel sayısının, hükümet kadar açıklanan rakamların 15 misli olduğunu tahmin eden bir araştırmanın yazarlarından.

177 BİN KİŞİNİN TEST SONUCU POZİTİF ÇIKTI

Brezilya hükümetinin açıkladığı devlete ait rakamlara kadar ülkede şu esas değin testleri koronavirüs pozitif çıkanların toplam sayısı 177 bin 589. Sadece Salı günü 9 bin olgu açıklandı.

Kuzeyde ABD ve güneyde Brezilya'daki gidişatı değerlendiren Dünya Sağlık Durumu Örgütü (WHO) şimdi salgının merkez üssünün Amerika kıtası olduğunu söylüyor.

Bir De uzmanlar Brezilya'da salgının önümüzdeki haftalarda daha da hız kazanacağını varsayım ediyor. Pandeminin Brezilya sağlık sisteminin kapasitesini zorlayacağı endişeleri dile getiriliyor.

DEVLET BAŞKANI, VALİ VE BELEDİYE BAŞKANLARINI ELEŞTİRDİ

Fakat ülkenin fazla sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro defalarca koronavirüs tehdidinin korkulduğu kadar büyük olmadığını tekrarladı ve sıkı önlemler alan eyalet valilerini ve belediye başkanlarını eleştirdi.

Bolsonaro, bu haftanın başında spor salonları, berber ve kuaför salonları gibi bir dizi iş yerini "esas hizmet" olarak listeleyen bir kararname yayınladı ve bu yerlerin sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf olacağını ilan etti. Ama minimum 10 eyalet valisi bu karara uymayacaklarını açıkladılar.

Devlet Başkanı valilere cevap olarak Twitter'dan "Beğenmeyen valiler mahkemeye gidebilir" yazdı.

Brezilya'da koronavirüs salgınından ölenlerin sayısı en yüksek düzeyine çıktı

İLK ÖLÜM MART DEĞİL OCAK AYINDA

Brezilya'da Kovid-19'tan ölenlerin sayısı şimdiye kadarki en yüksek seviyesine gelirken, ülkede birincil ölümlü vakanın da düşünüldüğünden iki ay önce yaşandığı anlaşıldı.

Yılın başından itibaren solunum yolları şikayetleriyle hastaneye yatırılan hastaların dosyalarını inceleyen Oswaldo Cruz Vakfı'ndan bilim insanları, yaptıkları moleküler testlere kadar, Ocak ayı sonuna içten Rio de Janeiro'da bir kişinin koronavirüsten öldüğünün anlaşıldığını söylüyorlar.

Şimdiye değin Brezilya'da ilk Kovid-19 ölümünün 16 Mart'ta olduğu düşünülüyordu.

Uzmanlar, araştırmalarının keza virüsün Brezilya'da insandan insana geçmeye Şubat ayı başlarında başladığını da ortaya koyduğunu söylüyorlar.

Bu durumda salgının Brezilya'da her yıl büyük kalabalıkların katıldığı Rio karnavalından önce yayılmaya başladığı anlaşılıyor.

Oswaldo Cruz Vakfı'nın araştırması az önce başka bilim insanları göre değerlendirilmedi. Ancak bulguları doğrulandığı takdirde, bu Brezilya'da virüsün yayılış takvimini en ince ayrıntısına kadar değiştiriyor.

BBC GÜNEY AMERİKA MUHABİRİNİN YORUMU

İnsanlar her gün açıklanacak vefat rakamlarını bekliyor ama Brezilya'da salgının tepe noktasına ulaşıp gerileyeceğine dair bir işaret az önce görünmüyor.

Devlet Başkanı Bolsonaro her gün salgına karşı küresel uyarıları ciddiye almadığını belirten hareketleriyle kafaları karıştırırken, hükümetin açıkladığı rakamlara tarafından salgından en fazla etkilenen şehir olan Sao Paulo'da insanlar sokağa çıkma sınırlamalarını ve uzaklık kurallarını giderek daha fazla çiğniyor.

Son günlerde Sao Paulo'da, eyalet çapında karantina uygulanmasına karşın insanların yalnızca yüzde 48'i tavsiyelere uyuyor.

Trafik sıkışıklıklarına geri dönülürken lokal yetkililer bu duruma cevaben daha da sıkı önlemler açıklıyorlar.

Sao Paulo'da otomobillerin belirlenmiş günlerde trafiğe çıkması yasaklandı ve caydırıcı olması umularak bir takım yollar kapatıldı.

Ülkenin salgından en fena etkilenen kuzey doğudaki eyaletlerinde ise fazla daha sıkı önlemler yürürlüğe konuldu.

Fakat bütün bunlar her gün sayıları hızla yükselen ölümleri azaltmaya yönelik umarsız çabalar gibi görünüyor.

Merkezi bir liderliğinin yokluğunda Brezilya, gideren derinleşen krizle eyalet eyalet baş etmeye çalışıyor.

Brezilya'da koronavirüs salgınından ölenlerin sayısı en yüksek düzeyine çıktı BBC
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER