Prof. Dr. İlhan Çetin: Türkiye’de 24 Nisan’da corona virüsünün seyri değişti

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Dekanı ve İl Pandemi Kurulu üyesi Prof.

Prof. Dr. İlhan Çetin: Türkiye’de 24 Nisan’da corona virüsünün seyri değişti

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Dekanı ve İl Pandemi Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Türkiye’de corona virüsünün son durumunu grafiklerle anlattı.

Prof. Dr. Çetin, Dekan Yardımcısı Mustafa Karademir, Doç. Dr. Ahmet Altun ve Fakülte Sekreteri Binali Koç ile birlikte hazırladıkları grafiklerle hastalığı yakından takip ettiklerini belirtti. Prof. Dr. Çetin, üniversite olarak oluşturdukları epidemiyoloji ekibi ile ayrıca dünyanın keza de Türkiye’nin corona virüsü istatistiklerini yakından takip ettiklerini söyledi.

Son günlerdeki vaka sayısındaki düşüşün önemli manada herkesi ümitlendirdiğini belirten Prof. Dr. Çetin, “Hazırladığımız, Covid-19 Türkiye Jurnal Olgu Sayısı grafiğimizde bir çıkan kol bundan başka inen kolu var. Grafiğimize göre 11 Nisan pik noktası diye daima düşünüyorduk. 11 Nisan sonrası vakalarda azalma eğilimi görmekteyiz.

Biz şu başlıca kadar büyük şehirlerde 6 defa sokağa çıkma kısıtlaması yaptık. Bu kısıtlamaları yaptığımız dönemlerde 7 gün sonradan yeni dalgalanmalar olduğunu gördük. Yalnız pazartesi ve salı günleri birtakım yoğunlukların artması ve tedbirlerin gevşetilmesi, benzer şekilde insanların da gevşemesinden daha sonra dalgalanmaların yokuş noktalarını görüyoruz.

Geçen haftaki sokağa çıkma yasağının etkisini de bu cumartesi, pazar ve pazartesi gününden itibaren göreceğiz. Bunun sevindirici bir yönü ise biz sağlıkçılar olarak bu şekilde günlük vakalar üzerinden pek konuşmayız. 3 jurnal, 5 jurnal ve 7 günlük ile 14 jurnal ortalamalar üzerinden konuşuruz. Hiçbir haftamızın ortalaması bir önceki haftanın ortalamasını geçmedi. Bu bizim için bir kazançtır” dedi.

İyileşen hasta sayısı grafiği üzerinden değerlendirmelerde yer alan Prof. Dr. Çetin, “Hastalık ilk çıktıktan yaklaşık 14 gün sonra iyileşen sayımız başlıyor. Başlangıçta yavaş başlıyor, daha sonra çabuk bir şekilde yükseliyor. Bizim için kayda değer olan tarih 24 Nisan tarihidir. Bu tarih bizim jurnal bulduğumuz olgu sayıları ile benzer şekilde iyileşen hasta sayısının çakıştığı tarihtir. Bu halk müziği sağlıkçılar olarak manâlı bir noktaydı. Bu tarihten itibaren iyileşen sayısı çabucak yukarıya çıkmaya başladı” dedi.

‘VİRÜSÜN TARZINDA HİÇBİR DEĞİŞİKLİK DEĞIL’

Virüste herhangi bir değişim olmadığını gösteren Prof. Dr. Çetin, “Son zamanlarda vaka sayılarının azalmasıyla ‘acaba virüsün etkisinde bir azalma mı oldu?’ diye tartışıp konuşuyoruz. İnsanlar ister istemez bu soruyu birbirlerine soruyorlar. Ondan ziyade derhal Brezilya’da, Rusya’da ve bilhassa Güney Amerika’ya geçen bir vaka sayıları var.

Virüsün tutum türünden hiçbir değişiklik değil. Yalnızca bu değişim bizim tutum tarzımızdan geliyor. Biz virüsü tanıdık. Virüsün olmazsa olmaz 3 tane düşmanı vardır. Bunların bir parça başına izolasyon, ikinci sosyal mesafenin korunması ve üçüncüsü maske takılması. Tedbirlerimiz ise iki türlüdür. Bunlardan bir adam başına toplumsal tedbirler, diğeri de bireysel tedbirlerdir. Toplumsal tedbirler toplu tatbik alanlarının kapatılmasıdır. dahası kendi tedbirlerimiz var. Mesafeli, maskeli ve evde kalmaktır.

Toplumsal tedbirleri gevşettikçe birtakım açılmalar yapıldı. Bunları biz de olumlu karşılıyoruz. Bizim kişisel tedbirlerimizi sıkı tutmamız gerekiyor. Ayrıca toplumsal tedbirleri ayrıca de kişisel tedbirleri de gevşetirsek yine günlük 5 binli rakamları görürüz. Bu bizim için Allah korusun çok kötü olur” dedi.

‘BAYRAMDA HASTALIĞIN BELİNİ KIRACAĞIZ’

Bayram tedbirlerinin hastalıkla mücadelede etkili sonuçlar verebileceğini hatırlatan Prof. Dr. Çetin, “Biz eğer tedbirlerimize dikkat edecek olursak 4’te 1 oranında daha eksik hastalanmış oluyoruz. Biz toplumsal olarak öğrendik. Bizim milletimiz acilen bilgileri tavır haline getirdi. Bu bizim için kayda değer ve değerlidir. Biz bu şekilde dikkatli olmaya devam edelim.

11 tarihleri bizim için çok önemliydi. Yani 11 Mart’ta biz birincil vakamızı gördük, 11 Nisan tarihinde pik yaptık, 11 Mayıs tarihinde açılımlarımızı yaptık. İnşallah 11 Haziran itibariyle de 300’lü rakamları göreceğimizi düşünüyoruz. Bugünden itibaren 4 jurnal bayramla ilgili bir karar alındı. Bunu fazla olumlu ve değerli buluyorum. Bu dönemde tedbirleri sıkı tutarsak hastalığın belini kıracağız. Gerisinde da Haziran’ın birincil haftası 500-600 rakamları, tekrar 11 Haziran tarihi itibariyle de 200-300’lü rakamları göreceğiz. Ahali olarak bu sıkıntılarımızı en düşük seviyeye indireceğiz diye düşünüyorum” diye konuştu. DHA

İLGİLİ HABERSon dakika... Sağlık Bakanı Koca güncel corona verilerini açıkladı!Son dakika... Sağlık Durumu Bakanı Koca güncel corona verilerini açıkladı!
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER