‘Covid- 19 anne karnındaki bebeğe bulaşmıyor lakin…’

BEÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.

‘Covid- 19 anne karnındaki bebeğe bulaşmıyor lakin…’

BEÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Özmen, Covid-19’un gebe kadınlarda görülme sıklığı, alınacak önlemler ve tedbirler konusunda bilgiler verdi.

Hamile hastaların, bağışıklık sisteminin düştüğünü ve kendilerine daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini bildiren Prof. Dr. Özmen, şu esas değin görülen vakalarda, anne karnındaki bebeğe hastalığın bulaşmadığını söyledi. Ama anne adaylarının bu dönemde kendilerine daha fazla uyarı etmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Özmen, “Yaygın pandemi gebeleri nasıl etkiliyor? Hastalar aralarında gebe sayısı artı mı? Bunu sevinerek söylüyorum fakat gebelerde bu enfeksiyon az.

Gribal enfeksiyonlar gebeyi çok ağır etkiler. Gebeler de bağışıklık durumunda birazcık düşüş gözlemlenebilir. Covid enfeksiyonun hipertansiyon ve kronik rahatsızlık gibi durumları etkileyen bir virüs olduğunu gördük. Henüz çok yeni bir enfeksiyon. Çalışmalar yapılmaya devam ediliyor. Bizim elde ettiğimiz verilere tarafından bizim şu anki gördüğümüz kadarıyla gebelik halindeki insanların özellikle genç nüfus olmaları sebebiyle ve kronik hastalıkları yahut birazcık daha az tehlikeli gruba düşüyorlar. Kadınlar olarak gebeyken kendimize daha fazla özeniyoruz. Sağlığımıza daha çok uyarı ediyoruz” dedi.

DOĞUMDAN SONRAYA DİKKAT!

Hastanede 3 olgu tespit ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Özmen, “Gerekli önlemleri aldığımızda fazla çabuk yaşama şansını kaybeden bir virüs. Gebeler fazla daha artı dikkat etmeli. Bizim corona virüsü işini aslında başarılıyla yürüttüğümüzü düşünüyorum.

Covid şüphesi varsa nasıl anlayacağız? Gebelerde de aynı semptomlar oluşur. Maske fazla manâlı. Keza hasta ayrıca de karşıdaki kişinin takması çok kayda değer. Eğer siz mesafeyi de korursanız yakalanma riski düşüyor. Çin’den gelen veriler ve bizim deneyimlerimizde bebeğe bulaşmadığını gördük. Fakat doğduktan daha sonra bebeğe bulaşabilir.

Şimdiye değin 3 bebek kaydı gözlendi. erken doğan bebeklerdi bu bebekler. Böyle bir tehlike faktörü vardı. Covid-19’un anneden bebeğe geçmediğini görüyoruz. Bu bizim için çok önemli bir şey. Viral enfeksiyonların birçoğu anneden bebeğe geçer ve bizim endişelendiğimiz bir hastalıktır bunlar. Grip enfeksiyonu bizi çok korkutur. Şimdilik bebeğe bulaşmadığını gördük lakin şu an için diyebiliriz. İleri ama dönemlerde daha iyi data verebileceğiz” diye konuştu.

‘TEDBİRLERİ ELDEN BIRAKMAYALIM’

Prof. Dr. Özmen, Covid-19 salgınında azalma görülse de tedbirleri elden bırakmamak gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Özmen, şöyle konuştu:

“Grip şu lahza mutasyona uğradı. Yoğun bakım hastamız biraz azaldı şu lahza fakat Covid-19 halen var. Bunun bilincinde tüm tedbirleri alacağız. Hijyenimize dikkat edeceğiz. Maskemizi takacağız. Şimdiki enfeksiyon şu an ki haliyle birazcık azaldı ama bu onun yok olduğu anlamına gelmez. Kronik bir rahatsızlığınızda varsa benzer kuvvetle enfeksiyonu sizde görülebilir. O yüzden size bulaştıysa sizde bulaştırabilirsiniz. En önemlisi bu. Tüm viral enfeksiyonlardan da korunmak için maskemize, sosyal mesafemize, hijyenimize dikkat etmemiz gerekiyor.” DHA

İLGİLİ HABERHamilelikte bahar alerjilerine karşı anne adayları ne yapmalı?Hamilelikte bahar alerjilerine karşısında anne adayları ne yapmalı?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER