Hijyene uyarı et tatili zehir etme

Günler geçiyor, havalar ısınıyor.

Hijyene uyarı et tatili zehir etme

Günler geçiyor, havalar ısınıyor. uzun süredir evde karantinada­yız ama yaz ufukta. Kafalarda bir soru var: Bu yaz tatil gerçekleştirmek müm­kün mü? Nazan Doğaner sordu, İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk anlattı: “Görünen o ki tatil yapabileceğiz lakin emin kurallara uymamız gerektiği emin. Sosyal uzaklık ve hijyen de bu kuralların en önemlisi…

TEST YAPILMALI

Otellerde ve tatil köyle­rinde çalışanlar var. Personel eği­timine ve sağlığına mutlaka dikkat edilme­li. Personelin mümkünse se­zon boyunca daha çok tatil köyünde barınabilmesi sağlanmalı. Mutlaka personelin PCR testleri yapılmalı, antre ve çıkışlarda ateşleri ölçülmeli.

Prof. Dr. Osman Erk

Temiz­lik görevlisi ellerini yıkayıp yeni bir eldiven giydikten daha sonra bilhassa sık dokunulan yüzeyleri, kapı kollarını, muslukları, kumanda düğmelerini önce su ve deterjanla daha sonra ça­maşır suyu ile yıkayarak odayı hava­landırmalıdır.

KLİMADAN UZAKTA DURUN

Iki Taraflı sosyal alanlarda, kafe ve restoranlarda güvenli bedensel me­safe kuralı elbette uygulanmalı. Masa ve sandalye sayısı buna göre ayarlanmalı. Karşılıklı başvuru formu alanlarındaki do­kunma yüzeyleri çoğu kez dezenfekte edilmeli. Klimatize alanlara girilmemeli, buralarda insanlarla bağlantı edilmemeli. Açık alanlar seçim edilmeli. Klimalar yerine dışarıdan pak hava getirecek sistemler çalıştırılmalı. Bu sistemlerin temizleme ve ba­kımına dikkat edilmelidir.

AÇIK BÜFE UYARISI

Kapalı restoranlar­da belirtilmiş sayıda insan olmalı, açık büfe uygulanma­malı, açık alanda yemek yenmesi sağlanmalı. Yemek Yemek servisi yapan görevli personel, mutlaka maske takma­lı. Her yemek sonrası masalar dezenfekte edilmeli.

Masalar­da mümkünse tek kullanımlık örtü, kadeh, tuzluk, ba­haratlık olmalı. Metal çatal-bıçaklar ise am­balaj içinde sunulmalı. Restoranlarda tehlikesiz maddi mesafe kuralı büyük ölçüde sağlanamayacağı için, girişlerde mi­safirlere maske verilmesi yerinde bir davranış olacaktır.

ASANSÖRLERE DİKKAT!

Asansörler mümkünse kullanıl­mamalı. Uygulamak zorunluy­sa asansöre eksik birey binme­li, güvenli mesafe kuralı uygulanmalı. Asansör düğmeleri çoğu kez dezenfekte edilmeli, bu düğmelere müm­künse kağıt peçete ile bağlantı sağlanma­lıdır. Açık ve kapalı alanlarda her tarafta dezenfektan maddeler bulundurulmalıdır.

SAUNA KULLANILMAMALI

“Sauna, masaj, spor salonu, çocuk kulüpleri, hamam gibi yerler kulla­nılmamalı. Kullanılacak ise de sınırlı sayıda kişi kabul edilerek gelenler kayıt altına alınmalı, havalandırma yeteri ölçüde sağlanmalıdır. Müşterek tuvaletler olası olduğunca kullanılmamalı, birinin ardından hemencecik tuvalete girilmemeli; sifon, klozet ka­patıldıktan sonradan çekil­melidir.”

VİRÜS PARTİKÜLLERİ SUDA SEYREKLEŞİR FAKAT…
HAVUZA GiRMEDEN DUŞ ALIN

“Havuz ve deniz suyundan rahatsızlık riski olmasa bile yakın bağlantı ile bulaşabilir. Bilhassa havuza girerken mutlaka duş alınmalı, az sayıda kişinin olmasına uyarı edilmeli.”

“Havuz ve denizden hastalık bulaş­tığına dair herhangi bir bilimsel veri bulunmamaktadır. Fakat yakın temas ile hasta bir kişiden virüs bulaşabilir. Bilhassa havuza girerken mutlaka duş alınmalı, havuzda muhakkak sayıda kişinin olmasına uyarı edilmeli, yakın te­mastan kaçınılmalıdır.

ŞEZLONGDA SOSYAL UZAKLIK

Havuza antre ve çıkış merdiven kolları sık sık dezenfekte edilmelidir. Havuz ve deniz etrafındaki duş alanları, soyunma kabinleri ve tuvaletler de çoğu kez dezenfekte edilmeli, bu yüzeylere bağlantı eden kişiler mutlaka ellerini yıkamalı­dır. Şezlongların aralarında mutlaka asgari 2 metre uzaklık olmalıdır. Şezlonglar her sabahleyin veya ihtiyaç halinde dezenfekte edilmelidir.”

SIK SIK KLOR ÖLÇÜMÜ YAPILMALI

“Plaj havluları am­balajın içinde verilmeli, dezenfeksiyonuna uyarı edilmelidir. Havuzların klor ve pH dereceleri çoğu kez denetleme edilmelidir. Yüksek sıcaklık nedeni ile havuz suyunda klor miktarının azalabileceği düşünülerek sıkça ölçümler yapılma­lıdır. Plajda futbol, voleybol, bas­ketbol gibi yakın temas gerektiren sporlar yapılmama­lı, kişiler grup oluş­turmamalıdır.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER