Doç. Dr. Ahmet İnanır, bel fıtığında doğru bilinen yanlışları açıkladı

En yaygın sağlık sorunlarından biri olan bel fıtığının, toplumumuzda her 10 kişiden 8'nde görüldüğünü aktaran Fizik Çare ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.

Doç. Dr. Ahmet İnanır, bel fıtığında doğru bilinen yanlışları açıkladı

En yaygın sağlık sorunlarından biri olan bel fıtığının, toplumumuzda her 10 kişiden 8'nde görüldüğünü aktaran Fizik Çare ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, bel fıtığı ile ilgili içten aşina yanlışlar hakkında açıklamalarda bulundu. Dr. İnanır, her bel fıtığının mutlaka ameliyat edilmesi düşüncesinin yanlış olduğunu söylerken, zoraki durumlarda ameliyatın seçim edildiğini vurguladı.

Bel fıtığında içten aşina yanlışlar
Bel fıtığında doğru bilinen yanlışları açıklayan Dr. Ahmet İnanır, Her bel ağrısı fıtıktır bilgisi yanlış. Doğrusu bel ağrılarının yüzde 95 nedeni fıtık değildir. Bel fıtığı olan kişilerde ağrı mutlaka olmalıdır düşüncesi hatalı. Açık Konuşmak Gerekirse; fıtık için sızı, duyumsuzlaşma-karıncalanma, baskı kaybı durum gibi görülüyor olmasına karşın fıtığı olup da hiçbir belirti ermeyen bireylerin sayısı oldukça çoktur. Bel fıtığı yalnızca ağır kaldıranlarda görülür düşüncesi hatalı.Doğrusu; kilo ilk kez elde etmek üzere kesintisiz oturmak, sürekli ayakta iş yerine getirmek, eğilerek yapılan konut işleri cinsel aktiviteler, hatalı yapılan sporlar hatta plates bile fıtığa neden olabilmektedir. Sert yerde yatmak fıtığa iyi kazanç düşüncesi hatalı.Açıkçası; bireyin kilosuna kadar yatak seçimi önemlidir. Genelde ortopedik yatak ön plana çıkmaktadır. hareket etmek yerine oturmak tercih edilmelidir düşüncesi hatalı. Doğrusu,oturmak bele binen yükü artırır, 10-20 dakikadan artı sürekli oturulmamalıdır. Ve aralıksız ayakta durulmamalıdır. Kesintisiz korse takmak gereklidir düşüncesi yanlış. Açıkçası; korse beldeki kasların zayıflamasına yol açar düşüncesi de yanlıştır. Alçı durumu gibi düşünülmesi bilgi eksikliğidir. Son yayınlar ''Doktorunuzun yerinde gördüğü değin korse takabilirsiniz'' fikrine sahiptir. Fıtık hastasına kilo hasar vermez düşüncesi hatalı. Açıkçası; omurga hastalıklarında kilo çok manâlı bir etkendir. Fıtığın iyileşmesini engeller. Yeni fıtık oluşmasına katkı maddesi sağlar'' biçiminde konuştu.

''Her bel fıtığı mutlaka ameliyat demektir düşüncesi yanlış''
Her bel fıtığının mutlaka ameliyat olması gerektiği düşüncesinin yanlış olduğunu aktaran Dr. İnanır,''Açıkçası; bel fıtığında ameliyat zarar veren bir işlemdir. Oysa zoraki ameliyat gerektiren durumlarda ameliyatın bu hasar verici etkisine göz yummak zorunda kalırız. Gerçek çare fıtıklaşan kısmın yerine geri döndürülmesidir. Somurtkan halde hastanın ileriki aylar-yıllar içinde yeni problemler yaşamasına sebep olmuş oluruz. Baştan belirlemek icabında Ameliyat kararı detaylıca incelenerek bir komite kararı ile verilmelidir. Bel fıtığını her hekim çare edebilir düşüncesi hatalı. Doğrusu; bel fıtığından değil yanlış tedaviden korkun. Hatta gecikmekten ve geciktirilmekten korkun. Mutlaka bu konuda bilirkişi ve deneyimli doktorları seçiniz. Huysuz takdirde tedavi süreci geç kalma sebebiyle bile zora sokulmaktadır'' diye konuştu.

Dr. İnanır, sözlerine şöyle tamamladı: ''Fıtık hastasıyım hayatıma ilaçla devam ediyorum düşüncesi yanlış. Açıkçası; oluşmuş olan fıtığın küçülmesi için zorunlu önlemler ve çalışma programı öğretilmeli, yeni bir yaşam tarzına başlamalıdır. Kişi uzun süre aynı pozisyonda kalmamalı, oturma ve ayakta kalma süresi kısa tutulmalıdır. Oturulan koltuklarda bel kavsini destekleyen bir yastığın kullanılması alışkanlık haline getirilmelidir. Yere eğmek yerine çömelerek işlerin yapılmasına özen gösterilmelidir. Yatmak için ortopedik yatak seçimine uyarı edilmelidir. Yataktan kalkarken, tabi yatılarak kollardan takviye alınarak oturulmalı, sonradan ayağa kalkılmalıdır. Ayrıca gerekli ise kilo kontrolü bakımından bir perhiz programına başlanmalıdır. Bel fıtığı ameliyatı fazla zararlıdır düşüncesi yanlış. Açık Konuşmak Gerekirse; bel fıtığı ameliyatı zatında vücuda zarar verir ama mutlak zorunlu vakalarda yapılmak zorundadır. Zahmetsizce yapılacak bir operasyon değildir. Ve kolayca karar verilmesi hiç dürüst değildir.Hastalar ameliyat sonrası hemencecik işe dönebilir düşüncesi hatalı.Açık Konuşmak Gerekirse; hastanın kolayca işe döndürülmesi, bir hatadır. Hastaların ameliyat sonrası disk yüksekliği azalır. Ve son derece uyarı etmelidir. Yahut ileride fıtık çıkmasına, dejeneratif disk gelişmesine ve kireçlenmeye zemin hazır olur.Hasta ameliyat sonrası otomobil kullanabilir, yürüyebilir düşüncesi hatalı. Doğrusu; hastanın araba kullanması bir fıtık davetçisidir. Yürümesi de fıtık davetçisidir''.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER