Corona günlerinde hemşire olmak: En öne sürüldük, kullanıldık

Sağlık Durumu Bakanlığı pandemi döneminde, sıhhat çalışanlarına Mart, Nisan ve Mayıs aylarında tavandan ilave ödeme yapacaklarını açıklamıştı.

Corona günlerinde hemşire olmak: En öne sürüldük, kullanıldık

Sağlık Durumu Bakanlığı pandemi döneminde, sıhhat çalışanlarına Mart, Nisan ve Mayıs aylarında tavandan ilave ödeme yapacaklarını açıklamıştı. Fakat, hastane içindeki sıhhat personellerinden bilhassa hemşireler yatırılan ilave ödemelerden memnun değil. Yalnız bırakıldıklarını düşünen hemşireler, 12 Mayıs Hemşireler Günü'nde dertlerini Sözcü'ye anlattı.

“COVİDLİ GÖRMEMİŞ DOKTORLAR, 5 KAT YÜKSEK MAAŞ ALDI”

Covid-19 kliniğinde tayin yapan 25 takvim hemşire Kader K., “Biz hemşireler her zamanki gibi en öne sürüldük, kullanıldık, yalnız bırakıldık. Hastalara hemşirelik hizmetinin yanında aile, dert ortağı, psikolog, beslenme uzmanı ve hastabakıcılık hizmeti dahi verdik. Helali hoş olsun. Vicdanımız gizli. Ilave ödemelerin tavandan vereceklerini söylediler fakat 1300-1900 TL arası ödeme yapıldı. Covidli görmemiş doktorlara ise bunun 5 katını verdiler” diye konuştu.

“ÖDEMELER YAPILMADI DİYE HASTALARIMIZA BAKMAYACAK DEĞİLİZ”

Kader K., “Hastanelerin yönetimsel katındaki görevlilere hiç mesaiye gelmedikleri halde uçuk rakamlarda ödeme yapan bakanlığımız ve hastane yöneticilerimiz hemşirelerin nöbet ücretlerini kestiler ve ödeme yapmıyorlar. Salgın bitmedi, biz hala görevimizin başındayız. Ödemeler yapılmadı diye hastalarımıza bakmayacak, ölüme terk edecek değiliz” ifadelerini kullandı.

“NET MAAŞIMIZ 6 BİN TL OLSUN”

İstanbul'da çalışan öteki bir hemşire Nergiz Ö., ise, 4 sene lisans eğitimi almasına karşın maaşının 3.000-3.500 TL arasında olduğunu kaydederek, “Öncelikle sabit döner anapara ödememizin maaşımıza eklenerek emekliliğe yansıyor olmasını, maaşlarımıza zam yapılmasını, net maaşımızın en az 6 bin TL' ye çekilmesini, maaşlarımızın diğer meslek gruplarındaki arkadaşlarımız gibi yükseltilmesini talep etmekteyiz” dedi.

TÜRK HEMŞİRELER DERNEĞİ: 24 SAAT ÇALIŞMAK ZORUNDA KALDIK, YETERLİ DİNLENEMİYORUZ

Sözcü'ye değerlendirmelerde bulunan Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Sevilay Şenol Çelik, pandemi ile uğraş eden meslektaşlarının bu özel gününü kutlayarak, salgın süresinde doğaüstü çalıştıklarını kaydetti.

Hemşirelerin sorunlarına da değinen Çelik, bireysel koruyucu ekipmanlara ve malzemelere ulaşmada zorluk yaşandığını, ekipmanların fazla uzun vakit kullanıldığını, ihtiyaç duyulduğunda malzemelere ulaşamama kaygısı yaşandığını; mesai sonrası konaklama yerlerinin ve ulaşımın yeterince ayarlanmadığını; elastik saat uygulamasına geçilmesi ile birlikte 24 saat aralıksız çalışmak durumunda kalındığını; uzun mesailerde çalışılmasına (12 veya 24 saat) rağmen yeterli dinlenme zamanının verilmediğini; psikososyal desteğe ulaşılamadığını; özlük haklarında kayıplar yaşandığını; afiyet çalışanlarına yeterince tanı testlerin yapılmadığını; her iki eşin nöbetli çalışması durumunda çocuk ve ihtiyar bakımında sorunlar yaşandığını belirtti.

“ÖDEMELER ARASINDA FARKLILIKLAR VAR”

Ek ödemelerdeki sorunlarını da dile getiren Çelik, “Hemşireler, pandemiden öncede düşük ücret, hakkaniyet ve yargı ilkeleri ile bağdaşmayan performans ve döner anapara sistemi, taşeron aracılığı ile egzersiz durumu, sözleşmeli alıştırma, 3600 ilave göstergenin verilmemesi, fiili hizmetin geriye dönük olmaması gibi özlük haklarına ilişkin çoğu sorunlar yaşıyordu.

Son olarak, 1 Mart 2020 tarihinden itibaren geçerli elde etmek üzere üç ay süreyle (Mart, Nisan, Mayıs) COVID-19 pandemisi dahilinde hizmet sunulan yerlerde çalışan personel için ek ödemelerin yüzde 100'ünün ödeneceğinin bildirilmesine karşın ödemelerin açıklandığından daha düşük yapılması; ödemelerde adaletli davranılmaması; ödemelerle ilgili aynı pozisyondaki kurumlar arasında farklılıklar olması; hemşirelik uygulamalarının, hekim performans sistemine kaydedilmesi ve hemşirelere yapılan ödemelerde kesinti yapılması;ayda birkaç nöbet tutan hekimlere tavandan ödeme yapılırken, hemşirelerden kesinti yapılması gibi sorunlar yaşanmaktadır.Bu süreçte yaşanan sorunlar döner anapara, performansa dayalı vb. ödemelerin sağlık durumu çalışanları arasında bir adaletsizlik örneği olduğunu açık açık göstermiştir. Bu sistem iyice kaldırılarak, sağlık çalışanların maaşları iyileştirilmelidir” ifadelerini kaydetti.

Çelik, adil olmayan bu ilave ödeme sisteminin motivasyonlarını düşürdüklerini vurgulayarak, sorunlarının çözülmesi çağrısında bulundu.

KAMU SAĞLIK SEN: BUNUN NORMAL YARGI DEĞİL

Kamu Sağlık Sen Genel Başkanı Ümit Karataş, Sözcü'ye yaptığı açıklamada afiyet çalışanlarına 3 ay tavandan ilave ödeme yapılacağını hatırlatarak, “Bu ödemeler, devlet ya da şehir halkı hastaneleri daha açık konuşmak gerekirse Sağlık Bakanlığı'na ast hastanelerde çalışan hekimler arasında bezginlik olmadı lakin üniversite hastanelerinde sorun daha büyük.

Nedeni ise, Maliye Bakanlığı'ndan merkezi bütçeden üniversite hastanelerine ayrılan bu tedarik gelmedi. Para gelmediği için, hastaneler kendi bütçeleri ile bunu ödemeye başladı, yani kendi döner sermayesi ile. Hastane yönetimleri de Covid-19'da çalışan/çalışmayan ayrımı yaptılar lakin onda bile adaleti sağlayamadılar. Covidde çalışan hemşire 600 TL alırken, başka bir hastanede hemşire 1900 TL aldı. öte taraftan, hastanenin yönetimsel kadrosunda çalışanlar, müdürler, yardımcılar vs. covidde çalışmış gibi döner sermayeden para verildi. Bunun adı adalet değildir” sözlerini kullandı.

“BU ŞART ÇALIŞMA BARIŞINI BOZDU”

Karataş, “Bu şart, hastanelerdeki egzersiz barışını bozdu. Takatsizlik sendromu yaşayan sıhhat çalışanları büyük hüsran yaşadı, psikolojileri bozuldu verimli olamıyorlar. Emeklerimiz nafile gitti diyerek üzülüyorlar” ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ SERTEL: YALNIZCA ALKIŞLAMAK YETMEZ

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel'de konu ile ilgili Sözcüye yaptığı değerlendirmede, “Yoğun mesai harcayan emeğin hakkının ödenemediği meslek grubudur hemşireler. Biz, sağlık çalışanlarına 3600 ek göstergenin verilmesini talep eden partiyiz. Hemşireler bu dönemlerde doktorlarımız gibi tarih yazdı, fiziksel olarak hakları ödenmez. Canlarımızı itimat ettiğimiz hemşirelerin gerekli hayat koşulları için adil bir ödenti sağlanması gerekli. Sadece alkışlamak yetmez bütçelerine de katkıda bulunmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

“ÖZEL SEKTÖRDE HEMŞİRELER SÖMÜRÜLÜYOR”

Sağlık çalışanları arasında ek ödeme noktasında adil davranılmadığını vurgulayan Sertel, “Eşdeğer işe eşit ücret politikası olmalı fakat özel sektörde hemşireler sömürülüyor” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER