Havuzlarda enfeksiyondan korunmanın 22 adımı

Yüzme havuzlarında enfeksiyon tehlikesine dikkat çekerek, bulaşıcı hastalıkların yüzde 80’inin kirli sudan kaynaklandığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof.

Havuzlarda enfeksiyondan korunmanın 22 adımı

Yüzme havuzlarında enfeksiyon tehlikesine dikkat çekerek, bulaşıcı hastalıkların yüzde 80’inin kirli sudan kaynaklandığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Sönmez, “Covid-19 enfeksiyonu havuzdan geçmez, hasta kişiden damlacık enfeksiyonu ile geçer. bu nedenle açık havuzlar tercih edilmeli; havuz ve etrafındaki ortak alanlarda belirlenmiş mesafe korunmalı, iki taraflı kullanılan alanlarda maske, mesafe, el yıkama tedbirleri alınmalıdır.” dedi.

Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Sönmez, koronavirüs (covid-19) pandemi sürecinde yüzme havuzundan bulaşan enfeksiyonlara aleyhinde özellikle tedbirli olunmasını tavsiye etti. Prof. Dr. Sönmez keza; havuzlarda bulaşabilecek hastalıklardan korunmak için vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.

HASTALIĞIN YÜZDE 80’İ KİRLİ SUDAN

Prof. Dr. Sönmez, Dünya Afiyet Örgütünün (DSÖ), bulaşıcı hastalıkların yüzde 80´e yakınının  lekeli sulardan kaynaklandığını ve dünyada yılda 5-10 milyon insan mikroplarla kontamine(lekeli) olmuş suların tüketimi ile hayatını kaybettiğine ilişkin rapordan ayrıntı paylaşarak, ”Yüzme havuzu sularının kirliliğine alt olarakta bakteri, virüs, mantar, protozoon, parazit gibi dağıtılmış patojen etkenlere bağlı olarak enfeksiyon hastalıkları meydana gelmekte ve bunların bir kısmı ciddi seyretmektedir.” dedi.

HER TÜRLÜ HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Bireylerin; yüzme havuzları, deniz, plajlar, şezlonglar, havuz çevresi, duşlar, soyunma kabinleri, tuvaletler gibi iki taraflı tatbik alanlarında temizlik, dezenfeksiyon ve hijyen kurallarına uymadığı süre öyle çok hastalığa davetiye çıkardığına dikkat çeken Sönmez, ”Sindirim sistemi enfeksiyonları (ishaller, paraziter hastalıklar), tifo, idrar yolu enfeksiyonları, cilt enfeksiyonları (mantar ve bakteri enfeksiyonları), göz ve kulak enfeksiyonları, sinüzitler, Hepatit A ve  Hepatit E virüsüne emrindeki sarılıklar, genital mantar enfeksiyonları, bazı amip türlerine yan olarak menenjitler-ensefalitler vb çeşitli bulaşıcı hastalıklar meydana gelmektedir.” diye konuştu.

KLOR SEVİYESİNE DİKKAT EDİN!

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sönmez, yüzme havuzlarında suyun temizliği, havuz çevresi, duş ve tuvalet gibi müşterek uygulama alanlarının temizliğinin fazla kayda değer olduğunu vurgulayarak, ”Havuzda adi klor seviyesi 0.8 mg./lt. düzeyinde olmalıdır ve çalışan bir filtreleme sistemi bulunmalıdır. Havuzun tehlikesiz olarak kullanılabilmesi için pH ve alkalinite testleri de yapılır. Havuz suyu için ideal pH, hafif alkalik olup 7.2 – 7.6 arasındadır. Bu değerler; insan derisi için en uygun olup bunun aşağı ya da üzerindeki pH oranları, deride tahrişe emrindeki lezyonlar meydana getirir.” bilgilerini aktardı.

ENFEKSİYONDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?

Prof. Dr. Sönmez ayrıca; havuzlarda bulaşabilecek hastalıklardan korunmak için vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu:

“*Dezenfeksiyon, temizleme, filtreleme ve su sirkülasyonunun doğru yapıldığı ve denetlendiği havuzlar tercih edilmelidir.

*Çocuklar ve erişkinler için kara sarılık A aşısı yaptırılmalıdır.

*Çocuk ve yetişkin havuzları ayrı olmalıdır.

*Bezli çocuklar, çocuk havuzuna pak bezle sokulmalıdır.

*Çocuklara havuzu yararlanma, tuvalet kullanma eğitimi verilmelidir.

*Evcil hayvanlar insanların girdiği havuza alınmamalıdır.

*Şezlonglarda temiz havlu kullanılmalı, müşterek havlu, terlik, tarak vb. kullanılmamalıdır.

*Şezlong havlusu, duş havlusu ayrı olmalıdır.

*Havuza girmeden önce ve sonradan duş alınmalıdır.

*Havuza girmeden ayaklar dezenfekte edilmelidir.

*Havuza girerken kulak tıkacı, deniz gözlüğü, bone kullanılmalı; suya atlarken burun kapatılmalıdır.

*Havuz suyu yutulmamalıdır.

*Ciltte bere, sıyrık vb varsa bu lezyonlar su geçirmez bantla kapatılarak yüzülmelidir.

*İshal şikâyeti olanlar havuza girmemelidir.

*Cilt, saç, üçgenin taban olmayan kenarı vb. mantar enfeksiyonları ve ciltte öteki döküntülü lezyonlar varsa havuza girmemelidir.

*Uyuz, bit vb ektoparazit taşıyan kişiler tedavi edilmeden havuza girmemelidir.

*Ateşli bir hastalığı olanlar havuza girmemelidir.

*Uzun süre havuzda kalınmamalıdır.

*Islak mayo ile kalınmamalıdır, kurusu ile değiştirilmelidir.

*Havuzda ve karşılıklı kullanım alanlarında yemek yemek yenilmemeli, sigara içilmemelidir.

*Eller çoğu kez sabunla yıkanmalıdır.

*Enfeksiyon ve diğer hastalıkları olanlar, doktor kontrolünde olmalı; tedavileri bittikten sonradan hekimlerine danışarak havuz kullanmalıdır.

Pandemi yapan Covid-19 enfeksiyonu havuzdan geçmez, hasta kişiden damlacık enfeksiyonu ile geçer. bu nedenle açık havuzlar seçim edilmeli; havuz ve etrafındaki iki taraflı alanlarda  belli uzaklık korunmalı, iki taraflı kullanılan alanlarda maske, mesafe, el yıkama tedbirleri alınmalıdır.” DHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER