Son Dakika: ABD'den ağız dalaşı yaratacak Ayasofya çıkışı: Müze olarak kalsın

Danıştay, yarın Ayasofya'nın ibadete açılıp açılmayacağı konusunda son kararı verecek.

Son Dakika: ABD'den ağız dalaşı yaratacak Ayasofya çıkışı: Müze olarak kalsın

Danıştay, yarın Ayasofya'nın ibadete açılıp açılmayacağı konusunda son kararı verecek. Danıştay'ın kararı öncesi ise ABD'den ağız dalaşı yaratacak bir tanımlama geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye'ye Ayasofya'nın müze olarak kalması çağrısı yaptı.

TÜRKİYE'YE "AYASOFYA MÜZE OLARAK KALSIN" ÇAĞRISI

Pompeo, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Ayasofya'yı takriben 100 yıldır müze olarak yönettiğini anımsatarak, "Türkiye Cumhuriyeti'ne katkıda yer alan inanç geleneklerine ve dağıtılmış tarihlere hürmet sözünün örneği olarak, Türkiye hükümetini, Ayasofya'nın müze statüsünü devam ettirmeye ve burasının herkes için erişilebilirliğinin devamını sağlamaya çağırıyoruz." ifadesini kullandı.

AYASOFYA 1500 YILLIK TARİH İLE MISAL TEŞKİL EDİYOR

Ayasofya'nın 1500 yıllık tarihiyle dini ifade ile sanatsal ve teknik dahiliğe bir misal teşkil ettiğini belirten Pompeo, Ayasofya'nın müze statüsünün, tüm dünyadan insanların bu yapıya erişimini sağladığını kaydetti.

Pompeo açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "ABD, Ayasofya'nın statüsündeki herhangi bir değişikliği, bu mucizevi binanın mirasını ve binanın emsalsiz bir şekilde ayrı inanç ve kültürlere köprü olarak insanlara hizmet kabiliyetini eksiltmek olarak görmektedir. Türkiye hükümeti ile dini ve kültürel alanların korunması da dahil, geniş çaptaki ortak çıkar konularında birlikte çalışmaya devam etmek istiyoruz."

Son Dakika Haberleri - Son Dakika Haber - Güncel Haberler

Son Dakika: ABD'den tartışma yaratacak Ayasofya çıkışı: Müze olarak kalsın
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER