Çinli yetkililerin koronavirüs verilerini Dünya Afiyet Örgütü ile paylaşmaması binlerce insanın boşu boşuna ölmesine sebep oldu

Koronavirüs salgınıyla ilgili gerekli önlemleri almamakla eleştirilen Dünya Sağlık Örgütü ve Çin'le ilgili yeni iddialar ortaya çıktı.

Çinli yetkililerin koronavirüs verilerini Dünya Afiyet Örgütü ile paylaşmaması binlerce insanın boşu boşuna ölmesine sebep oldu

Koronavirüs salgınıyla ilgili gerekli önlemleri almamakla eleştirilen Dünya Sağlık Örgütü ve Çin'le ilgili yeni iddialar ortaya çıktı. DSÖ'nün basına sızan raporlarına kadar, örgütün Çin'den bilgileri fazla geç aldığı, bunun da binlerce hayatın kurtarılmasının önüne geçtiği belirtiliyor.

Koronavirüs dünya genelinde 6 milyonu aşkın insana bulaşırken, ölü sayısında da 400 bin sınırına an be an yaklaşılıyor. Salgının ortaya çıktığı Çin'le ilgili iddiaların ise ardı arkası kesilmiyor.

Dünya Sağlık Durumu Örgütü'nün (DSÖ) Çin'le ilgili sızan raporlarını haberleştiren Associated Press, DSÖ ile Pekin yönetimi arasında yaşananların perde arkasını gözler önüne serdi. DSÖ, salgının duyulmaya başladığı Ocak ayında Çin ile koordineli hareket ettiklerini söylese de devlete ait açıklamaların ardında tam tersinin yaşandığı ortaya çıktı.

ÇİNLİ YETKİLİLER İLK BULGULARI DSÖ'YLE PAYLAŞMADI

Virüsle ilgili üç öbür laboratuvarda çözümleme yürüten Çinli yetkililerin, birincil bulgulara ulaşmasına rağmen bunu DSÖ'yle paylaşmadığı ve süreci yaklaşık 2 hafta geciktirdiği öne sürüldü.

Raporlarda DSÖ'den Dr. Maria van Kerkhove'nin buna istinaden, "Çok eksik bilgiyle ilerliyoruz. Bu yerinde bir plan yapmamız için tatmin edici yok" ifadelerini kullandığı belirtiliyor.

Aylarca gizlenen korona raporu basına sızdı! Binlerce insan boşu boşuna ölmüş

Dr. Maria van Kerkhove

BİNLERCE HAYAT KURTULABİLİRDİ

DSÖ'nün Çin'deki yetkililerinden Dr. Gauden Galea'nın da Pekin yönetiminden dinç veri akışı sağlayamadıklarından yakındığı raporlarda yer aldı. Galea'nın "Devlet televizyonunda yayınlanmadan 15 dakika önce bizimle verileri paylaşıyorlar" dediği iddia edildi.

DSÖ'den konuyla ilgili bir açıklama yapılmazken, gelişmeleri yorumlayan Washington Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Mokdad, "Açık Açık görülüyor fakat, daha seri harekete geçilebilseydi daha fazla hayat kurtarabilirdik. Olur Ya binlerce hayat" ifadelerini kullandı.

STOK YAPMAK İÇİN TEHDİT İDDİASI

Çin ve DSÖ arasında yaşananlarla ilgili daha önce de birçok iddia ortaya atıldı. Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı'na (CIA) tarafından, Pekin yönetimi virüs ortaya çıktıktan sonradan Dünya Sağlık Örgütü'ne tehditte bulundu.

DSÖ'nün küresel çapta acele koşul ilan etmesinin önlemek isteyen Çin, huysuz takdirde virüsle ilgili işbirliği yapmayı bırakacaklarını bildirdi. Dergiye kadar ocak ayında gerçekleşen bu pazarlık sonrası Çin, ABD ve öteki böylece çok ülkeden koruyucu kıyafet ve tıbbi donanım stoğu yaptı.

Çinli yetkililerin koronavirüs verilerini Dünya Sağlık Örgütü ile paylaşmaması binlerce insanın boşu boşuna ölmesine sebep oldu
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER