Bilim Kurulu Üyesi Prof. Tevfik Veciz: 'Şu An Dolaşan Virüsün, Hastalık Yapma Oranı Azalmış Olabilir'

1 Haziran'da kalkacak olan kısıtlamaları değerlendiren Bilim Kurulu üyesi Prof.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Tevfik Veciz: 'Şu An Dolaşan Virüsün, Hastalık Yapma Oranı Azalmış Olabilir'

1 Haziran'da kalkacak olan kısıtlamaları değerlendiren Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Kısa Ve Öz, "Koronavirüs'ün rahatsızlık yapma gücü. Biz buna virülans diyoruz. Şu lahza dolaşan virüsün, daha önceden piyasada dolaşan Koronavirüs'e tarafından rahatsızlık yapma oranı azaldı" ifadelerini kullandı.

s-920ec454415d60ab3c288d71e0e46b5f186d3f
Sözcü'den İsmail Akduman'ın haberine tarafından Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca kadar son açıklanan Koronavirüs vakalarıyla ilgili rakamları ve 1 Haziran'da kalkacak olan kısıtlamaları değerlendirdi.

"Yokmuş gibi farz edemeyiz"

s-0a1ed7236087fb54832456c580c3fa677a07dd
1 Haziran'da kalkacak olan kısıtlamaları ve başlayacak olan normalleşme süreci için vatandaşları uyaran Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Veciz'nün açıklamaları şu şekilde: "Bu bize şunu gösteriyor. Virüs duruyor. Bir yere gitmiş yok. Ortalık süt liman yok. Risk geçmiş değil. Virüs bekliyor.Virüs fırsat kolluyor. Bizi hastalandırmak için, öldürmek için fırsat kolluyor. Yokmuş gibi farz edemeyiz. 'Risk bitti, her şey normale döndü' diyemeyiz. Elbette sosyal hayat baştan başladı. Lakin bunu yaparken virüse fırsat vermeyecek bir şekilde, kontrollü bir şekilde bunu yapmak zorundayız.

"Hastaların daha hafif seyirle bize başvurduklarını görüyoruz"

s-fcd4612f9e8871c6414779ca11dd574bde50f5
Virüsün hastalık yapma gücü. Biz buna virülans diyoruz. Şu lahza dolaşan virüsün, daha evvelden piyasada dolaşan virüse kadar rahatsızlık yapma oranı şayet azalmış olabilir. Bununla ilgili üretilmiş egzersiz değil. Ama bazı mutasyonların geçirdiğine dair incelemeler var.Hastanelerdeki hasta yoğunluğuna baktığınız vakit hasta yoğunluğunun azaldığını, hastaların daha hafif seyirle bize başvurduklarını görüyoruz. Tüm bunlar virüsün hastalık yapma potansiyelinin azaldığını bize düşündürüyor.Bir mutasyon da olabilir. Fakat mutasyon olmasa bile bu konuda alınan tedbirlerin işe yaradığını ve tedavilerin daha dinç, müdahalelerin işe yaradığını gösteriyor. O açıdan artık bu virüs önceki virüse kadar daha eksik rahatsızlık yapıcı gücüne sahip. Ama bu bizde gevşemeye yol açmamalı. Elimizden geleni yapmalıyız."
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER