Paraf Nedir? Paraf Atmak Nedir? Paraf Nasıl Atılır?

Genellikle devlet evraklarında karşılaşılan parafın ne olduğu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, paraf nedir ve paraf nasıl atılır? Paraf ne işe yarar? Paraf hakkındaki tüm detayları sizin için derledik. Ayrıntılar haberimizde…

Paraf Nedir? Paraf Atmak Nedir? Paraf Nasıl Atılır?

Çoğu zaman vatandaşlık işlerinde karşılaşılan paraf ve imza, aynı zannedilse bile birbirinden çok farklıdır. İmzanın sorumluluğuyla parafın sorumluluğu arasında önemli ölçüde büyük bir fark bulunur. Peki paraf ve imza arasındaki fark tam olarak nedir?

Paraf Nedir?

Paraf yalnızca ismin veya soy ismin baş harfleriyle oluşan ‘Okudum, gördüm, anladım, onaylıyorum’ şeklindeki cümlelerin altına atılan bir işarettir. Parafın herhangi bir hukuki sorumluluğu mevcut değildir. Yalnızca kontrol için kullanımı söz konusudur. Fakat imzanın tamamıyla hukuki sorumluluğu bulunmakta olup tüm sorumlulukları da üstüne almaktır. Paraf ile imza arasında çok önemli farkların varlığı söz konusudur. Bundan dolayı ikisi ayrı kelimelerden oluşmaktadır. Bu iki kelimenin ise kırmızı çizgisinin varlığı söz konusudur. Bu noktada paraf ne işe yarar sorusunun yanıtını şu şekilde vermek önemli ölçüde mümkün olmaktadır. Buna göre; paraf çoğu zaman formalite olan işlemler için kullanılmaktadır.

Paraf Nasıl Atılır?

Bir hukuki geçerliliği bulunmayan paraf, ancak yalnızca ilgili evrakların kontrol edildiğini gösteren ve çoğunlukla isim ve soyismin baş harflerinin kullanılması ile birlikte gerçekleştirilen bir işlem olma özelliği taşımaktadır. Bir nevi imza gibidir fakat kesinlikle imza değildir ve imza yerine kullanılması gibi bir durum da söz konusu değildir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER