Manisa Tabip Odası: Pandemi hastanesi olmayan hastanelerde çalışanlar tehlike aşağı

Manisa Saruhanlı Devlet Hastanesi'nde aralarında hekim, hemşire, hasta bakıcı ve sağlık personelinin bulunduğu 17 sağlık çalışanında Covid-19 testinin pozitif çıkmasının arkasından salgın döneminde ön saflarda çaba eden sıhhat çalışanlarının sıkıntıları ve çoğu has.

Manisa Tabip Odası: Pandemi hastanesi olmayan hastanelerde çalışanlar tehlike aşağı

Manisa Saruhanlı Devlet Hastanesi'nde aralarında hekim, hemşire, hasta bakıcı ve sağlık personelinin bulunduğu 17 sağlık çalışanında Covid-19 testinin pozitif çıkmasının arkasından salgın döneminde ön saflarda çaba eden sıhhat çalışanlarının sıkıntıları ve çoğu hastanede zorunlu tedbirlerin yeterli olup-olmadığı gündeme geldi.

Saruhanlı Devlet Hastanesi gibi ilçe hastanelerin bir çoğunun pandemi döneminde fiziki şartlarının tatmin edici olmadığı dile getiren Manisa Tabip Odası Başkanı Duran, bilhassa pandemi hastanesi olmayan hastanelerde tedbirlerin tatmin edici olmadığını ifade etti.

“FİZİKİ ŞARTLARI YETERLİ OLMAYAN HASTANELER VAR”

Oda başkanı Duran yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Pandemi hastaneleri olurken, yeni hastaneler daha fazla seçim edildi ve emniyet ile tedbir seviyeleri en üstteki düzeye çıkarıldı. Oysa pandemi hastanesi olmayan bilhassa ilçe devlet hastanelerinde tedbirler yeteri düzeyde olmadı.

Pandemi hastanesi olmayan hastanelerimizde de Covid-19 hastası bakılıyor. Saruhanlı’da yaşanan bu koşul en yakın örneği. Hem poliklinik hizmeti veriyorlar, bir taraftan da Covid-19 hastası hizmeti veriyorlar. Yani hasta olanla, olmayana benzer hastanede hizmet veriyorsunuz. Bilhassa ilçelerdeki devlet hastanelerinde bu sıkıntılar yaşanıyor.

Hastanın ne olduğunu bilmiyorsun, bilmediğin içinde zorunlu önlemi alamıyorsun. Bedensel şartları tatmin edici olmayan hastanelerde Covid-19 servisleri açıldı ve hasta takibi yapıldı. bu nedenle tedbirlerin daha çok artırılması gerekir. Bütün hastanelerin Covid-19 takibinin yapması uygun değildi. Bu nesil hastaların ilçe hastanelerinde takibi yapılması ve yatırılması yerinde yok.''

Duran, hastanelerdeki en kayda değer eksikliğin eğitim olduğunu belirterek, ilçe devlet hastanelerinde sağlık durumu personeline tatmin edici eğitimin verilmediğini ve bu nedenle sağlık durumu çalışanları arasında virüs dağılma tehlikesini artırdığını savundu.

“COVİD-19 MESLEK HASTALIĞI SAYILMALI”

Duran, salgınla mücadele de sağlık çalışanlarının en manâlı sıkıntısının corona virüsünün meslek hastalığı olarak sayılmaması olduğunun altını çizdi. Covid-19’un iş hastalığı olarak sayılması için Afiyet Bakanlığı'nın bir an önce çalışma başlatması gerektiğini açıklayan Duran, “Biz bu hastalığın içindeyiz. Virüsün başladığı günden bu zamana dek salgınla uğraş eden sağlık durumu çalışanları için virüsün meslek hastalığı olarak kabul edilmesini istedik. Oysa kabul edilmedi.

Bu hastalıkla ön cephede savaşan sıhhat çalışanlarıdır. İster istemez sağlık çalışanlarımız bu virüsü kapacak. Böyle bir savaş içinde bu hastalığın bir meslek hastalığı olarak kabul edilmesini, özlük haklarının buna kadar düzenlenmesini istiyoruz. Sıhhat çalışanlarının bu dönemde öneminin arttığı söylense de, bu önemi belirten bir çalışma yapılmadı.'' ifadelerini kullandı.

Duran keza, pandemi döneminde sağlık durumu çalışanları arasında aidat adaletsizliğinin olduğunu da belirterek, sağlık çalışanları arasında yaşanan ücret adaletsizliğinin de giderilmesi gerektiğini ifade etti.

“BÜTÜN HASTANELERDE TEDBİRLER ARTIRILSIN”

CHP Manisa İl Yönetim Kurulu ve afiyet komisyonu üyesi Dr. Alkım Alkan ise Saruhanlı Devlet Hastanesi'nde sağlık durumu çalışanları aralarında corona virüsü tespit edilmesinin, ilçe hastanelerinde gereken tedbirlerin yeterli olmamasından kaynaklandığını söyledi. Alkan; “Pandemi hastanesi olarak belirlenen hastanelerde salgın tedbirleri en yüksek seviyende. Oysa Saruhanlı gibi ilçelerdeki devlet hastanelerinde virüsle ilgili zorunlu tedbirler üstteki seviyede değil.

Sanki bu hastanelerimizde çalışan sağlık durumu personelleri yalnız bırakılmış gibi. Pandemi hastanesi olsun olmasın bütün hastanelerde önlemlerin eksiksiz alınmasının önemini vurgulamak isteriz. Yalnızca hekim hemşire değil bütün hastane personeline koruyucu ekipmanın temini sağlanmalıdır'' dedi.

İLGİLİ HABERÇok sayıda çalışanın testi pozitif çıktı, devlet hastanesinin poliklinikleri kapatıldı!Çok sayıda çalışanın testi artı çıktı, devlet hastanesinin poliklinikleri kapatıldı!
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER