Bağışıklığınızın zayfladığını gösteren 4 sinyal

Dünyayı etkisine bölge corona virüsü vücudumuzdan uzak tutmanın öncelikli yolu; sosyal mesafeyi korumaktan lakin bir öyle da bağışıklık sistemimizi kuvvetli tutmaktan geçiyor.

Bağışıklığınızın zayfladığını gösteren 4 sinyal

Dünyayı etkisine bölge corona virüsü vücudumuzdan uzak tutmanın öncelikli yolu; sosyal mesafeyi korumaktan lakin bir öyle da bağışıklık sistemimizi kuvvetli tutmaktan geçiyor. Zira bağışıklık sistemindeki yeteneksizlik, bizi başta mikrobik hastalıklar olmak üzere birçok sağlık sorunu ile aleyhinde karşıya bırakıyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Rıfkı Evrenkaya “Bilhassa Covid-19'a aleyhinde topyekün çaba ettiğimiz ve Ramazanı da Covid'in gölgesinde geçireceğimiz bugünlerde bağışıklık sistemini güçlü yakalamak kilit öneme sahip. Bu süreçte uzmanların önerilerini uygulayarak bizi canla başla savunan bağışıklık sistemimizi enerjik tutabilirsiniz.

Bunun için; sağlıklı ve dengelenmiş beslenmek, yeterli ve kaliteli uyuklamak, stresi yönetmeyi öğrenmek, sigara ve alkolden uzak durmak, düzenli egzersiz gerçekleştirmek, ideal kilomuzda elde etmek ve gıda hijyeni ile kişisel hijyene dikkat etmek çok kayda değer rol oynuyor.

Fakat bunlara uyarı etsek bile, kimi zaman bağışıklık sistemimiz zayıflayabiliyor ve bu durumda da vücudumuz enfeksiyonlara, hastalıklara aleyhinde kuvvetsiz düşüyor. Vücudumuzda bazı sinyallere dikkat ederek bağışıklık sistemimizin zayıflamaya başladığını iyi anlamak olası” diyor. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Rıfkı Evrenkaya bağışıklık sisteminin cılız olduğunu belirten 4 işareti anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

SIK TEKRARLANAN SOĞUK ALGINLIĞI

Yetişkinlerde her sene bir-iki defa soğuk algınlığı olması gayet sıradan. Ama sık tekrarlayan soğuk algınlığı veya diğer virüs enfeksiyonlarına yakalanmak, bir yıl içinde dörtten pozitif kulak enfeksiyonu veya iki kere pnömoni (zatürre) veya üçten artı bakteriyel sinüzit vermek. Yılda ikiden artı antibiyotik başvuru formu dönemi olması vücudun maruz kaldığı mikroplarla mücadele etmek için donanımlı olmayabileceğinin sinyalleri olabilir.

SIK SIK BAŞ GÖSTEREN AFTLAR

Yanık, indirimli gibi sorunlardan sonra cildimiz hasarı denetleme eder. Karoser, cildin yenilenmesine yardımcı olmak için yaraya besin açısından varlıklı kan göndererek yarayı onarmaya başlar. Bu iyileşme süreci sağlıklı bağışıklık hücrelerine bağlıdır. Ancak bağışıklık sisteminde bir yeteneksizlik varsa, deri iyileşmesi yavaşlar. Deri enfeksiyonlarının çok sık görülmesi (apseler, uçuklar) bağışıklık sisteminin yetersizliğinin bir işareti olabilir.

KARINDA ŞİŞKİNLİK HİSSİ

Bağışıklık sisteminin yaklaşık yüzde 70’i sindirim sistemimizde yerleşiktir. Ayrıca, orada yaşamış faydalı bakteri ve mikroorganizmalar (flora) bağırsağı enfeksiyondan korur ve bağışıklık sistemini destekler. Flora yetersizliği virüsler, kronik inflamasyon ve otoimmün bozukluk riskini artırabilir. Bağışıklık ve bağırsak florası arasındaki bağlantıya ilişkin artan bir şekilde daha çok şey öğreniyoruz. Şişkinlik, gaz ya da kabızlık çoğunlukla bağırsağımızda bir şeyin dürüst olmadığının bir işareti olabilir.

SÜREKLİ BITKIN HİSSETMEK

Yeterince uyumaya rağmen hala yorgunluktan muzdaripseniz, bağışıklık sisteminizle ilgili bir sorun olabilir. Vücudumuz bağışıklık sistemini desteklemek için enerji tasarrufu yapar ve böylece mikroplarla savaşabilir. Bitap hissetmenizin onlarca nedeni olabilir. Özellikle eklem ağrıları, mide bulantısı ve iştah azalması gibi belirsiz semptomlar bazı durumlarda bağışıklık sisteminin bir sorunu olduğunu düşündürebilir. Özellikle otoimmün hastalıklarda, bağışıklık sistemi dış etkenlerle savaşmayı bir kenara bırakıp, kendi dokularını düşmanmış gibi kabul eder.

İLGİLİ HABERBağışıklık sistemini zayıflatan gıdalarBağışıklık sistemini zayıflatan gıdalar
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER