Hızlı şarj, pil için zararlı mı?

Bilhassa son zamanlarda yüksek hızda yük yeteneklerine sahip akıllı telefonlarla karşılaşmaya başladık.

Hızlı şarj, pil için zararlı mı?

Bilhassa son zamanlarda yüksek hızda yük yeteneklerine sahip akıllı telefonlarla karşılaşmaya başladık. Bunlar aralarında OPPO telefonların son derece seri yük sağladığı biliniyor. Şirketin yakın zamanda açıkladığı Ace2 modeli ise, tam 65W çabuk yük desteği sağlıyor ve sadece 30 dakika sürede bataryayı bütün kapasite doldurabiliyor. Fakat bu değin süratli şarj süreleri, kullanıcı tarafında telefonun bataryasının ömrünü kısaltabileceği düşüncesi de yaratıyor. Peki, bu fikir doğru mu? OPPO'nun hızlı sorumluluk teknolojisi batarya ömrünü kısaltıyor mu?

AnandTech'den Andrei F., Twitter'da OPPO'nun süratli sıkıntı konusunda yaptığı açıklamayı paylaşmış. OPPO'nun doğruladığı bilgiye göre, bir akıllı telefon 40W gücünde süratli sıkıntı ile yük edildiğinde, en fazla batarya kapasitesi bir vakit sonra yüzde 70'e düşüyor. Buna rağmen 15W ile sıkıntı edilirse aynı zaman sonunda pil kapasitesi yüzde 90'a geriliyor.

Oppo outright confirmed to fikir that their 40W degrades to 70% capacity in the same cycles 15W would to 90%. It's all a crock of shit marketing race seeking to have the bigger numbers.

— Andrei F. (@andreif7) May 8, 2020

Yüksek hızda şarjın, pil ömrünü kısalttığı bir reel, ancak baktığımızda artık yeni nesil zeki telefonlarda süratli şarj özelliği ve yüksek güçte yük adaptörleri görüyoruz. OPPO, VOOC teknolojisinin sağladığı 65W gücüyle şarj sürelerini oldukça kısaltmışken, Samsung tarafında 25W'lık yük kitlerini, Huawei'de ise bazı modellerde 40W'lık adaptörler bulunuyor. iPhone'da ise 18W şarj desteği yer alıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER