2022 Asgari Ücret Zammı Ne Zaman Açıklanacak? Asgari Ücret Tespit Komisyonu Ne Zaman Toplanıyor?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2022 yılı asgari ücretini belirlemek için Aralık ayının sonuna kadar toplamda 4 kere toplanacak. Toplantılar sonucunda anlaşılan rakam 2022 yılı Ocak ayı itibariyle geçerli olacak.

2022 Asgari Ücret Zammı Ne Zaman Açıklanacak? Asgari Ücret Tespit Komisyonu Ne Zaman Toplanıyor?

2022 yılı asgari ücretini kim belirliyor? Asgari ücret ne kadar olacak? Asgari Ücret Tespit Komisyonu ne zaman toplanıyor? İşte merak ettiğiniz tüm soruların cevapları haberimizde... 

Vatandaşın aklına takılan "asgari ücreti kim belirliyor?" sorusunun yanıtı; Asgari ücret Tespit Komisyonu’dur.  

2022 yılı asgari ücretini “Asgari Ücret Tespit Komisyonu” belirleyecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 15 kişiden oluşur. İşçi tarafını temsilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’ndan 5 kişi , iş veren tarafını temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’ndan 5 kişi ve 5 hükümet temsilcisinin yer aldığı komisyon her sene Aralık ayında toplantılarını düzenler.  

2022 Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in katılımı ile gerçekleşecek.  

Komisyon ne zaman toplanıyor? 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2022 yılı asgari ücretini belirlemek için Aralık ayının sonuna kadar toplam da 4 kere toplanacak. Toplantılar sonucunda anlaşılan rakam 2022 yılı Ocak ayı itibariyle geçerli olacak.   

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yaptığı açıklamaya göre, asgari ücretlinin kaderini belirleyecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 1 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirecek. Bilgin, “Aralık ayının başında başlayacağımız görüşmeleri 1-2 hafta içinde bitiririz. Bu yıl erken bitime eğilimindeyiz.” şeklinde konuştu.  

Asgari ücret ne kadar olacak?  

İçinde bulunduğumuz 2021 yılında asgari ücret brüt 4 bin 203 lira 56 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak ödeniyor. 2022 yılında ise bu rakamın ne kadar olacağı tartışma konusu oluşturuyor. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2022 asgari ücreti hakkında, “Pazardaki, marketteki tabloyu herkes biliyor. İşçi, bugün aldığını yarın aynı fiyata alamıyor. Yarın aldığını öbür gün alamıyor. Bu tabloyu göz önüne alarak bir rakam getirsinler. Uygun bir rakam getirirlerse arzumuz, masa başında imzalayalım gitsin. Uygun bir rakam gelmezse buna katılmayız. Millet geçinmekte zorlanıyor. Bırakın bir ayı, 15 gün bile geçinemiyor. Pazardaki, marketteki tabloyu herkes biliyor. Bugün aldığını aynı fiyata yarın alamıyor. Yarın aldığını öbür gün alamıyor. Rakamları yaşayan herkes biliyor. Ben de biliyorum, ülkeyi yönetenler de biliyor. İşçi çok iyi biliyor. Onla evini döndürmeye çalışıyor. Pazar ve market raflarında 50 liraya aldığın, 10 gün sonra 70 lira oluyor. Bu tabloyu göz önüne alarak bize bir rakam getirsinler. Biz, 15'in 3'te 1'iyiz. 3'te 2'si işveren ile hükümet. Toplumun taleplerini ülkeyi yönetenler dikkate alsın. Kamuoyunda siyasi partinin biri ‘4 bin olsun’, biri ‘4 bin 200 olsun’ diyor. Sendikamızın biri ‘5’, diğeri ‘7 olsun’ diyor. Herkesin bir rakamı var. Ama biz masadayız. Masada olanlar daha dikkatli davranmak mecburiyetinde. İyi bir netice ile bitmesi için gayret sarf ediyoruz." dedi. 

Asgari ücret zamları için sitemizi takip edebilirsiniz. 

Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2021, 11:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER